Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Úspěšná cyklokrosová sezona v podání Alltraining.cz a Ivana Šípala

Publikováno | Sdílet:

Úspěšná cyklokrosová sezona v podání Alltraining.cz a Ivana Šípala

Konec září je pro většinu cyklistů obdobím, kdy dojíždí poslední závody a těší se na zasloužený odpočinek. Je tu ale ještě skupina závodníků, kterým to přes léto nestačilo a plynule změní disciplínu a z bikerů se stávají cyklokrosaři.

Najeté kilometry už mají a tak se více zaměřují na techniku jízdy v terénu, která je od závodů horských kol dost odlišná. Sice je to pořád v terénu, ale představte si, že kolo nemá žádné odpružení, pláště mají šíři pouhých 33 mm a hustí se na necelé 2 atmosféry. Na takovém kole není jednoduché projet náročnou trať, neztratit rychlost a vyhýbat se kamenům a kořenům, protože na měkkých galuskách je strašně blízko k defektu. Navíc tato disciplína je neskutečně intenzivní. Závod sice trvá "pouze" hodinu, avšak celou dobu strávíte nad hranicí anaerobního prahu.

Za každou zatáčkou kde přibrzdíte na nulu, musíte kolo rozjet opět na maximální rychlost, takže je to hodina plná intervalů. Kdo to všechno zvládne, ten se ale neskutečně posune v technice jízdy, kterou v následující sezoně zužitkuje i v závodech horských kol. Navíc si prodlouží sezónu a pozná zase jiný zážitek z jízdy na kole a také nové soupeře a kamarády.

Letošním žhavým želízkem Alltrainingu byl Ivan Šípal, který své vystoupení hodnotí následovně:

První cyklokrosový závod jsem jel 22. září. Byl to takový testík, jak na tom jsem. Místo konání Náměšť na Hané. Vzhledem k tomu, že jsem den před závodem startoval v těžkém závodě KPŽ v Odrách, nedělal jsem si velké ambice. Do poloviny závodu jsem držel dobré pozice kousek za prvními, ale pak síly pomalu docházely a konečné 5. místo bylo ten den maximum. Následně jsem se zaměřil na jihočeskou TBC Sérii čítající 8 závodů v oblasti Tábor - České Budějovice.

Začal jsem druhým závodem v Jistebnici. Náročná trať s poměrně velkým převýšením a blátivými úseky. To mi sedělo a tak jsem po dobrém startu udržoval pozici v popředí startovního pole. Vzhledem k tomu, že startují všechny kategorie dohromady se dá porovnávat výkonnost i s jezdci kategorie Elite. Po startu jsem figuroval na 6. pozici. Tu jsem samozřejmě pomalu opouštěl - na Adama Ťoupalíka jsem prostě neměl. Nakonec z toho bylo 17. místo celkově a jasné vítězství v kategorii.

Další závody se konaly v Táboře, Chýnově, Trhových Svinách, Nové Vsi. Scénář byl vždy podobný. Dobrý start, vyrovnaný výkon během celého závodu ve všech případech korunovaný vítězstvním v kategorii a v celkovém pořadí vždy v první dvacítce. Na startu se sešlo vždy 60-70 závodníků. Další zastávkou TBC série byly Bernartice. Zdejší závod byl vypsán jako Mistrovství TBC Série. Trať vedla po okolních loukách a cestách, byla hodně otevřená a foukal silný vítr. Ten ubíral síly v každém z deseti okruhů. I tak se se mi podařilo udržet svůj standard a po hodině práce jsem vystoupal na nejvyšší stupeň.

Závěrečným závodem v Bílsku celá Série skončila. Opět jsem ovládl svou kategorii a zároveň pojistil prvenství v klasifikaci celé TBC Série. Ještě doplním, že v absolutním pořadí bez rozdílu kategorií jsem bral pěkné 13. místo. Na padesátníka (52) to není špatné což?

Konec roku 2019. Jak ho nejlépe oslavit? Samozřejmě závodem. V Terezíně se pořádá v poslední den roku tradiční cyklokrosový závod. Tentokrát to byl již 58. ročník.

Předpověď počasí slibovala slunečný den s teplotami okolo 8 stupňů. Sluníčko se podařilo, ale teplota se držela kousek pod nulou. Díky tomu byla trať zmrzlá a pěkně to klouzalo. A když pak sluníčko trochu zapracovalo, tak se ze zmrzlých úseků staly blátivé a klouzalo to zase. Jenom trochu jinak.
Na start se postavilo přes třicet závodníků ve čtyřech věkových kategoriích, které startovaly ve společném závodě. V plánu jsem měl co nejlépe odstartovat a hlavně se vyhnout pádům na klouzavém povrchu a poslední závod sezóny si "užít". Jenomže jak jste jednou závodník, tak vám to stejně nedá a jedete naplno. Technická trať prověřila schopnosti všech startujících a po půl hodině byl v cíli očekáván první závodník. Mě se podařilo v absolutním pořadí šesté místo a svoji kategorii nad 50 let jsem s náskokem vyhrál. Pěkný závěr roku a zároveň motivace do toho příštího. Mimochodem nejstarší účastník a vítěz kategorie 60+ Míra Pek je ještě o tři roky starší než tento závod.
Závěrem bych rád popřál vše nejlepší do Nového roku a hlavně pevné zdraví, bez kterého to nejde. Hodně sportovních úspěchů a radosti při čase stráveném v sedle kola.

Ivane gratulejeme ke krásným výsledkům!

Alltraining.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT