Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Trénink s výkonem IV. - Wattmetr a závodní nasazení

Publikováno | Sdílet:

Trénink s výkonem IV. - Wattmetr a závodní nasazení

Že je Wattmetr vynikající tréninkový pomocník, o tom již dnes zřejmě pochybuje málokdo. Ovšem jak je to s jeho využitím v závodním nasazení? Je to pouze zbytečná gramová a psychická zátěž nebo něco co naopak může přinést taktickou výhodu? Je možné závodní data nějak zúročit?

Vzpomínám si jak nedávno jeden našich závodníků elitní kategorie na dotaz televizního komentátora proč nemá s sebou svůj měřič wattů i na závodech prohlásil, že přeci teď už netrénuje, ale závodí! Domnívám se, že za takovéto tvrzení by zasloužil vyloučit z týmu pro mrhání svěřenými prostředky nejen závodník ale především jeho trenér. Pokud mu totiž závodní data z Wattmetru jeho svěřence nechybí, rozhodně něco není v pořádku a nemůže svou práci v současné době dělat dobře.

 

Závodní data mají v záznamech závodníka totiž své privilegované místo. Jejich analýzou je možno získat zcela exaktní informace, kde má závodník slabiny, jak po taktické, tak fyzické stránce, při jakém kritickém zatížení už odpadá, či jak moc vyčerpal dnešní etapou svůj fyzický rezervoár nebo zda plní svou taktickou úlohu v týmu beze zbytku a na patřičné úrovni. A to vše i za předpokladu, že trenér nevidí ani minutu svého závodníka v akci. Stačí si přehrát jeho záznam a vše je jako na dlani.

Výkonové parametry závodů

Kromě analýzy výkonnosti závodníka v kritických chvílích, na které se mimochodem celou dobu připravuje a náročnosti konkrétního závodu, je možné z výkonové křivky usoudit i na výkonnost soupeřů a stanovit si svůj výkonový cíl pro další cílený trénink. Říká se, že nejlepší trénink je závod. Bohužel ne každý a ne vždy může z různých důvodů své tréninkové kilometry absolvovat v kvalitním pelotonu. Ale téměř každý si může sám, nebo nejčastěji ve spolupráci se svým trenérem nasimulovat závodní podmínky za pomoci měřiče výkonu. A to dokonce i výkonnost těch ze světové špičky. Každý atlet ví, že když nezaběhne 100m pod 10s, nemá naději na úspěch na mezinárodním poli. Proč by to neměl vědět cyklista, nebo jeho trenér, kolik že to Wattů musí umět, aby alespoň uvisel v pelotonu ProTour?

Prvním krokem při důkladné přípravě na závod by mělo být pochopení charakteru daného závodu. V minulosti a  většinou i nyní, jezdci obykle používali a používají k monitorování intenzity jejich námahy měříče srdečního tepu. Z důvodů, které jsme zmiňovali již v předchozích dílech tohoto seriálu, tepy bohužel nepředstavují věrohodný obraz stavu jezdce.

Tato data pomáhají nejen během závodu určit tu nejvhodnější strategii s ohledem na momentální stav jezdce, ale též velmi pomáhají při sestavování tréninkových plánů při přípravě na další závod. Jen ten, kdo si dokáže připravit co nejvěrnější tréninkové zatížení tomu na kterých závodech se chystá uspět, jen ten má nárok být skutečně nejlepší. A jak vypadá skutečná analýza od renomovaného trenéra? Posuďte sami:

Allen Lim, PhD., ukázka z analýz výkonnosti Floyda Landise na Tour 2005

16.etapa

Stoupání začínalo na 184.km a následovalo 3,1km s průměrným sklonem 10,1%. Floyd tento úsek absolvoval průměrnou rychlostí 18km/h během 10minut a 16sekund, což představuje 1823 VAM (vertikální nastoupané metry za hodinu)! PowerTap přitom ukázal průměrnou 10-ti minutovou hodnotu 430W, což je pouze o 5W méně, než výkon, který dosáhl v etapě 8 při stoupání na Gerardmer. Jenže to byla TdF na začátku, a Gerardmer byl první skutečný kopec.  Jestli se vám tento výkon zdá také stěží pochopitelný tak, vězte, že ještě 7 jezdců bylo schopno Floyda utrhnout... Dá se téměř přesně vyčíslit, že k udržení se čelní skupiny, která na něj získala náskok 30sekund ( Armstrong, Basso, Evans ) by Floyd  potřeboval přesně o 5% vyšší průměrný výkon. Což ovšem představuje potřebný 10-ti minutový výkon 454W, což u Floyda je 6,78 Wattů na 1 kilogram! VAM těchto 4 jezdců měla hodnotu 1920 m/h a jejich průměrná rychlost byla  18,8km/h.

20.etapa, časovka na 55,5km


Tab 1. Časové a Wattové rozdíly při časovce na TdF 2005

Komentář k výše uvedené tabulce myslím není třeba, čísla jsou naprosto výmluvná a uvedené Watty na vítězství v časovce na Tour de France se dají doplňkově trénovat i v klidu obýváku na trenažéru či stacionárním kole.

Joe Friel komentuje Eneko Lanose (2.místo na letošním hawajském Ironmanovi)


Obr 2. záznam Eneko Lanose, Hawai 2008

To co můžeme vidět na záznamu PowerTapu Eneko Lanose je typická ukázka špičkového ironmanského jezdce s odpovídajícími fyzickými předpoklady. Prvních 20 minut, kde je zobrazeno velké množství špiček je zřejmě způsobeno jeho nervozitou a nabuzeností na začátku úseku na kole, kde se Eneko pohyboval po výběhu z vody pouhé tři minuty za vedoucím mužem a šlo o to dojet si špičku (všichni víme, jak je to s draftováním na Hawaji). Jedná se tedy částečně o psychické podněty, protože je mentálně snazší jet v kontaktu s ostatními a v tomto případě i fyzicky snažší, protože rozhodčí jsou zde k takové jízdě poměrně benevolentní. První polovinu závodu Eneko absolvoval průměrem 285W, v druhé poněkud zvadnul na 255W. Tento průběh je v tomto typu závodů naprosto typický. Eneko zaplatil daň za lehce nuceně „přepálený" začátek, ale na druhou stranu  pokud chce být v kontaktu s nejlepšími není jiná možnost a kromě toho „zvadnul" méně než ostatní, což mu vyneslo páté místo po kole. Je také vidět, že v posledních kilometrech se začal trošku šetřit před závěrečným během, což se mu bohatě vyplatilo. Průměrný výkon 270W znamená u Llanose 3.75W/kg, což je na 180km velmi solidní výkon.

Závodní taktika

Velmi podobným způsobem jako časovkáři nebo triatlonisté si stanovují své tempo i silničáři, maratónci či bajkeři, zejména pokud se dostanou do úniku či jsou nuceni z jiných důvodů opustit závětří skupiny či pelotonu. Nerespektování svých výkonových tedy wattových možností vede k jedinému - předčasnému konci možná nadějného pokusu o realizaci svého taktického plánu na zúročení tréninkové dřiny.

Ve stanovení výkonových možností jezdce je Wattmetr opravdu nenahraditelný a stejně jako každý, kdo chodí do posilovny ví, s jakou činkou udělá ještě dřep, aby mohl optimálně sestavit tréninkovou jednotku, je velmi důležité vědět, kam sahají moje wattové možnosti aby jezdec mohl zdárně dokončit svůj únik. Ale o tom jak se takové hodnoty dají zjistit a využít se s Vámi podělíme v některém z dalších dílů seriálu o Wattech v cyklistice.

Autor: Robert Kleiner (psáno pro Peloton 12/2008)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT