Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Škola běžecké techniky na Benecku s Alltraining.cz pohledem účastníků!

Publikováno | Sdílet:

Škola běžecké techniky  na Benecku s Alltraining.cz pohledem účastníků!

Ski kemp Benecko už nějaký ten pátek za námi, ale dříve než se roztočí nohy v pedálech na jarních mallorských kempech, podělíme se s vámi o zážitky z kempů uplynulých. Jak prožili kempy techniky a fyzičky na Benecku naši účastníci?

Tonda zocelil fyzičku, zlepšil techniku a užil si spousty legrace!

Jako vždy před každou podobnou akcí jsem se seznámil s jejím programem, místem pobytu i doprovodnými službami velmi zběžně, protože mám rád překvapení a zážitky bezprostředně tak, jak postupně přicházejí. Celý kemp uběhl jako voda a to zejména z důvodu neustálého uplatňování hesla „Pauza je zbytečná ztráta času“. A to platilo nejen pro výcvik na sněhu, ale v podstatě pro celý pobyt od rána do pozdního večera. Tří fázový každodenní trénink byl zkouškou zdatnosti, odolnosti a vůle a i zbytku sil, které jsem mohl ze sebe vydat. S postupujícími dny sil ubývalo, ale motivace se učit a pilovat techniku zůstávala, přestože koordinace a balanc na lyžích byly složitější. Člověk si užil spoustu legrace, soutěživosti a sounáležitosti se svým družstvem bez ohledu na věkové složení od nejmladších účastníků 11 let až určitě do kategorie 60+, s mixem holek a kluků i rozdílné úrovně. Základna – Hotel Žalý, naprosto perfektní místo, se skvělou kuchyní dle sestaveného jídelníčku, velká sauna a velmi slušné pokoje. Jako starší účastník jsem vysoce ocenil investici majitelů hotelu do kvalitní pěnové matrace na postelích. Žádné problémy se zády, které by limitovaly si užít klidný spánek v absolutním tichu u lesa a čistém horském vzduchu.

Oceňuji velmi profesionální, lidský, kamarádský přístup všech členů týmu Alltraing a zejména jejich celodenní maximální nasazení pro dosažení našeho cíle zlepšit si kondici a o něco posunout se dále v obou stylech na běžkách. Od ranní rozcvičky, tj. 1. fáze, až do večera, kdy byl čas se pobavit o čemkoliv. Člověk bojoval sám se sebou, brzy zjistil, jak na tom je a nakonec byl rád za trvalé upozorňování na chyby – málo napjatá noha, málo dynamický odraz, ruce ti jdou obráceně, těžiště více dopředu a nad lyži, delší skluz, větší narovnání a pohled s hlavou vzhůru dopředu. Kemp posílil moje novoroční předsevzetí a celoroční plán zlepšit svoji kondici, odolnost a vůli systematicky trénovat a nezapomínat hlavně na správnou regeneraci, posilovací cvičení, cvičení rovnováhy a důležitý strečink. Symbolicky vše začalo již 2. ledna. Opět by se dalo říci bez žádné ztráty času. Úžasná motivace pro pokračování.

Děkuji Alltraining.cz za úžasných 9 dní v roce 2016.

Tonda

Klára a Johanka prvně na běžkách s Alltraining.cz!

Letos jsme poprvé jeli s tátou na běžkařský kemp na Benecko. Před příjezdem jsme se trochu bály, že se tam budeme nudit, protože jsme zvyklé chodit na běžky s partou kamarádů. A taky jsme si myslely, že tam budeme za nemehla. Ale po prvním tréninku jsme si řekly, že by to mohl být pěkný víkend. A taky byl! Na nudu jsme neměly čas, kamarádů jsme si našly dost, i když byli většinou dospělí. Za čtyři dny jsme se naučily základy skejtování a klasiky, užily jsme si masáže, Terka nám rozhýbala svaly ztuhlé z basketu. Když jsme si místo nedělní rozcvičky přispaly nikomu to nevadilo. Hezky jsme si to užily a už se moc těšíme na letní kemp s horských kolech.

Klárka a Johanka Dotzauerovy

Kemp běžecké techniky jako dárek se vydařil na jedničku!

Ahoj Vojto, Terko, Martine, Ondro, Tomáši. Kemp byl dárek pro mého muže, protože jsme se seznámili právě na zimním lyžařském kurzu v Krkonoších před 20 lety. Vyrazili jsme plní nadšení, že si užijeme společnou dovolenou, dozvíme se základy bruslařské techniky, zlepšíme techniku klasickou, ale také jsme byli plní obav a očekávání jestli takový trénink vůbec zvládneme. Musím už na začátek pochválit organizaci, kdy to vypadalo, že běžkařský kemp bude úplně bez sněhu. Vojta poslal optimistický mail s pozitivní předpovědí počasí, ale také jasně daný náhradní program varianty bez sněhu, takže člověk věděl, že i bez bílé nadílky si užijeme fajn pobyt na horách a o trénink rozhodně nepřijdeme :-). Už při příjezdu nás příjemně přivítali kluci z Alltrainingu a pomohli nám s taškami a lyžemi, vše vysvětlili, kde, kdy, co a jak. Jsou to drobnosti, ale už podle toho se dalo tušit, že to tu bude klapat, že Alltraining je sehraná parta se zkušenostmi, a že tu jsou hlavně pro nás.

Vojta, nevím jak :-), nakonec nějaký sníh zařídil a u hotelu Žalý to vypadalo při příjezdu jako v pohádce, úplně bílo, krásný prašánek. Hned odpoledne jsme ale už vyrazili na vysněžený stadion ve Vrchlabí, tady nás rozdělili do dvou skupin asi po deseti lyžařích a nafilmovali naše počáteční bruslařské "umění". Pak jsme začali úplně od základu nacvičovat techniku bruslení. Byl to úžasný pocit a obrovská čest, že se vám věnují trenéři, kteří jinak mají na starosti závodníky. Trénink s Tomášem Jakoubkem byl opravdu zážitek. Tomáš, Terka i Vojta trpělivě, obětavě, a v podstatě pořád dokola, upozorňovali, vysvětlovali, připomínali  chyby, pak ale také chválili, když se nám podařilo trochu něco zlepšit a chyby si uvědomit. Výborný pomocník byla právě kamera, kdy při večerním videocoachingu jsme si nejlépe názorně uvědomili, co je špatně a jinak než by mělo být. Každého "styl" Vojta s Tomášem podrobně rozebrali a poradili, co zlepšit. Rozhodně už po prvním dni byly vidět u každého pokroky. Nemohli jsme uvěřit vlastním očím, když jsme viděli video po posledním tréninku na konci kempu a pak nám Vojta pustil to úplně první natáčení. Proměna "před a po" byla opravdu obrovská. Některé lyžaře jsme vůbec nemohli na původním videu rozpoznat:,,A tohle je kdo?Takhle přeci Zuzka nemohla lyžovat!!!!!!" Na kempu jsme se naučili různá cvičení, jak si jednotlivé styly upevňovat a procvičovat, teď to chce opravdu jen jezdit a jezdit, stále to zkoušet, pilovat a užívat si to. Vytvořila se tu bezva parta s podobnými zájmy a chutí se něco naučit, vzájemně jsme se podporovali a užili si plno legrace. Nenašel se tu jediný "prudil", který by to tu kazil. Chválíme organizaci, vždy se program upravil podle aktuálních podmínek a jak se řeklo, tak to také bylo, všichni byli všude včas, vše krásně klapalo. Každý večer jsme měli nácvik techniky na sucho a stabilizační cvičení, mohli jsme se nechat, aspoň co to šlo, napravit u fyzioterapeutky Terky nebo maséra Ondry. Příjemná byla i sauna. Všichni z Alltrainingu byli strašně ochotní, nikoho neodmítli, odpovídali na naše otázky, radili, pomáhali i když toho museli mít sami už také dost.

Zaujala nás přednáška Tomáše Jakoubka o jednotlivých typech lyží, bot a také technice mazání. Poprvé jsem viděla válečky pro nanesení struktury, lyže s mikrokontakty nebo mohérovým pásem atd. Vše krásně vysvětlil a názorně ukázal a na otázky odpovídal jednotlivým zájemcům obětavě ještě v deset hodin večer a možná ještě déle. Poslední den na tréninku už ale byla na nás znát únava, družstvo Jednička kolem nás ještě docela energicky prosvištěla, ale v našem Druhém družstvu už jsme ani nemluvili :-). Nebo že by to byla nervozita před závěrečným sranda závodem? Do něho jsme vyrazili plní odhodlání a vymáčkli ze sebe poslední zbytky sil. Technika tu ale vzala trochu za své, urputnost a touha po vítězství byla znát na tváři každého z nás, dali jsme do toho všechno.

Ještě bych chtěla vyzdvihnout stravu, která mě opravdu příjemně překvapila, byla přizpůsobená potřebám sportovců. Žádné vepřo-knedlo-zelo nebo znojemská.....První den výborně připravený pstruh k večeři byla pochoutka a plný hrnec ovesné kaše ke snídani také nenajdete na každém švédském stole:-)Trochu chybělo jen nějaké ovoce - banán, pomeranč...Přidat třeba každému jeden kus ovoce k polévce při obědě. Co bych možná navrhla jako zlepšení, pokud to bude časově ještě možné, prodloužit cvičení s Terkou aspoň o čtvrt hodiny. Nedalo se stihnout vše, co by chtěla. Bylo by dobré, kdyby si k sobě vycvičila nějakého pomocníka (třeba Lampíka :-) , který by kontroloval a upravoval do správného držení při posilování vnitřního břišního svalstva. První dva dny mě úplně chybělo protažení (večer jsme cvičili techniku na sucho a posilovací cviky, protažení už nebylo), třetí den už bylo cvičení super. Možná se společně trochu protáhnout ještě na sněhu jako poslední den. Možná by si někdo rád zacvičil ráno před snídaní jako varianta ranního běhu. 

Po návratu domů jsme si pustili v televizi záznam SP našeho oblíbeného biatlonu. Celou dobu jsme sledovali jak závodníci jedou, kdy přenáší těžiště, jak dávají nohy k sobě, kdy se odráží, jak vypouští hůlky atd.....Vůbec jsme nebyli schopní vnímat samotný závod!!!!

Pozor, i s takovou deformací se můžete z kempu vrátit :-)!

Bylo to všechno bezvadný, hodně jsme se toho naučili a dozvěděli,celý kemp jsme si krásně užili, předčilo to naše očekávání. Myslím, že se na běžkařskou techniku nemusí bát vyrazit ani úplný začátečník, pokud má chuť se něco naučit, vždy se dá program přizpůsobit podle jeho schopností. Nezbývá jen popřát celému týmu, aby se jim dařilo, pořád je to takhle bavilo a my s nimi mohli příště zase vyrazit. Moc děkujeme.

Klára a Ondra

KOMPLETNÍ REPORTÁŽ Z KEMPU NAJDETE V NAŠÍ FOTOGALERII

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT