Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Dětský cyklotábor v Praze – pět dnů dobrodružství

Publikováno | Sdílet:

Hledáte tábor, kde se děti nebudou ani chvíli nudit? Tábor, kde se naučí spoustu nových dovedností a k tomu si procvičí angličtinu? Právě jste jeden takový našli. Cyklotábor od Alltraining.cz je přesně takový. O děti se zde celý týden starají zkušení instruktoři olympionik Adam Ptáčník a výborný závodník Michal Schuran a nad vším bdí vedoucí metodik celého Alltrainingu Vojtěch Beran. V pátek se domů vrátí skuteční bikeři a rádi vám ukáží, co všechno se s námi naučili.

Již v pořadí druhý turnus letošního Cyklotábora s angličtinou se uskutečnil v termínu 9. – 13. srpna v Bohnicích,  v samém srdci celého Alltrainingu nabízejícího skvělé zázemí. Děti měli k dispozici také atletickou dráhu, basketbalové hřiště a zahradní domek, který je pro dětský tábor jako stvořený. Strategická je také poloha – do přírody je to nedaleko a tak jsme celý týden využívali možnosti zdejších lesů,  luk a parků.

Na táboře se sešlo celkem 22 dětí, budoucích bikerů a bikerek. Různorodost této skupiny se nakonec ukázala jako výhoda. Nejmladšímu účastníkovi bylo pět let a nejstaršímu třináct. Pro výlety na kole vznikly dvě menší skupinky, jedna složená ze starších dětí, druhá naopak z těch mladších. Pro účely celotáborové hry byly děti rozděleny do dvou vyrovnaných družstev. Hned na začátku dostala obě družstva za úkol vymyslet vlastní název týmu. Po brainstorming a hlasování se první družstvo rozhodlo pro název Kolorožci, zatímco druhé si vybralo anglický Ghost riders. Úkol zněl jasně název musí být originální a musí mít spojitost s koly, tedy hlavním tématem našeho kempu. Děti v týmech byly vedeny ke spolupráci, starší pomáhaly mladším, každý měl ve hrách svůj úkol.

Jakmile jsme se okolo osmé v pondělí ráno všichni sešli, zahájili jsme tábor krátkým zahřátím v podobě honičky a následovaly seznamovací hry. Zapamatovat si tolik nových jmen najednou? Žádný problém! Potom už hurá na kolo. Nejprve jsme nacvičili ježdění v lajně. Nikdo nesmí vybočovat. Vpředu jede zkušený vedoucí a dvojnásobný olympionik Adam Ptáčník, děti projíždí mezi stromy, trénujeme signály odbočení a zastavení. Poté jsme vyrazili jsme do lesa,  rovnou k bunkru. Ideální místo na schovávanou. Na chvíli odložit kola a můžeme hrát.

Děti se chvíli nemohli dohodnout kdo bude pikat. Před pikolou za pikoulou nikdo nesmí stát, jinak nebudu hrát neslo se lesem. Při schovávané se ukazuje, kdo si zapamatoval všechna jména a kdo naproti tomu stojí bezradně u pikoly a nezná jméno spoluhráče, kterého se chystal zapikat. Už je čas na oběd, který na nás čeká v nedaleké restauraci. Odpolední část prvního dne zahajujeme krátkou lekcí angličtiny a následuje oblíbená hra na kole takzvaná blokovačka – vítězem je ten, kdo se jako poslední udrží ve zmenšujicím se kruhu na kole. Následně pod dohledem Vojtěcha Berana trénujeme projíždění slalomu.

Každý den se nesl v podobném rytmu. Každý den měl své hlavní téma. Každý den se děti naučili něco nového. Sjíždět schody, jezdit na pump tracku, jezdit do klopené zatáčky, přejet lávku, projet brod či ukázat díru. Během nácviku klopenek a pump tracku na děti dohlížel také výborný závodník a bývalý bikrosař Michal Schuran. To bylo obdivu! Potlesk si odnesl také Adam, který na přání dětí vyjel schody. Praktická část byla doplněna také částí teoretickou, při které děti sledovali videa z metodické řady Alltrainingu podle metodiky Vojtěcha Berana a s výkladem Adama Ptáčníka. Následně odpovídaly na dotazy, takže si z tábora odnesou nejen praktické dovednosti, ale také ty teoretické. Zkuste se dětí zeptat, jak se jezdí ve skupiny, kolik barů se fouká na horském kole, či jak se stravujeme během cyklistické vyjížďky…. Velmi rády vám to vysvětlí. 

V polovině tábora nemohl chybět lehce odpočinkový den, protože jsme se opravdu nenudili a únava byla již znát. Zamířili jsme se tedy na nedaleké koupaliště Stírka, samozřejmě jak jinak než na kole. Zde jsme si užili dopolední skvělou koupačku a odpoledne nás čekalo opět kolo a učení se novým věcem. 

Na závěr na děti čekala bojová hra. Při luštění šifer si procvičili spolupráci v týmu. Jako odměna na ně čekalo překvapení v podobě zmrzlinového poháru – ten se může, ale až po tréninku! V pondělí k nám přišla parta dětí, která měla ráda kolo a v pátek odcházeli skuteční bikeři, kteří vědí co a jak. Tak zas příští rok.

 

Veškeré fotografie naleznete ZDE

 

Alltraining.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT