Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Náš svěřenec Vojtěch Stánský trojnásobný MISTR EVROPY 2010 v MTBO

Publikováno | Sdílet:

Náš  svěřenec Vojtěch Stánský trojnásobný MISTR EVROPY 2010 v MTBO

Ve dnech 3.-6.6. se konal v polském Gdansku Evropský pohár juniorů v MTBO(žádný další se nejel, nicméně jako mistrovství Evropy to vyhlášeno nebylo). Také se zde konal souběžně evropský pohár dorostu a světový pohár dopělých.

DAY 1 - sprint

Na programu byl sprint. Konal se v nádherném příměstském parku, přiléhajícímu přímo k pobřeží moře. Je potřeba přičíst jedno negativum pořadatelům-nedokázali zajistit uzavření parku pro veřejnost a závod byl bohužel poznamenaný menší dávkou neregulérnosti.

   Ve sprintu rozhodovala koncentrovanost na mapu(samotný závod trval 20 minut) a samozřejmě dobrá fyzická připravenost(důležité bývá i akcelerace, neustále měníte směr a navíc bývá i na takto krátké trati i přes 20 kontrol). Nepodařilo se mi zezačátku najít ten správný závodní rytmus, za což jsem hlavně zezačátku závodu pykal a ztratil trochu na čelo, nicméně nakonec z toho bylo třetí místo.

DAY 2 - long

Trasa měřila sice jen 30 km, zato se ale jelo v kopcovitém terénu, který měl navíc velmi náročný podklad(kořeny, malé pěšinky, klády a klacky přes cesty). Na trati se dalo udělat plno velkých chyb v podobně volení špatných postupů na kontroly. Více či méně dělal chyby každý. Jeli se dva okruhy a kdo neměl pošetřené síly z prvního rovinatějšího okruhů, v tom druhém hodně ztrácel, navíc se v únavě dělají mapové chyby znatelně víc. Od začátku jsem nikam nespěchal, snažil sem se nepřepálit tempo a nejet úplnou hranu, to se nakonec vyplatilo a bylo z toho vítězství s poměrně luxusním náskokem s časem 78 minut(předpokládaný čas vítěze 80-90 minut:-) před domácím favorizovaným Polákem Gromadkou.

DAY 3 – middle

Na tento závod jsem si věřil nejvíc. Jednak jsem věděl, že na trati nemá být tolik kopců, což mi vyhovuje a navíc mám raději závod, kde rozhoduje realizace postupu spíše než volba, a tím bývá právě middle. Od začátku šlo vše tak, jak mělo. Jelo se mi hladce, postupně jsem i dojížděl soupeře, kteří startovali o několik intervalů přede mnou(pozn.-starty bývají intervalové), což mi dodalo síly se pořádně zmáčknout a i klid, že jedu opravdu dobře. Jen v jedné pasáži jsem měl pád, když se mi dostal ve sjezdu klacek do zadního výpletu, kolo ale naštěstí vydrželo a v závodě jsem mohl dál pokračovat. Až do cíle jsem se pak snažil stále zrychlovat tempo. Vítězství bylo opět pokořeno..

DAY 4 – relay

Poslední den se jeli jako obvykle na velkých akcích štafety. Jel jsem až poslední třetí úsek. Protože jeli oba kluci z naší štafety(Kryštof Bogar a Martin Tišnovský) famózně, stačilo jen podat na mém spolehlivý výkon – hlídat si mapu, jet tak, aby se náskok nezmenšoval. Jelo se ve stejném prostoru jako middle, což mi hrálo do karet, navíc jsem z diváckého úseku věděl, že mám poměrně slušný náskok a proťal sem cílovou pásku jako vítězná štafeta.

Za měsíc je MS v Portugalsku..snad něco cinkne..uvidí se..:)

Vojta Stánský

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT