Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Jak se správně a chytře připravit na maraton?

Publikováno | Sdílet:

Jak se správně a chytře připravit na maraton?

Vyhecovali vás kamarádi? Chcete si užít fajn atmosféru závodu a nedojet do cíle s vyplazeným jazykem? Přečtěte si pár řádků, kde vám pomůžeme s trenérem tréninkového centra Alltraining.cz, Vojtěchem Beranem, doladit správnou výkonnost na jubilejní 20. ročník ČT Author cupu. 

Protože má již většina z vás letos nějaký ten kilometr najetý, je třeba nahromaděné úsilí vystupňovat, tělo správně zatížit a také nechat i odpočinout. Pak přijde takzvaná forma a vy si užijete závodní den a ostré tempo naplno.

Jak správně na to?

Základem je systematické zatížení alespoň 2 – 4x týdně. Při tréninku by se měla střídat i intenzita zatížení. Tu nejlépe změříte pomocí pulzmetru. Aktuální tepová hodnota bude vodítkem pro správné zatěžování organismu a postupné zvýšení kondice. Při znalosti správné tepové frekvence a aktuálního zdravotního stavu budete vědět jak tělo správně zatížit. Cíleně budete moci zvýšit kondici, či redukovat hmotnost. Své aktuální tepové zóny nejlépe zjistíte ze zátěžového testu, kde získáte výchozí bod pro správně navržené zatížení.

Pro správné fyzické rozjetí před maratonem zvolte dva typy zatížení. Kratší rozjetí, které dle časových možností ve vašem týdnu zvolíte 1 – 2x, intenzivnější formou. Zařadíte několik úseků, kde si dáte pořádně do těla a cíleně zvýšíte každým týdnem fyzickou kondici. Tento kratší trénink může být i třeba 30 minut, ale je třeba je efektivně intenzivně využít.

Druhým typem zatížení je delší, volnější aerobní tréninková vyjížďka, která tělo naučí výdrži a správné ekonomice fungování při dlouhém cyklistickém výkonu. Tento typ zatížení je velmi důležitý absolvovat alespoň 1 - 2x týdně, kde tělo necháte na kole jet alespoň 1,5 - 3 hodiny souvislým volnějším tempem.

Pro ty z vás, kteří chtějí dát cyklistice řád a systém, doporučuji zatížení začlenit do tréninkového plánu, který bude řídit trenér, jenž skloubí vaši práci, rodinu a zatížení tak, abyste si cyklistiku a sportování užívali naplno a vaše kondice stále rostla.

Pro ty z vás, co tápají, jsme připravili jednoduchý návod jak efektivně rozplánovat trénink do cyklistického týdne tak, abyste si ČT Author Cup užili naplno!

Pondělí – volno nebo je vhodná doplňková aktivita kompenzačního charakteru (masáž, whirpool nebo plavání), délka ( do 1hod)

Úterý, čtvrtek – intenzivní trénink intenzity zaměřený na cyklistovy slabiny

Zatížení anaerobního charakteru vyplněné intenzivními úseky (trénink rychlosti – sprinty, silové vytrvalosti  - jízda v kopcích v krátkých kopcích, (intenzita 85-90% osobního maxima), (30 – 90 min)

Středa, sobota, neděle – Trénink vytrvalosti

Zatížení volnějšího aerobního charakteru v mírně zvlněném terénu se snahou jet souvisle po celou dobu bez přestávky (do 75% osobního maxima 90 – 120 min)

Čtvrtek nechte v předzávodním týdnu volný a věnujte se odpočinku

Pátek by měl být naopak v předzávodním týdnu – zaměřený na zapracování organismu do zatížení = rozjetí, aerobního charakteru (do 75% osobního maxima), (pohodové projetí v rovinatém až mírně zvlněném terénu o délce 1hod)

Sobota – Závodní den (90-100% osobního maxima) – před startem se alespoň 30 minut volně projeďte a během tohoto projetí připravte organismus na velkou zátěž v podobě jednoho 3 minut dlouhého intervalu v 90% svého aktuálního maxima. Rozjetí ukončete 20 minut před startem a pak si užijte pohodový maraton!

Přejeme vám pěkný závod a hodně štěstí!

Tréninkové centrum Alltraining.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT