Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Jaký je rozdíl mezi přepětím a přetrénováním?

Publikováno | Sdílet:

Jaký je rozdíl mezi přepětím a přetrénováním?

Každý z vás chce podat v soutěžní den co nejlepší výkon. Děláte to však správně? V mnohých případech dochází nadměrnou horlivostí v přípravě na závod k pravému opaku. A na místo postupného zvyšování výkonnosti se začne cítit stále unavenější. Proč tomu tak je?

Růst sportovní výkonnosti souvisí s řadou biologických, psychologických změn. Při optimálním rozvržení tréninku dochází k pozitivnímu kulminativnímu efektu dosažení potřebné úrovně trénovanosti . Celý proces je doprovázen postupným nárůstem sportovní formy. Při nadměrném zatěžování organismu nedodržování správné délky odpočinky, doby superkompenzace (doplnění energetických rezerv v organismu s jejím lehkým navýšením, viz. Tabulka č.1), opakovaným nedodržením zotavných procesů (viz. Tabulka č.2), správného režimu dne, spánku a nepravidelných regeneračních procedur se však na místo očekávané sportovní formy dostaví stav nečekaného útlumu a vyčerpání. Dělíme ho do dvou faktorů – přepětí, přetrénování.


Přepětí


Z pravidla krátkodobí negativní stav. Jednorázově narušuje normální činnost organismu. Nejčastěji u něj dochází v případě nadměrného až extrémního zatížení na nějž nebyl sportovec dostatečně připraven předchozím tréninkem.
Projevuje se enormním vyčerpáním, narušením funkcí oběhové soustavy ( zvýšený pulz, snížení krevního tlaku), bolestmi v srdeční oblasti hrudníku, celkovou slabostí, bolestmi hlavy, až zvracením. Sportovec je z pravidla nervózní.

 

Následky lehce odstraníme dostatečně dlouhým několikadenním odpočinkem. Než dojde k plně obnovení sil, volíme kompenzační trénink volné intenzity. Po tuto dobu je sportovní výkon sportovce snížen, po doplnění energetického deficitu se výkonnost vrátí na předchozí úroveň. Ve stravě se zaměříme na zvýšenou konzumaci sacharidů.


Přetrénování


Komplexní negativní stav sportovce trvalejšího charakteru. Dochází ne jen k poklesu sportovní formy, ale také k trvalému poklesu výkonnosti a trénovanosti v důsledku opakovaného nadměrného zatěžování, nedodržení doby zotavení, regenerace a režimu dne.
Projevuje se nechutenstvím, častými bolestmi hlavy, zvýšenou ranní tepovou frekvencí,až na 80 TF. Rapidním poklesem váhy, zvýšenou hladinou močoviny. V těžké chronické únavě může váhový úbytek velmi ovlivnit činnost celého organismu.


Odstranění stavu přetrénování je dlouhodobějšího charakteru. Z pravidla 10-14 dnů. V prvé fázi volíme úplný klid do kterého postupně přidáváme lehký aerobní trénink. Vhodná je i změna prostředí a stávajících tréninkových metod. Součástí stravy by měl být větší poměr sacharidů, sníženy přísun bílkovin, tuků, nezapomenout ani na maltodextriny a draselné soli. Nezbytné je pitný režim a správnou životosprávu.


Z výše uvedených fakt platí jedno staré moudro. Méně, znamená mnohdy více. Mnoho zkušených závodníků vám pak také řekne. V případě, že jste nedotrénovaní, máte vždy co zlepšit, ale v opačném případě to lze napravit jen velmi obtížně. Tak si na to dávejte pozor a při plánování své sezóny se nebojte využít odborných rad trenéra.I profesionálové se při tréninku rádi zastaví na oblíbenou "kávičku", tak se nebojte, nic vám neuteče. (viz foto - na snímku olympionici Milan Kadlec a mistr světa Alois Kaňkovský, Zdeněk Štybar a Radomír Šimůnek Jr. na soustředění na Mallorce)

 

 




Tabulka č. 1
Odhad doby superkompenzace (doplnění energetických strát s mírným navýšením energetických rezerv v organismu sportovce), (Dovalil)

 

ODHAD DOBY SUPERKOMPENZACE DÉLKA
Lehký rychlostní trénink 12 hod
Náročný rychlostní trénink 24 hod
Lehký aerobně vytrvalostní trénink 24 hod
Těžký aerobně vytrvalostní trénink 48 hod
Lehký anaerobně vytrvalostní trénink 24 hod
Těžký anaerobně vytrvalostní trénink 48 hod
Těžký silový trénink 48 – 72 hod


Tabulka č.2 
Časový průběh regenerace (Neumann)


ČAS DĚJ
4-6 minuta Obnova kreatinfosfátu v energetickém systému organismu
20 minuta Pokles tepové frekvence, uprava tlaku v krvi
20-30 minuta Stabilizace cukru v krvi, pokles laktátu pod 3 mmoll
60 minuta Zahájení syntézy protejnů, obnova glykogenu v játrech (může být také 2 – 7 dnů – dle délky a typu zatížení. 
3 -10 hodina Regenerace kontraktních protejnů
1-3 týdny Dokonalá regenerace nervové soustavy

 

Mgr. Vojtěch Beran, Alltraining.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT