zvyšování výkonnosti jejich efekt oceníme.

 

" />
Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Obratnost a technické dovednosti cyklisty

Publikováno | Sdílet:

Obratnost je důležitou složkou většiny sportů, u cyklistiky to platí dvojnásob. Mají na ní vliv dva faktory - kooridnace a pohyblivost. Na oba se podíváme podrobněji.

Koordinace

Při trénování koordinace si můžeme vzít příklad z dětí, které se učí nové pohyby jednoduše a nemívají z nich strach ani zábrany. Nejdůležitější je začít od toho jednoduchého a teprve poté, co předchozí cviky zvládneme na jedničku, se postupně dostávat ke složitějším kouskům. Vhodné je na jednotlivé cviky navazovat - začneme jedním cvikem a postupně si ho budeme ztěžovat a přidávat k němu další činnosti.

Mrštnost nám pomůže zejména v terénu při zdolávání technicky náročných úseků. Oceníme jí i v hraniční situaci, kdy balancujeme na hraně pádu a správná koordinace pohybů nás v té chvíli může zachránit.

Velmi nám pomohou i cviky mimo kolo. Nejlepšími doprovodnými aktivitami pro cyklisty jsou například aerobic, pilates, bojové sporty, gymnastika a další. Na kole se pak zaměřme na:

  • přenášení těžiště
  • jízda bez držení se řidítek
  • stání na kole
  • přejezd překážky
  • přeskok překážky

Pohyblivost

Pohyblivost cyklisté často podceňují a její rozvoj příliš neřeší, ale neprotažené končetiny limitují celkovou obratnost ovládání kola. K protažení přitom stačí osm až dvanáct cviků, na které je nutné se naplno koncentrovat a dlouhodobě se jim věnovat. Nezaberou mnoho času a při práci na zvyšování výkonnosti jejich efekt oceníme.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT