Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

VÍKENDOVÝ VAŘÍCÍ A CVIČÍCÍ KURZ S TEREZOU BERANOVOU ANEB STRAVA A POHYB JAKO LÉK

Publikováno | Sdílet:

VÍKENDOVÝ VAŘÍCÍ A CVIČÍCÍ KURZ S TEREZOU BERANOVOU ANEB STRAVA A POHYB JAKO LÉK

Na konci února proběhl kurz zdravého stravování pod vedením Terezy Beranové. Mnozí Terezu znáte hlavně jako fyzioterapeutky, ale dlouhou dobu se věnuje stravě a učí lidi jak poznat lépe svoje tělo z hlediska fyzického, tak i psychického. Učí je dívat se na tělo komplexně. Nestačí jen cvičit, sportovat, meditovat, nebo jen zdravě jíst, ale je dobré se na to koukat holisticky. Utváří nás vše kolem nás, naše práce, chování, rodina a také nás ovlivňují naše myšlenky, emoce a jídlo. Proto se říká, jsme to, co jíme. Většina lidí jí každý den 3x denně, někdo víckrát (třeba menší děti nebo při větším fyzickém výkonu) a někomu stačí 2 jídla denně, a nebo provádí denní či vícedenní půst. Každá medicína se dívá na půsty jiným způsobem, ale to není teď předmětem tohoto článku.

O stravě a doporučeních najdete mnoho článků, spousty expertů a často protichůdných informací a teď se v tom musíte nějak vyznat. Dříve se doporučovalo jíst pravidelně 5x denně, pak zase byla éra nízkotučných diet a výrobků, největším strašákem byl tuk. Podívejte se třeba i na výskyt železa ve špenátu, kdy vědci udělali špatně desetinou čárku a ze super železitého špenátu je klasická zelenina s průměrným podílem železa. A tak bychom mohli pokračovat donekonečna.

Problém západní medicíny vidím v tom, že vše zkoumá, rozpitvává do detailu jednotlivé živiny, vitamíny, kouká na množství kalorií, počítají se kalorické tabulky, ale už pak se neřeší, jakou cestou je daná potravina vstřebána, kolik má vlákniny a tím pádem metabolismus zase bude trochu jiný. Nemůžeme přeci srovnávat stejnou kalorickou hodnotu brokolice a pomerančového džusu? Na stejný přepočet kalorií bychom museli sníst 500g brokolice a nebo 400ml pomerančového džusu. Asi chápete, že to není stejný, i když kalorická hodnota je totožná. A proto se mi tak líbí tradiční čínská medicína a východní směry, protože ty na jídlo pohlížejí zcela jinak, a to tak, co jídlo v těle dělá. Jakou má termiku, k čemu má tropizmus a jakou má chuť. Protože tohle všechno ovlivňuje výsledný efekt v těle.

Na víkendovém kurzu účastníci pochopili snad vše ještě více do hloubky, utřídili se nejasnosti a pochopili princip stravovaní a vaření z přirozených surovin s ohledem na roční období a s ohledem na jejich konstituci. Proto neexistují obecná výživová doporučení, ale je třeba si je upravit individuálně dle věku, aktuální fyzické a emoční zátěže, ročního období, místa kde se nacházím, atd. Podle TČM (tradiční čínské medicíny) se můžeme krásně orientovat podle 5 elementů a příslušných chutí a vládnoucích orgánů a lépe si pak poskládat jídlo právě pro nás a co naše tělo v daný moment potřebuje. Pokud alespoň trochu vnímáte své potřeby, můžete si uvědomovat, že nejíte po celý rok stejně, ani po celý život stejně, ani během jednoho dne nejíte povětšinou stejně.

Je dobré vědět, jak můžeme tělu pomoci se lépe vypořádat s fyzickou zátěží (těžkým tréninkem), nebo přicházející nemocí, nebo jen s únavou. Je to další střípek do pomyslné mozaiky sportovního výkonu, protože jídlo je vaše palivo a pokud nebude palivo kvalitní, tak se brzo váš motor zadře, nebo uvaří, a nebo přestanete fungovat úplně. A je to škoda se ochuzovat o tréninkové hodiny, a pak to pokazit jen nevhodným jídlem.

Na kurzu účastníci pochopili zásady východních medicín, které jsou tady několik tisíce let a fungují, protože jsou ověřené a předávají se z generace na generaci. O tom, jak probíhal kurz, zase někdy jindy.

INGREDIENCE:

  • ½ hrnku ovesných vloček
  • hrst ořechů (mix lískových, kešu – dle vaší libosti)
  • ½ hrsti hrozinek
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • 1 hrnek vody

TIP: Ovoce pro lepší stravitelnost osmahněte na pánvi s trochou ghí a posypte kokosovým cukrem, aby ovoce zkaramelizovalo. Ovocnou směs pak nalejte na ovesno-oříškovou kaši.

 

POSTUP:

Večer do hrnce nasypte vločky, ořechy, hrozinky a koření. Přelijte vlažnou vodou, lehce promíchejte a nechte stát do druhého dne na plotně.

Ráno zapněte sporák na nejvyšší stupeň, až se začne vařit, ihned stáhněte na mírný plamen – na stupeň 2-3 a nechte 15 minut vařit pod pokličkou. Nemíchejte, ani pokličku nezvedejte. Během toho, co se vám vaří kaše, si můžete jít protáhnout před tréninkem vaše tělo.

Vše pak rozmixujte a dozdobte dle vaší chuti.

Zde máte pro inspiraci recept na RANNÍ OVESNO-OŘÍŠKOVOU KAŠI

Tohle je nazdobené pro dceru, tak si můžete taky vytvořit třeba cyklistu nebo běžce na kaši ze syrového ovoce. Pro lepší vstřebatelnost je vhodnější ovoce tepelně upravit (viz TIP).

Obilné kaše jsou ideální před tréninkem, jsou lehce stravitelné, přesto výživné.

Dobrou chuť.

Mgr. et Mgr. Tereza Beranová (vedoucí fyzioterapeut Alltraining.cz)

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT