Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Nepodceňujte regeneraci, je stejně důležitá jako trénink!

Publikováno | Sdílet:

Nepodceňujte regeneraci, je stejně důležitá jako trénink!

Jakákoli fyzická námaha vyvolává únavu. Víte, jak si s ní poradit? Opakování je matka moudrosti - strečink, masáž, sauna... V dnešním článku si s trenérem Vojtěchem Beranem vzpomeneme na co byste, při správném tréninku neměli nezapomínat.

Každý, kdo chce zvyšovat fyzickou kondici, nesmí opomenout trénink a pravidelné více či méně intenzivní zatížení. Většina sportujících lidí však pravidelně zapomíná na regeneraci organismu, která tvoří neméně důležitou složku sportovního zatížení. V dnešním článku si představíme a osvětlíme správné zařazení a účinek strečinku a hojně využívaného saunování. Zmíníme i péči maséra či často opomíjeného fyzioterapeuta, kterého by měl navštívit každý sportující člověk, aby tak předešel zdravotním problémům, které by mu mohl sport, zejména cyklistika, která je jednostranně zaměřená, nevědomky přinést.

Co se děje v těle při vašem tréninku?
Jakákoli fyzická námaha vyvolává únavu. Ta se projevuje jak v řadě dílčích příznaků, tak především ve snížení celkové výkonnosti. Při pravidelném zatěžování organismu dochází ke kumulativnímu efektu, nahromaděná únava se stále stupňuje, zatímco energetické zdroje v organismu se tenčí. Je velmi důležité, aby se správně využívalo principů sportovního tréninku, trenér správně nastavil jeho délku, intenzitu, typ zatížení a nezapomněl přitom spočítat, jaká bude délka následného zotavení. Při tomto plánování musí zohlednit i pracovní vytížení sportovce, které by se nemělo dostávat do doby regenerace. Tyto aspekty musí být v harmonické rovnováze, a pak by nemělo dojít k nejméně žádoucímu a obávanému přetrénování, kdy tělo přetíží i mnohé svalové partie, které jsou pak ztuhlé, skoro nefunkční a organismus je unavený.

Těmto neblahým stavům můžeme předejít zejména úměrným zatížením a zařazením pravidelného strečinku při vašem tréninku.

V mnoha sportech by nemohlo bez důkladného strečinku vůbec začít tréninkové zatížení. Nejeden atlet, gymnasta či kondiční sportovec ve fitcentru věnují strečinku před tréninkem dostatek času. Nejen proto, aby si své svaly nepoškodili, ale ke svému výkonu potřebují velký rozsah pohybu, jehož zvětšení nám umožní právě pravidelný strečink. Sáhněte si však sami do svědomí, kolik z vás se před svým tréninkem na kole věnuje alespoň zběžnému protažení potřebných svalů? A kolik z vás chce urychlit regeneraci a věnuje se důkladnému a hlavně správnému protažení namožených svalových partií?

Regenerace  - Alltraining Regenerace - Alltraining

Víte, že dlouhodobě zatěžované svaly mají tendenci se zkracovat, a proto se i rychleji unaví?

Výsledkem pak mohou být potíže pohybového aparátu, svalové dysbalance, špatné držení těla, které nejlépe odstraní fyzioterapeut speciální diagnostikou vašeho těla. Navrhne vám takový kondiční program, který efektivně protáhne svaly zkrácené a posílí svaly oslabené. Zařazení strečinku a správného posilovacího cvičení do vašeho tréninku celkově zlepší výsledný výkon.


Správný strečink, základ úspěchu, jak na něj?

Forem strečinku je několik. Nejznámější a nejjednodušší formou protažení svalů je strečink statický. Protažení do krajní pozice a udržení této polohy 20-30 sekund doprovázené vždy prohloubeným výdechem cíleně bude zlepšovat flexibilitu vašich svalových partií a pohyblivost. Výhodou statického strečinku je jednoduchost provedení cviku. Dále můžete využít velmi účinnou formu strečinku, strečinku pasivního.

 Ten představuje nejúčinnější metodu protažení pro ty, kteří se nedokážou zbavit svalové ztuhlosti. Strečink je prováděn jinou osobou, která působí silou na aktéra. K natažení svalu dojde vnějším působením síly partnera.

Největším přínosem strečinku je snížení svalového napětí, zmenšení svalové bolesti při zátěži, omezení rizika zranění při cvičení, zlepšení svalové regenerace a celkové relaxace organismu po zátěži, snížení pravděpodobnosti onemocnění páteře. Proto na něj nezapomínejte hned po ukončení aktivity, kdy výrazně urychlí regeneraci namožených svalových partií a je nejúčinnější.

MĚJTE NA PAMĚTI:
 Do 30 minut po zátěži účinnost až 80 %
 1-2 hod po zátěži účinnost 20-30 %
 5-6 hod po zátěži účinnost 5%

Masér nebo fyzioteraut?

Každého z nás občas bolí záda, píchá pod lopatkou či bolí koleno. Většinou každý hned pádí za doktorem na obstřik. Málo kdo si ale uvědomí, že tyto aktuální bolesti mají svoji primární příčinu. Fyzioterapie se zabývá léčbou pohybového aparátu. Klouby, svaly, vazy jsou přetěžovány při neustále se opakujícím pohybu i při dlouhodobém vystavení statické poloze. Příčinami jsou jak jednostranné zatěžování při práci nebo stavem po úrazu nebo jakémkoliv onemocnění, ale také po psychickém a pracovním vypětí v běžném životě. Fyzioterapeut hledá příčinu, která problém vyvolala, a pomůže správným a vhodným uvolněním či posílením jednotlivých svalových partií opět k pocitu úlevy. Každý sportovec se do stavu tzv. zablokování dostane i několikrát ročně, proto by pravidelná návštěva u fyzioterapeuta měla být pro každého alespoň dvakrát ročně skoro povinnost.
Fyzioterapie používá různé techniky, které umožňují zlepšit pohybovou funkci svalů a kloubů do maximálně možného rozsahu pohybu. Je schopná řešit a urychlit léčebný proces pohybového aparátu a snížit až zcela odstranit bolesti a ztuhlost svalů a kloubů. Speciální cvičení zvyšuje pohyblivost jednotlivých kloubů a posiluje svaly ke zlepšení správného držení těla, a tak umožňuje provozovat pohybové aktivity.

Kompenzační cvičení tvoří určitou část přípravy sportovce, kdy se vhodným cvičením vyrovnává nadměrné jednostranné zatížení pohybového aparátu. Řadíme sem především speciální protahovací, posilovací, senzomotorická a balanční cvičení. Naši fyzioterapeuti z Alltraining řeší případy běžných blokád, zranění až po složité odstranění dysbalancí nejen u sportovců. Po zranění vám připravíme plán na rekonvalescenci, tak abyste byli brzy zpět ve skvělé kondici.

Masáž a masér uvolní, fyzioterapeut léčí.
Dvě odlišné, i když velmi podobné profese. Zatímco masér vám preventivně dokáže uvolnit svaly a dotykem příjemně působí i na vaši psychiku, fyzioterapeut se snaží nalézt příčinu problému a vhodnými metodami ji odstranit a přebudovat špatné pohybové stereotypy, které vám působí bolest. Maséra byste měli navštěvovat taktéž pravidelně. Vyvarujte se intervalu jednou ročně na poukaz od Ježíška či vašich příbuzných.

Masáž je velmi účinná a mnohdy i velmi příjemná, přesto mnohými sportovci opomíjená regenerační procedura. Odstraní nejen pocit rozbolavělých končetin, aktuálních blokád, ale pozitivně působí také na stažené či unavené skupiny svalů, podporuje prokrvení povrchové kožní i hlubší svalové a vazivové tkáně. Má kladný vliv na regeneraci a dobrou funkci kloubů. Masáží blahodárně ovlivníme také řadu psychických stavů. Dokáže uvolnit svaly, ale málokdy však odstraní zablokované místo, které uvolní pro změnu fyzioterapeut.

napsáno pro: MTBS.cz

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT