Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Jak trénujeme na mallorských kempech s Alltraining.cz

Publikováno | Sdílet:

Jak trénujeme na mallorských kempech s Alltraining.cz

Další turnus jarní etapy tréninkových kempů je za námi. Opět se sešla fajn parta cyklistů, kteří přijeli do ráje cyklistů najet své první kilometry! I když bylo počasí chladnější a mnohdy aprílové, dešti jsme se vždy vyhnuli a nemuseli jsme zkrátit jediný tréninkový den. Na konci putování po ostrově si každý účastník odváží první tisícovku kilometrů v nohách, spousty zážitků, zkušenosti s perfektním servisem a cíleně řízeným zatížením pod taktovkou zkušeného trenéra Vojtěcha Berana a realizačního týmu tréninkového centra Alltraining.cz.

Jak to u nás na kempu chodí?

Každý den začíná v 8 hodin ráno probuzením těla a jeho přípravou na tréninkovou zátěž při rozcvičce s usměvavou fyzioterapeutkou Marcelou. Vybíháme od hotelu Java a volným tempem běžíme podél moře. Běh přechází v dynamický strečink s prvky atletické abecedy a nevynecháme ani pár posilovacích a kompenzačních cviků, abychom tréninkový den zvládli bez obtíží. Z rozcvičky se vracíme na snídani. Využijeme pestré a bohaté stravy k načerpání síly i živin do zásoby a doplníme to tyčkami a gely s výživovými doplňky od firmy Nutrend.

Kolem desáté oblečeme stejné dresy značky Lawi, naplníme bidony, odevzdáme věci, které chceme s sebou do doprovodného auta a s nablýskaným kolem připraveným naším mechanikem Ondrou se rozjedeme směrem k pláži. Tam se od trenérů dozvíme trasu a zaměření tréninku, i rozdělení do výkonnostních skupin. To vyplyne ze zátěžových testů prováděných hned první den. Zjistíme při nich optimální tréninkovou tepovou frekvenci, v které se v jednotlivých skupinách budeme pod vedením trenéra pohybovat. Trenéři nám také zkorigují správný posed na zapůjčeném kole značky Specialized.  

Za deset dní projedeme kompletně celou Mallorcu podíváme se i na věhlasný maják Formentor, či do horského přístavu Sa Calobra v centru mallorských hor. Kdo zapomněl energii na pokoji, může si ji ještě doplnit na cestu z tyčinek a gelů přímo u doprovodného auta. Jako sladěný závodní tým vyrážíme na trénink. Každý den trénujeme něco jiného, rozvíjíme postupně všechny parametry výkonu - od základní vytrvalosti až po rozvoj intenzivnějšího výkonu. Nezapomínáme ani na techniku jízdy ve skupině, do kopce a z kopce, a při tréninku rychlosti se věnujeme i technice samotného spurtu.

Zhruba v půlce tréninku se všichni sejdeme na předem určeném místě i s doprovodným vozidlem. Občerstvíme se v kavárně i z vlastních zásob připravených v autě. Všechny výživové doplňky i tekutiny můžeme o pauze v klidu doplnit. S výběrem vhodného doplnění energie každému účastníkovi pomůže kdokoli z týmu Alltraining. V případě defektu kola je k dispozici vždy ochotný mechanik, který v rychlosti závadu odstraní. Pokud by někdo nemohl pokračovat v tréninku, projede se zpět k hotelu doprovodným vozidlem. Tak umožníme všem podívat se i do vzdálených zákoutí ostrova.

Po tréninku neleníme a ještě před osprchováním a vypitím Regeneru (regeneračního nápoje) nastartujeme regeneraci krátkým ledováním nohou v hotelovém bazénu a správným protažením s fyzioterapeutkou. Dále se nahlásíme na masáž, masážní přístroj Compex nebo na fyzioterapii. Každý den se tak můžeme nechat hýčkat pod dohledem zkušeného týmu tréninkového a rehabilitačního centra Alltraining.cz. Po regeneraci máme od trenérů připravené besedy se sportovní tématikou, či besedu s pozvanými hosty. Na konci dne společně vychutnáme večeři, někdy společně ještě posedíme v hotelovém baru nebo přilehlých hospůdkách v okolí a zhodnotíme tréninkový den. Po té už jen spánek. Ten nepodceníme a po 8-10 hodinách se s chutí probouzíme do dalšího tréninkového dne.

 Jak si kemp užili naši účastníci Jožo a Vašek?

Už po počtvrté je tu s námi Jozef Škvarka ze slovenské Oravy. Na kempu si nejvíce cení týmové pohody a dobré atmosféry. Jezdí si sem odpočinout od náročné práce a rozjet se do sezóny. Líbí se mu zejména perfektně zorganizovaný trénink, který dle jeho slov jinde než u Alltraining.cz nenajde. Trenér Vojta Beran ho naučil, že se není třeba šetřit, že se dokáže „zmáčknout“ a zvládne více, než by od sebe čekal. Zároveň se ale systematickým tréninkem pod dohledem trenéra nepřetáhl a nepodlehl nadměrné únavě. Dále Jožo kvituje, že se pokaždé dozví novinky a cenné informace o zásadách stravování v tréninku i při závodech. I informace, jak vylepšit svůj trénink mimo kemp, shledává jako velmi přínosné. Rád využívá také regeneračních služeb – masáží a fyzioterapie. Nadchl ho také kinesiotaping, který mu pomáhá zvládat tvrdý trénink i přes dlouhodobé problémy s kolenem. Nakonec ještě jednou vyzdvihuje dobrý pocit z celého týmu i ostatních účastníků. K celkově dobré náladě ale nemalý kouskem sám přispívá svým optimistickým přístupem k životu.

Naopak poprvé se na kemp na Mallorce rozhodl přijet Vašek Bečvář z Plzně. Bylo to jeho velké přání, vyzkoušet si profesionální cyklistický trénink se všemi službami, co k tomu patří – tréninky sestavené dle zátěžových testů, rozvíjení cyklistických dovedností, rychlosti i vytrvalosti, výhody tréninku s doprovodným vozidlem a s užíváním speciálních výživových doplňků, a v neposlední řadě také zařazení rozcvičky a regenerace do tréninkového dne. Jeho rodina mu tento sen splnila a pobyt na kempu dostal darem k narozeninám. Trénink si Vašek užil dle jeho slov na maximum. Pozoroval, že i s přibývající únavou jeho výkonnost roste a rady trenérů s dodržením harmonogramu zatížení výrazně napomáhají rozvoji jeho celkové fyzické kondice. Heslo „trénuji chytře“ mu začalo být velmi blízké.  Z výživových doplňků firmy Nutrend ho velmi mile překvapil efekt Regeneru. Dle doporučení si ho dá vždy po tréninku do půl hodiny a až do večeře se vyhne pocitu hladu a výrazné únavy. Jednou na něj zapomněl a uvědomil si, jaký je to rozdíl, když tento doplněk vynechá.  Vašek byl i pravidelným účastníkem rozcvičky a také si osvojil pro jiné méně populární nastartování regeneračních procesů po tréninku v bazénu se studenou vodou. V kombinaci s následným protažením a oblíbenou masáží horních končetin se cítí každé ráno svěží a bez bolestí.

KOMPLETNÍ REPORTÁŽ NAJDETE V NAŠÍ FOTOGALERII

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT