Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

První máj – s Alltraining na Mallorce cyklistiky čas

Publikováno | Sdílet:

Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – nastal cyklistiky čas. Najet pořádnou porci kvalitních jarních kilometrů se stalo prioritou číslo jedna pro kemp Bike Holidays (1 – 7. 5 2018). Lze konstatovat, že úkol byl splněn na 110%. Všechny tři skupiny si odjely svoji pečlivě naplánovanou porci kilometrů.

Kemp byl rozdělen na dva bloky s jedním dnem pauzy. Pro nedočkavce jsme již den předem uspořádali kratší společný trénink aby roztočili svoje nohy. Zátěžových testů se zúčastnili i děti, kterých na květnovém kempu bylo jako smetí. I ony měly svůj tréninkový program, který byl nabitý hrami, soutěžemi a kopou zábavy. Po testech jsme se roztřídili do 3 skupin a vyrazili přes město Algaida do Llucmajoru a zpět do hotelu Java. Příjemná vzdálenost okolo 70 km a rozkoukání po ostrově se povedlo. Počasí nám přálo – ostré sluneční paprsky překvapily nejednoho cyklistu a při večerní besedě jsme mohli pozorovat pleť zbarvenou ve všech odstínech červené.

 Abnormálně výkonná skupina cyklistů ze Slovenska se podílela na opravdu kvalitních trénincích první skupiny a jakožto trenér bych jim chtěl poděkovat za vzornou jízdu na špici balíku, kde udávali chytré tempo beze změn, cukání a všech neduh, které se při jízdě v balíku vyskytují.

 Druhý den se všechny tři skupiny otáčely ve městě Petra, kde nesměla chybět občerstvovací zastávka na kávu s pomeranči. Návratem přes Felanitx, Porerres a Llucmajor jsme se dostali na vzdálenost přes 120 km. Naše watty, tepy a trasu jsme poctivě sledovali na cylopočítačích Garmin Edge 520. Švýcarská kola BMC držela perfektně stopu jízdy.

 Před dnem volna jsme museli operativně upravovat trasu tréninku tak, abychom se vyhnuli dešti. Povedlo se to pouze třetí skupině. My z jedničky a dvojky jsme si vyzkoušeli jaké to je být profesionálním cyklistkou, který trénuje za jakéhokoliv počasí. Ve dni volna všichni hojně využívali regeneračních procedur a v naší klubovně tak bylo celý den živo. Garant kempu Vojtěch Beran konzultoval průběh tréninku s každým individuálně a rozdal tak hodně cenných rad jak trénovat chytře.

 V neděli jsme mírně pozměnili trasu kvůli automobilovým závodům v kopci na ‘’Vojácích’’ a vydali jsme se zdolat západní pobřeží reverzně. Trénink to byl náročný pro všechny tři skupiny. Jednička si ke kopcům z Andtraxu, Banyalbufaru a Valdemossy přidal ještě Sollér a Orient. Natočili tak přes 170 km a spousty výškových metrů.

 Jízdou na formentor, kdy nás celou dobu doprovázelo krásné letní počasí, jsme zakončili kemp Bike Holidays II. Teď už nezbývá se nachystat na poslední Mallorský cyklistický kemp Sunny Holidays. Budeme se tedy těšit!

 Rozhovor – Pepa, 66 let, hobby cyklista, Hodonín

Jak dlouho se věnuješ sportu?

Začalo to v roce 1964, kdy mi bylo 12 let a Jan Smolík vyhrál závod míru. Měl číslo 15 a toto číslo je pro mě zásadní pro celý život. Poté jsem si přečetl knihu Dana a Emil Zátopkovi vypravují a oslovil mě jejich příběh a Emilův trénink, který byl na tu dobu převratný a snažil jsem se podle jeho metod běhat v lese – 50 a 100 metrové úseky. Ale protože jsem díky své výšce začal koketovat s basketbalem, tak šla cyklistika i běh malinko do pozadí. Nakonec jako dominantní sport číslo jedna se stala silniční cyklistika, kterou jsem rozvíjel až do vojny v 19ti letech. Po vojně jsem se silniční cyklistikou pokračoval a poté nastala éra trenéra mládeže do mých 35 let. Rodina a podnikání mě donutila do mých 60ti let se cyklistiky částečně vzdát. Po šedesátce jsem se po složité operaci páteře začal navracet a proto jsem zde na Mallorce!

Co ti sport přináší?

Sport je pro mne smysl života. Je to životní nutnost, zábava, obrovský adrenalin v podobě sledování vrcholových silničních závodů.

Jaká pozitiva vidíš v kempech s Alltraining.cz a co by jsi případně zlepšil?

O Alltraining.cz jsem se dozvěděl před pěti lety a celou dobu jsem snil o tom, že bych rád absolvoval výuku pod vedením profesionálů a mohl si splnit svůj klukovský sen – absolvovat cyklistický kemp s profesionálním zabezpečením. To se mi letos povedlo. Vyzdvihnul bych zázračné ruce fyzioterapeutky Terky Beranové, která mi po operaci zad dala naději, že se zbavím bolesti, které Hodonínské zdravotnictví není schopno odstranit. K průběhu tréninkového procesu nemám žádných výhrad. Dvě věci, které bych změnil bylo na tomto kempu počasí a tlak teplé vody v hotelu.

Doporučil by jsi kemp na Mallorce ostatním?

Kemp bych určitě doporučil všem, kteří mají rádi pohyb od mladých rodin s dětmi po střední generaci až po generaci důchodců – které jsem já zde na Mallorce živým důkazem.

 Rozhovor – Ivana, 32 let, amatérská cyklistka

Jak dlouho se věnuješ sportu?

Od malička. Začínala jsem sjezdovým lyžováním v pěti letech a poté navázala tenisem v sedmi letech. Na základní a střední škole jsem se intenzivně věnovala volejbalu. Hrála jsem v druhé nejvyšší slovenské soutěži. V rámci fyzické přípravy při volejbalu jsem se začala věnovat cyklistice. Ze začátku to byla horská cyklistika a první cestné kolo jsem dostala od táty k promoci. Od této chvíle mne cyklistika uhranula a věnuji se jí aktivně do teď. Na horských kolech se pravidelně zúčastňuji závodů.

Co ti sport přináší?

Více mi chutná a nemusím se tolik omezovat, protože vím, že přebytečné kalorie sportem spálím. Příjemně se na kole odreaguji od svoji práce a udržuji se ve fyzické i psychické kondici.

 Jaká pozitiva vidíš v kempech s Alltraining.cz a co by jsi případně zlepšil?

Hlavní pozitivum vidím v komplexním vedení tréninku – od testu, přes tréninky ve skupinách, kde trávíme na kole déle jak 4 hodiny a najezdím tu velký objem. Všechno hodnotím na jedničku s hvězdičkou. Přístup personálů je na vysoké úrovni a to oceňuji především. Člověk se zde nemusí o nic starat – je tu kompletní servis co se doprovodného auta týče, masérů, trenérů, fyzioterapeutky. Zlepšila bych výběr počasí, které se samozřejmě nedá ovlivnit.

Doporučil by jsi kemp na Mallorce ostatním?

Samozřejmě. Rozmýšlela jsem se, že bych příště spojila dva kempy dohromady, anebo se zúčastnila jednoho z delších kempů v únoru, nebo březnu.

Veškeré fotky z kempu naleznete v naší FOTOGALERII

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT