skupiny a chceme jí přenechat ostatním, sundáme ruku z řidítek, vybočíme lehce do strany a hlubokým mávnutím dopředu dáme signál, že je čelo skupiny volné. Zkušení to naznačí jen vybočením loktu do strany. Poté se podél skupiny pomalu propadneme až na její konec.

" />
Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Cyklistické signály a gesta

Publikováno | Sdílet:

Každý silniční cyklista by měl mít zažité základní signály, kterými se s ostatními lidmi dorozumívá při jízdě ve skupině nebo během závodu. Jen pří správném aplikování těchto zásad bude jízda v pelotonu bezpečná.

Odbočení

Signál, který známe všichni už od prvních cyklistických kilometrů s rodiči. Při plánovaném odbočení jezdec na čele skupiny zvedne ruku ve směru odbočení přibližně 100 až 50 metrů před křižovatkou. Tento signál by se měl nést celou skupinou až k poslednímu cyklistovi, který tak upozorní na změnu směru vozidla jedoucí za skupinou.

Zastavení

Zvednutím pravé ruky dá cyklista na čele skupiny signál, že se blíží zastavení, například před křižovatkou. Toto gesto musí každý další cyklista vzít ihned na vědomí a okamžitě zopakovat, v opačném případě hrozí nehoda. 

Objíždění překážky

Pokud se blížíme k nebezpečné překážce, kterou může být odstavené auto, díra ve vozovce, kanál nebo třeba chodec, mávneme rukou za trup ze strany, ze které se budeme následně překážce vyhýbat a plynule jí objedeme.

Kolmá překážka

Koleje, frézovaná vozovka, zpomalovací práh. Pokud míjíme kolmo umístěnou překážku na vozovce, které se není možné standardně vyhnout, mávneme rukou rovnoběžně za trupem dvakrát zprava doleva. Ostatní díky tomu ví, že se mají připravit na nadzvednutí obou kol, případně na skok.

Všechny tyto signály se skupinou nesou až k poslednímu jezdci. Kdo by je ignoroval a neposílal dál, vystavuje velkému nebezpečí sebe i ostatní. Dva zbylé signály, o kterých si řekneme, jsou už určeny pouze cyklistům bezprostředně za námi.

Stávání ze sedla 

Pokud má cyklista v plánu vstát ze sedla, musí na to upozornit kolegu za sebou. Při takovém pohybu jezdci zadní kolo na chvíli propadne dozadu, což by mohlo způsobit dotek s předním kolem cyklisty za ním. Signál můžeme předat dvěma způsoby - buď se chytneme za páky a dvakrát po sobě zřetelně mávneme prsty do prostoru, nebo mávneme dvakrát rukou za trup podél hýždí dozadu.

Střídání v čele skupiny

Pokud nám skončila práce na špici skupiny a chceme jí přenechat ostatním, sundáme ruku z řidítek, vybočíme lehce do strany a hlubokým mávnutím dopředu dáme signál, že je čelo skupiny volné. Zkušení to naznačí jen vybočením loktu do strany. Poté se podél skupiny pomalu propadneme až na její konec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT