Košík
Kč
E-mail *
Váš dotaz *
Výživa založená na principech východních medicín, které fungují několik tisíc let a jednotlivé principy jsou uplatnitelné vždy, všude a pro každého. Jedná se o projení TČM (tradiční čínské medicíny) a ájurvédy.
Naučíme vás vařit chutně z přirozených surovin, aby jídlo bylo výživné, ale přesto dobře stravitelné a jedla připravené pokrmy s láskou celá vaše rodina.
Vaření jídel je alchymie a nelze "splácat" vše to, co se nám chce. Má to své zákonitosti, kterými, pokud se řídíme, tak naše trávení funguje správně a my se cítíme dobře.
Pořádáme kurzy vaření, individuální kurzy u vás doma, sestavujeme on-line jídelníčky na míru a pomáháme s výběrem vhodných surovin v supermarketu.
Na kurzech propojujeme vaření z přirozených surovin se správným cvičením a zapojením svalů. Tímto spojením vznikl unikátní projekt Vařme a cvičme chytře, který je velice populární.
Pomůžeme vám ucelit si informace o stravování. Je mnoho výživoých směrů, stylů a sezónních boomů. Ale tato výživa založená na principech východních medicín nám pomůže lépe pochopit fungování těla a jednotlivých orgánů. Dívá se na člověka jako na komplex a ucelý systém.
Propojení těla a duše nám dává celkový obraz o člověku. Spojujeme tyto dva systémy a ukazujeme, jak jednoltivé svaly mohou ovlivnit i vnitřní orgány, jak je vše propojené, stejně jako v přírodě.
V kurzech Vařme a cvičme chytře využíváme propojení těla, mysli a zažívání. Jedno bez druhého nemůže nikdy fungovat dobře.
Pořádáme kurzy vaření, individuální kurzy u vás doma, sestavujeme on-line jídelníčky na míru a pomáháme s výběrem vhodných surovin v supermarketu.
Na kurzech propojujeme vaření z přirozených surovin se správným cvičením a zapojením svalů.
Tímto spojením vznikl unikátní projekt VAŘME A CVIČME CHYTŘE, který je velice populární.
Kurzy pořádáme:
Na unikátním kurzu propojíme dohromady chutné a zdravé vaření se stabilizačním cvičením a správným zapojením svalů.
Snažíme se zharmonizovat naše těla jak zevně (tělesná cvičení z vývojové kineziologie podle principů DNS prof. Koláře), tak vnitřně (jídlem podle principů TČM a ájurvédy, prací s dechem a meditacemi). Není to žádný drastický dietologický směr, kde se něco zakazujeme. Zde se nic nezakazuje, jen vám řekneme, že když sníte danou potravinu, která má určité kvality, tak co se bude dít ve vašem těle a pro jakou konstituci je to vhodná a pro jakou již méně.
Budeme vařit tak, abyste se cítili dobře, lehce a plní energie i po jídle.
Bereme ohled na jednotlivé konstituce těla, protože si uvědomujume, že každý jsme jedinečný a každý potřebuje úplně jinou skladbu jídelníčku, jiné přípravy pokrmů a jiné zastoupení chutí.
Vaříme z přirozených surovin, bez rafinovaného cukru, pšeničné mouky, masa, vajec, másla a mléka. Není to o tom, že by vše bylo špatné, ale zbytečně některé suroviny zatěžují trávení. Tak je dobré je umět vyřadit a naučit se, co si místo našich klasicky českých jídel uvařit.
Ve vaření i cvičení propojujeme západní i východní směry – opíráme se o základy tradiční čínské medicíny, ájurvédy a metody sujok, prvky jógy a klasické západní medicíny. Navracíme se co nejblíže k přirozenosti – vnímáme roční cyklus- jednotlivé potraviny typické pro dané období. Převládající energie a vnitřní orgány, kterým bychom měli věnovat větší pozornost.
Aktivační cvičení a práce s dechem nám pomáhá harmonizovat naše tělo.
Vše je krásně propojené a jen se naladit na náš vnitřní rytmus, který má každý v sobě.
Na kurzu obdržíte skripta, kde budou i samotné recepty, které si odnesete domů.
Zároveň před kurzem obdržíte přístup ke krátké úvodní přednášce, kterou si pustíte z pohodlí domova.
Přesný harmonogram obdržíte před kurzem. Některé recepty jsou již předem dané, ale budu brát také zřetel na vaše přihlášky, ve kterých zaškrtnete, co byste se chtěli více naučit uvařit.
Naučíte se dobře uvařit rýži, luštěniny, tak aby nezpůsobovaly nadýmání, seznámíte se s různými druhy dochucovadel, jak sladkých, tak slaných, naučíte se vhodně vybrat oleje pro danou kuchyni. Z receptů si upečeme indickou placku čapátí, ovocné chutney uděláme, také pesto, nějakou polévku, zpracujeme luštěniny a obiloviny do nějakého receptu a nějakou sladkou těčku vytvoříme. Tak abyste měli kompletně zastoupený talíř všeho, co potřebujete.
Naučíte se mixovat koření a jak si ho doma uchovat, aby se udržely jeho kvality.
aneb základy ÁJURVÉDY za jeden den
Volně vplujeme do období podzimu a zimy, a s tím spojené vaření a cvičení. Budeme mluvit o jednotlivých energiích zhlediska TČM, které převládají v tomto období, ale i v cyklu vašeho života. Řekneme si o principech ÁJURVÉDY, jednotlivých dóšách a jejich kvalitách a jak principy uplatnit a zakomponovoat do běžného života, tak abychom se cítili dobře a spokojeně. Vše je krásně propojené a jen se naladit na náš vnitřní rytmus, který má každý jedinečný.
Na kurzu opět uvaříme mnoho jídel, parakticky si ukážeme různé vychytávy a naberete tak další inspiraci do kuchyně, ujasníte si použivání jednotlivých surovin i vzhledem k vaší konstituci.
Program kurzu opět bude nabitý informacemi a cennými radami.
Obdržíte na kurzu skripta i s recepty, do kterých si můžete psát poznámky. Zaměříme se na enregie, které ovládají toto období a aplikujeme to do našich kuchyní i vzhledem k vaší konstituci tak, abyste cítili dobře.
Kurzu se může zúčastnit i tehdy, pokud jste neabsolvovali žádný kurz před tím.
Na unikátním kurzu propojíme dohromady stabilizační cvičení a správné zapojení svalů spolu s chutným a zdravým vařením.
Naučíte se používat nové ingredience a zapojíte do kuchyně všechny své smysly bez toho, abyste v kuchyni museli trávit celý den. Naučíte se vařit chytře - snadně, chutně a čistě, že bude spokojená celá vaše rodina.
Seznámíte se s novými potravinami, ze kterých jste třeba ještě nikdy nevařili a propojíte spousty chutí, které se vám budou zdát nezkombinovatelné, ale uvidíte sami, jak vytvoříme zdravé a velice chutné pokrmy. Využijeme z potravin téměř vše, co se dá - i slupky na kurzu vyhazovat nebudeme, takže jediné, co vám zbyde, jsou vaše spokojená bříška.
Veškeré ingredience a potraviny budete mít připraveny na místě, něco bude už předpřipravené předem, abychom z toho mohli rovnou začít vařit.
V první části kurzu si povíme teoreticky o základech zdravého stravování, budeme dbát a souznít s ročním obdobím. Naučíte se principy koloběhu ročního období, a jak ho využít ve své kuchyni, a jak ho aplikovat na své tělo, abyste se cítili dobře po celý rok. Abyste krásně proplouvali rokem bez výkyvů, nemocí a nabíráním a shazováním váhy. Budeme mluvit o ájurvédě, TČM a Su-jok metodě, která propojuje všechny východní směry do jednoho, a naučíte se, jak lze využít tyto poznatky do našich podmínek. Spousta dějů v těle se odehrává samoharmonizací, když dáme tělu a mysli potřebný prostor.
Poté se přesuneme do kuchyně a začneme vařit, uvaříme si společně několik hlavních jídel, snídani, polévku, zdravé dezerty a salát. Po prvním kuchařském bloku si dáme lehký oběd, co si společně uvaříme a půjdeme si protáhnout a zaktivovat naše tělo a mysl (cvičení bude probíhat venkovním sportovním hřišti). Zaměříme se na správnou aktivaci středu těla, projdeme vývojové kineziologické pozice. Ukážeme si dechovou techniku. Lekci zakončíme společnou meditací, pokud zbyde čas.
Přesuneme se zpět do kuchyně a dovaříme zbylé recepty, a pak to všechno společně nachystáme, nazdobíme a vědomě sníme.
Na kurzu obdržíte skripta, do kterých si budete moci psát vaše poznámky. Budete v nich mít i sepsané všechny recepty a postupy.
Určitě si uvaříme několik jídel včetně: polévky, několika hlavních jídel, zdravého mlsání, popř. pomázánky. Odnesete si inspiraci jak na snídani, oběd, tak i večeři.
Harmonogram kurzu se může pozměnit dle aktuální situace.
Díky několika straveným dnům plných nové inspirace dokážete lépe vnímat vaše tělo a jeho potřeby. Kurz bude koncipován podle složení skupiny a budete ho tvořit i vy sami podle vašich požadavků zaslaných předem dle vyplnění přihlášky. Budeme v úzkém společném kontaktu celý víkend, a tak se budete moci doptávat a doplňovat si informace, které vás zrovna napadají a vyplavou na povrch.
Víkendový kurz naplněný principy ájurvédy, poznáním vlastností potravin a využití do bežného života pro každého zvlášť. Ve spojení s pohybem a poznáním, jak je tělo zázračné. Jen musíme vědět, co každé tělo potřebuje. Každý jsme jedinečný, a co je pro jednoho lékem, může být pro druhého jedem. Co do něho vkládáme, to nám bude vracet. Není univerzální recept jak uvařit zdravé jídlo, ale je recept na to, jak být zdravý, a to se budu snažit vám na kurzu předat.
Naučíte se i lépe zorganizovat přípravné předvařící práce, abyste v koloběhu práce a rodiny zvládli jídla připravovat jednoduše a rychle.
Během několika dní uvaříme mnoho pokrmů - zejména pak jídla, která jsou časově náročnější (dlouhé kynutí, odležení do druhého dne, atd.), co na jednodenním kurzu časově nejsme schopni pojmout.
Využijeme všechny suroviny, které budeme na místě mít k dispozici, zároveň pak mohou vznikat úplně nové pokrmy. Každý dává do jídla kus sebe, svoji energii, a tak se těším na společné souznění.
Program bude opět nabitý, ale bude v mnohem klidnějším rytmu, než na jednodenním kurzu - máme přeci jenom na vaření a cvičení celý den, večer, popř. noc.
Kdo mě zná, tak cvičení a vaření v noci může klidně nastat, protože jakmile se dostanu do vařícího a cvičícího flow, jsem těžko zastavitelná.
Kurz bude probíhat v krásné roubence v Jiříkovicích na Vysočině. Je to přesně ideální místo pro náš kurz, kde je velká zahrada, kousek do přírody, koupací jezírko, prostorné a krásné pokoje a luxusně vybavená kuchyň.
Ve spodní části je kuchyň propojené s velkou jídelnou, ve které budou probíhat veškeré naše přednáškové a vařící lekce. Roubenka je vybaven tělocvičnou, kde za nepříznivého počasí budou probíhat naše cvičící a dechové lekce. Ostatní cvičení budou probíhat venku.
Na unikátním kurzu propojíme dohromady stabilizační cvičení a správné zapojení svalů spolu s chutným a zdravým vařením.
Tím, že společně strávíme 2dny, tak budeme moci jít více do hloubky a podle složení skupiny se můžeme věnova tématům, k kterých se chcete dozvědět ještě více.
Zkusíme se naladit více na naše tělo, na jeho potřeby bez okolních rušivých vlivů, které nás často vytrhávají z vnitřního prožitku.
Naučíte se používat nové ingredience a zapojíte do kuchyně všechny své smysly bez toho, abyste v kuchyni museli trávit celý den. Naučíte se vařit chytře - snadně, chutně a čistě, že bude spokojená celá vaše rodina.
PÁTEK
SOBOTA
NEDĚLE
Seznámíte se s novými potravinami, ze kterých jste třeba ještě nikdy nevařili a propojíte spousty chutí, které se vám budou zdát nezkombinovatelné, ale uvidíte sami, jak vytvoříme zdravé a velice chutné pokrmy. Využijeme z potravin téměř vše, co se dá - i slupky na kurzu vyhazovat nebudeme, takže jediné, co vám zbyde, jsou vaše spokojená bříška.
Určitě si uvaříme několik druhů polévek, hlavní jídla, pomazánky, zdravé mlsání a mnoho jídlel, která budou souznít s cyklem roku.
Ubytování je v krásné roubence kousek od Nového Města na Moravě - Jiříkovice. Roubenka má 5 apartmánů (čtyřlůžkové postele) s vlastním sociálním zařízením a 2 velké pokoje v podkroví. Zázemí roubenky je tvořeno společnou jídelnou s plně vybavenou kuchyní, jídelnou a samostatným posezením ve stylu anglického klubu s krbem, tělocvičnou, lyžárnou a kolárnou. Vlastní parkoviště o kapacitě 8 aut, slunečná jižní terasa a koupací jezírko.
Cvičící a meditační lekce budou probíhat podle počasí venku nebo v tělocvičně v roubence. Cvičení vychází hojně z prvků vývojové kinezilogie. Dbám na správné provedení cviku a přesnost pohybu. Zabrousíme i do jógového světa a do oblastí meditací, manter a dechových cvičeních, které budete moci využít v každodenním životě.
Celý pobyt je doporučeno nepoužívat mobilní telefony, tím si krásně odpočinete a zapomene alespoň na chvíli na všední starosti života.
ON-LINE
Ideální čas, jak můžete po zimě nastartovat svůj metabolismus za podpory Mgr. et Mgr. Terezy Beranové.
Během týdenního programu se dozvíte mnoho rad a tipů, jak můžete zefektivnit svoje stravování a rozpohybovat svoje tělo tak, aby vytvořené návyky vám vydržely dlouhodoběji.
Každý den obdržíte krátké video nebo příspěvek, ke kterému se budete moci kdykoliv během programu opět vrátit.
Budeme se opírat o principy ájurvédy a tradiční čínské medicíny. Zařadíme dechové techniky, společně si uvaříme jídlo vhodné pro očistu a každý den dostanete malý úkol, který zařadíte do svého každodenního režimu.
V rámci programu budete mít i několik cvičebních lekcí živě (i ze záznamu) vycházejících z DNS a jógových ásan.
Základem je znalost aktuální tělesné kompozice a cílů pro postupnou transformaci.
Doporučujeme absolvovat i výživový kurz vaření, kde se seznámíte s novými potravinami, naučíte se je spracovat a začít zažazovat do vašeho jídleníčku úplně pravidelně. Ukážeme si vychytávky v kuchyni a jak zakomponovat potraviny do jídel, tak aby i "masožravec" nepoznal, že se nejedná o maso.
"Než jsem se na kurz přihlásila, vůbec jsem neměla žádné zkušenosti s veganskou či vegetariánskou kuchyní. Moc mě překvapilo, že může být tak chutná a rozmanitá, a to si o sobě dovolím tvrdit, že jsem vcelku mlsná.
Také se mi moc líbil program kurzu, který začal nejdříve teoretickou částí, a z metody SU-JOK jsem nadšená. Pak jsme se věnovali praktické části vaření a takové Mousse v banánu či Nutela jsou nebesa v puse. Pak nás Terka ještě mezi vařením stihla zničit cvičením, Medvěd, Loďka, Richard, ... :)
Ten den jsem si báječně užila s bezvadnou partou lidí. Děkuji Terce za inspiraci a skvělý gurmánský zážitek a moc se těším na podzimní setkání."
Markéta
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
„Bylo to vážně super a moc jsem si ho užila. Skvěle vybraná lokalita, ubytování nemělo chybu, i vybavení kuchyně bylo na takovou akci nad očekávání dostačující.
Forma i náplň přednášek byla ideální, mám už konečně dojem, že mi to všechno víc dává smysl.
Časový harmonogram byl nabitý, ale všechno do sebe tak příjemně zapadalo, že jsem byla spokojená. Jinak, skladba cvičení mi vyhovovala moc, hlavně ranní jóga s mlčením před snídaní, to byl doslova balzám na duši.
Ve vaření jsem se zase posunula dál, od víkendu se mi daří jídelníček aplikovat denně, z čehož mám velkou radost, protože to je hodně znát, cítím se skvěle a mám energii a dobrou náladu. Dokonce už celkem často vařím intuitivně, což je velké ulehčení a úspora času, protože stále vařím pro zbytek rodiny jiné jídlo .
A co mi nejvíc chutnalo? Asi nejvíc mě překvapily obě buchty. Už jsem doma pekla mrkvovou, ta měla úspěch hlavně v práci, příští víkend se chystám na makovou, té dávám šanci i doma .
Takže paráda, ještě jednou děkuji za tak skvělé nápady a zpětně za tak bezvadný víkend .“
Péťa
"Na kurz VAŘME a CVIČME chytře s Terezou Beranovou, jsem se přihlásil s odhodláním posunout svůj zaběhlý způsob stravování na další úroveň a také se dozvědět víc o tradiční čínské medicíně. Osobně mám rád spíše zdravá jídla, jelikož pravidelně sportuji a strava je pro mě důležitou součástí mého života, abych se po této stránce cítil v pohodě. Spoustu pokrmů byla úplná novinka, celkově byly velmi chutné a jsou nyní pro mne inspirací, jak se dále stravovat, taková moje nová dimenze ve stavování. Kurz zcela splnil mé očekávání.
Doporučuji všem, kteří si chtějí dále aktivně rozšířit své obzory ve zdravém stravování, tento kurz
absolvovat."
Lukáš
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
„S kurzem jsem byla moc spokojená, místo, organizace, složení účastníků bylo na 1. Přednášky má Terka vždy dokonale připravené, a dobře se poslouchá, jen u sebe potřebuji prohloubit fixaci všech informací :-)Do budoucna bych se chtěla více věnovat dechovému cvičení, mantře. Díky kurzům jsem začala více vařit polívky (a to jsem je dřív odmítala, vynechávala), a začalo mě více bavit vaření ze zeleniny a obilovin
Mezi Top jídla, co jsem se naučila patří batátová pomazánka, adzukovo-mungová sekaná, řepové karbanátky, makovec podle Lili a pohanko-čočkový dhál.
Budu moc ráda, když se Ti podaří naplánovat další, podobný kurz, kterého se moc ráda zúčastním.“
Ještě jednou děkuji za nevšední zážitky.“
Martina
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mgr. et Mgr. Tereza BeranováFyzioterapeut a výživový poradce
tel.: +420 774 117 330 email: tereza.beranova@alltraining.cz
• Fyzioterapie na 3. LF UK a FTVS UK • Tělesná výchova a sport s trenérskou specializací na FTVS UK • Akademi Léčivé výživy • Studium SU-JOK a TČM • Ájurvédský praktik
„Hledáte-li pomocnou ruku, najdete ji na konci svého ramene..... (T.G. Masaryk) .....fyzioterapeut vás jen navede, jak ji můžete správně použít k vašemu uzdravení. Musíte chtít jen vy sami!“ |
|
Mgr. et Mgr. Tereza Beranová je hlavním garantem regenerace v Alltraining.cz. Je uznávanou specialistkou ve svém oboru se zaměřením na sportovní fyzioterapii. Zaměřuje se na zatížení pohybového aparátu při různorodých sportovních činnostech a následné odstranění specifických akutních bolestí vzniklých při sportování nebo chronických bolestí způsobených dlouhodobým, většinou jednostranným, zatěžováním organismu. Přednáší o správné regeneraci ve sportu zejména pro vrcholové sportovce a o správném zatížení svalů a celého organismu pro širokou populaci. Vede kurzy zdravého stravování pohledem východních medicín, píše a vytváří zdravé recepty z přirozených surovin.
Co o sobě říká Tereza? Byla jsem součástí týmu na OH v Londýně a Pekingu. Dá se říci, že mám bohaté zkušenosti se sportovci, ale také se věnuji ve své fyzioetrapeutické praxi funkční sterilitě a psychosomatice. Vedu skupinové i individuální cvičení se správným zapojením svalů. Vždy se koukám na klienta komplexně. Od malička jsem byla vedená ke sportu – závodně jsem hrála 15 let basketbal a po vysoké škole jsem přesedlala, a to doslova, na cyklistiku, kde si mi dařilo probojovat mezi nejlepší cyklistky v ČR. Sbírala jsem cenné kovy a na kontě mám třeba vyhraný závod světového poháru, akademické mistrovské tituly a titul MČR z časovky dvojic. Tahle cyklistická etapa byla krásná, ale potřeba vyhrávat a dokazovat sama sobě a ostatním pořád něco, mi už nedávala smysl.
Ke zdravějšímu životnímu stylu jsem se dostala postupně. Co jsem přestala závodit na kole, mě to táhlo více a více přírodním a přirozeným směrem, směrem k přírodě. K oborům fyzioterapie a tělesné výchově jsem vystudovala Akademii výživy, která byla zásadním milníkem všech dalších životních změn. Zdravou stravu jsem aplikovala více až po narození dcery Lilien, kdy jsem začala o jídle přemýšlet jinak. Více v souvislostech tak, aby zdravé jídlo pro dcerku bylo zároveň i chutné pro celou rodinu. Ruku v ruce se přidalo studium východní medicíny – metody Su-Jok, kterou jsem spojila se svojí fyzioterapeutickou praxí. Více jsem si uvědomovala, že stav klienta v ordinaci není jen o přetížených svalech, ale o celkovém stavu jeho těla a zejména mysli – jaké má rodinné zázemí, jak je spokojený v práci, jaký vztah má sám k sobě a k okolí. A také zejména, jak, kdy a kde se stravuje. Vše se pak odráží na celkovém obrazu klienta, který si skládám ve své ordinaci dohromady jako puzzle. Vidím, jak klienti ve stravě tápou, protože nacházejí na internetu rozdílné názory, mnoho směrů a názorů a jsou pak z toho akorát zmatení. Zkouší tak různé formy diet, detoxikací, půstů, ale akorát to často končí nestabilitou celého těla. Několik let vedu také skupinové stabilizační a koordinační cvičení, a tak mě napadlo vše propojit do jednoho projektu a tím je Vařme a cvičme chytře s Terezou Beranovou.
|