Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Tréninková reality show s Alltraining.cz: Zátěžový test

Publikováno | Sdílet:

Tréninková reality show s Alltraining.cz: Zátěžový test

Michal Skopeček se stal šťastným vítězem celoroční tréninkové přípravy s Alltraining.cz a jako první ho čekal zátěžový test, fyzioterapeutické vyšetření a kontrola nastavení posedu.

V dnešním první díle naši "tréninkové reality show" přinášíme dojmy hlavního aktéra z prvního seznámení s tréninkovým centrem Alltraining.cz a ze zátěžového testu...

V pátek 7.1.jsem vstal před pátou hodinou, což se neliší od mého obvyklého vstávání do práce, takže pohoda. Věci jsem měl už připravené, stačilo všechno hodit do auta a vyjet. Jen jsem otevřel domovní dveře, nastal první drobný zádrhel. Cesta byla pokryta několika souvislými vrstvami krásně hladkého a kluzkého ledu. Moje obava o zdar dnešní cesty trochu stoupla, nicméně po vyjetí na hlavní silnici směr Praha jsem se uklidnil. To půjde! Do střediska Alltrainingu to mám okolo 100 km, jedu v klidu, nehoním se, zatím času dost. I přes Prahu kupodivu projíždím hladce a Alltraining nacházím bez problémů napoprvé. Místo na parkovišti volné hned před branou, ještě stihnu malou svačinku a …TO SNAD NE! Ať koukám sebelíp, v autě v kufru sice leží rám a dvě kola, bohužel to jsou však dvě kola přední. No výborně, všichni, kteří by mohli zadní kolo půjčit, jsou v práci. Takže beru alespoň rám, vyrážím a doufám, že se to nějak vyřeší.

 
Středisko Alltraining se nachází v areálu základní školy. Klasická chodba k tělocvičně, bílé dveře, ale po vstupu do samotných prostor Alltraining jsem měl pocit, že jsem úplně v jiném světě. Přivítalo mě čisté, útulné, moc milé prostředí a samozřejmě Vojta Beran. Převlékl jsem se do cyklistického a následovala první část našeho setkání – rozhovor o mém zdravotním stavu a samozřejmě o cyklistice. Jak dlouho jezdím, závodím, kde jsou mé silné stránky, ale i slabiny. Poté už jsem se připravil na samotný test laktátové křivky. Toto vyšetření jsem již několikrát absolvoval, tak jsem věděl, do čeho jdu a co to bude obnášet. Přesto jsem byl překvapený, když mi Vojta řekl, že mě nechá jet až do úplného maxima. To jsem nikdy nejel, ale proč ne. Skáču na ergometr a chvíli jedu pouze regeneračně. Pak už Vojta přihazuje zátěž, po pravidelných intervalech odebírá krev a opět přidává. Přibližně okolo 19 minuty začínám pociťovat bušení ve spáncích, těžké nohy, ale pořád to ještě jde. 22-25 minuta už je celkem krize, rvu se, co to dá a poslední minutu už jedu opravdu krev. Vojta mě povzbuzuje, abych vydržel a tak jdu ze sedla, ještě pár otáček…a konec. Vojta rychle ubírá zátěž, já se probírám z „bezvědomí“ a snažím se opět o regenerační jízdu. Když mi klesnou tepy asi na 120, končím a odcházím se vysprchovat.

Výsledky testu:

Test dne: 7.1.2011 (Daum Electronic Premium 8i)
Průběh testu: 150W, 190W, 230W, 270W, 310W (390W)
Funkční parametry: 171 cm, 64,1 Kg, 33 let, 10,8% tělesného tuku
Max: 187 TF v testu, max La 5,9 mmol/l při 178 TF
Submax: (AEP, ANP)
AEP – 141 TF, 230,0 W, 3,6 W/kg, 2 mmol/l
ANP – 165 TF, 283,3 W, 4,4 W/kg, 4 mmol/l
 
Hodnocení trenéra – Mgr. Vojtěcha Berana:

Aerobní výkonnost je na dobré úrovni, na přiloženém grafu (La křivky) je vidět, že koncentrace laktátu stoupá v uspokojivých hodnotách (bod nárůst je, až ve druhé její polovině). Pro maratonce křivka nezačíná úplně na optimálních hodnotách (v aerobní zóně je vidět, setrvalé tréninkové tempo, kde chybí změna intenzity a volná jízda. Vyšší a setrvalý vstupní laktát ukazuje nedostatečně propracovaný metabolismus tuků, který je důležitý pro dlouhodobí ekonomický vytrvalostní výkon). ANP kapacita leží v optimu vzhledem k maximální předpokládané TF.
Dle naměřených hodnot bych se stále doporučoval zaměřit zejména na roz voj potřebné aerobní složky pro další budoucí vytrvalostní výkon (3 - 4 x týdně dlouhý trénink s důrazem na cílený pohyb v aerobních zóně, který by bylo vhodné vždy absolvovat blokově). Vyvarovat se setrvalému tempu a vše dělat objemovým charakterem s důrazem na vytrvalost. Neopomíjet taktéž rozvoj kondice v oblasti ANP, které by bylo vhodné výkonnostně posunout co nejblíže maximálnímu možnému výkonu (1 - 2x týdně). Celkově je třeba tréninkový proces co nejvíce zefektivnit.

Zátěžový test nebylo zdaleka jediné vyšetření, které Michal v tréninkovém centru Alltraining.cz toho dne absolvoval. Více se dozvíte v brzkém pokračování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT