Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Alltraining.cz si na běžkařském kempu v Krkonoších užil pohádkovou zimu!

Publikováno | Sdílet:

Zimním sportům počasí letos zatím přeje, čehož využila parta Alltraing.cz a tradičně pod vedením Vojty Berana vyrazila do Krkonoš, kde si užila krásný prašan. Běžkařský kemp na Benecku se letos uskutečnil už po patnácté, a tak si nadšenci mohli vychutnat osvědčený program, který z nich za prodloužený víkend učinil slušné běžkaře. Letos jsme mohli hostit sportovce skutečně všech věkových kategorií.

Kemp techniky na Benecku – to je praktická encyklopedie běžeckého lyžování v kostce. Každý, kdo tam přijede, se naučí oba styly – jak klasiku, tak bruslení. Základnou je tradičně hotel Žalý na Benecku, který leží kousek pod stejnojmenným vrchem. Vyběhnout na tamější rozhlednu je poctivá ranní rozcvička.

Pestrosti kempu pomohla i příroda, a tak jsme si vyzkoušeli lyžovat skoro ve všech podmínkách, které pro nás zima může připravit. V pátek na nás čekalo sice sluníčko, ale ledová stopa, naopak v sobotu se zatáhlo, ale trasy trochu zpomalil nový sníh. To ale nebylo nic proti neděli, kdy nachumelilo poctivých 10 centimetrů prašanu, a tak jsme si vyzkoušeli, jaké je to na lyžích proplouvat bílou peřinou. Různé druhy podmínek ocení naše parta z kempu i v budoucnosti, protože na každém sněhu to jezdí trochu jinak.

 V pátek jsme místo na Benecku začali na Horních Mísečkách, kde se chystaly závody, a tak jsme tam našli perfektně upravené tratě. První den s výhledy na krkonošské velikány jsme rozjeli bruslením, resp. různými cvičeními, díky nimž jsme styl pak vypilovali. Bez hůlek, s upaženýma rukama, na jedné lyži, ve dvojicích… Jednomu by se z toho až zamotala hlava, některé cviky vyžadovaly dost koncentrace.

Večer byl čas na první z přednášek o tom, jak se starat o své tělo při sportovních výkonech a běžkařskou výbavu. Nechyběl důležitý videorozbor jízdy, kdy se každý mohl na plátně podívat, na čem je třeba ještě zapracovat. Dokonale zregenerovat jsme mohli díky rukám fyzioterapeutky Terezy Beranové. K ještě lepšímu odpočinku byly v hotelu k dispozici bazén se saunou.

 V sobotu jsme po tradiční rozcvičce opět vyrazili na Mísečky cvičit bruslení. Všichni si už po pátku byli jistí v kramflecích, a tak zbývalo jízdu hlavně zdokonalit, aby při ní mohli šetřit síly. Často byl tak slyšet pokyn „kloužu se po lyži“.

"Na běžkách jsem jezdil už předtím, ale jsem samouk, takže jsem si při ježdění osvojil špatné návyky, které jsem během víkendu odstranil. Někdy mě to štvalo, jak jsme všechno opakovali pořád dokola, ale hned další víkend jsem to ocenil. Vyrazil jsem na vyjížďku do Jizerek a dal 50 kilometrů bez nějaké velké únavy, krásně jsem se na běžkách povozil," ocenil účastník letošního kempu Patrik.

Odpoledne nastal čas klasiky, která vyžaduje trochu jiné dovednosti. Místo rovnováhy je tady třeba hlavně cit pro správný odraz, aby lyže nepodkluzovaly, a tak jsme volili trochu jiná cvičení. Všem se povedlo během pár desítek minut dostat správný grif a vcelku elegantně proplouvat stopou.

Po druhé večerní seanci přišlo tradiční nedělní finále. Nový sníh nám umožnil vyzkoušet trasy přímo na Benecku, a tak jsme se mohli vrhnout i do netradičních závodů. Při soutěži každý nejlíp uplatní to, co natrénoval. Nešlo ale o žádné vážné závody, nebylo třeba si sáhnout na dno fyzických sil. Na rozloučenou nechybělo společné focení a předání vzpomínkových diplomů.

Letošní kemp nám ukázal, že běžkování je vhodné pro sportovce jakéhokoliv věku a zvládnou ho i ti nejmenší. Nyní nás v Česku čeká ještě pár týdnů na sněhu, ale s příchodem března už zase vyrazíme ladit cyklistickou formu na Mallorku. Pojeďte s námi, těšíme se na vás!

Kompletní fotogalerii z kempu naleznete ZDE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT