Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

JÍZDA VE SKUPINĚ (LAJNA, DVOJICE, STŘÍDÁNÍ, VÍTR)

Publikováno | Sdílet:

Jízda ve skupině tvoří neodmyslitelnou součást tréninku jakéhokoli cyklisty. Skupinu tvoří už dva a více cyklistů. Platí zde jednoduchá pravidla, která je potřeba dobře znát, abyste si trénink ve skupině společně užili úplně všichni. Různé formy jízdy ve skupině je třeba si osvojit. V dnešním díle naší Alltraining Cycling Academy Vás naučíme, jak jízdu ve skupině s ostatními cyklisty zvládnout bez problémů.

Pro efektivní jízdu využívají silniční cyklisté jízdu v háku, neboli v závětří jezdce před námi. Nejefektivnější jízda je v první třetině závodní skupiny. Důležité – pravidelné střídání a udržení rovnoměrného tempa.

Ideální vzdálenost pro bezpečnou jízdu ve skupině je necelý půl metr. Jezdec zvládne bez problémů zareagovat na náhlé změny, které můžou nastat. Důležité – nebrzdit prudce, spíše si povyjet do strany.


Technika střídání  -
nový vedoucí jezdec musí vždy pokračovat stejnou rychlostí. Vždy střídáme na přehledném místě, v rovině, za horizontem kopce, nikdy ne v zatáčce či rychlém sjezdu.

Jízda ve dvojicích: velmi oblíbený a nejrozšířenější styl jízdy, oba dva jezdci vedle sebe vždy musí jet stejně rychle, cyklista ve vedoucí dvojici vybočí na svoji stranu a mezi jezdci vznikne brána, kterou projede další dvojice udávající tempo celé skupiny.

K cyklistice neodmyslitelně patří i jízda ve větru, kdy je potřeba, aby se jezdci dokázali schovat správně do háku (vzduchového pytle) a mohli si odpočinout. Rozlišujeme tři případy, jak může foukat:

  • po větru – cyklisti pouze jedou rychleji a není tolik cítit závětří skupiny
  • boční vítr – zde je důležité, aby se cyklisti správně schovali jako "domino"

 

  • protivítr – jezdci musí být co nejvíce v zákrytu a je vhodné zkrátit dobu pobytu v čele, aby tempo skupiny zůstalo zachováno po celou dobu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT