Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Salzkammergut je zpátky. Místo našeho redaktora pojede čtenář Martin

Publikováno | Sdílet:

Salzkammergut je zpátky. Místo našeho redaktora pojede čtenář Martin

Ze Salzkammergut se stala tak trochu štafeta. Náš redaktor Marek Odstrčilík musel z vážných zdravotních důvodů svou účast na nejdelším závodu horských kol v Evropě vzdát. Výzvy se však chopil jeden ze čtenářů Xman.cz. Pekelných 207 kilometrů se 17. července pokusí zdolat Martin Klofanda.

"Dlouhá Salcka" mi učarovala už dávno. Dvakrát jsem tak nějak ujel kratší stodvacetikilometrovou trať a vždycky jsem se ptal sám sebe, zda bych dal tu dlouhou. Stejně jako Marek jsem i já obdivně sledoval borce přijíždějící do cíle a studoval výrazy v jejich obličejích.

Minulý rok jsem se dokonce odhodlal. Šel jsem do toho hlava nehlava, bez systematičtější přípravy. Holý nerozum. Hrozné počasí, které loni panovalo, bylo svým způsobem vysvobozením. Skončil jsem po 120 kilometrech, když jsem v dešti, sněhu a blátě přestával cítit prsty na nohou a rukou.

Domů jsem ale odjížděl s jasnou vizí: Máknu a příští rok se vrátím. Jenže ona vize postupem času vzala, jak to bývá, za své. S mou prací PR manažera si tréninky moc nerozumí.

PŘEČTĚTE SI, JAK TRÉNOVAT V ČERVNU

Letos na jaře jsem se tedy nejlepší kondicí nechlubil. Přes zimu jsem přibral nějakých pět kilo a na kolo jsem vůbec nesednul, sportování se mi smrsklo na běhání na skialpech po horách a sjíždění prašánkem dolů. Na tachometru jsem tak měl čistou nulu, protože trenažér v oblibě nemám a vyhýbám se mu.

Hozené rukavice  se chopil Martin Klofanda

Změna přišla v březnu, kdy se mi povedlo odjet na osm dní na Mallorku. Báječné. Navíc jsem zjistil, že silově na tom nejsem zas tak špatně. Skialpy na výkonnosti zřejmě nechaly stopu. Po příjezdu jsem začal trénovat a v dubnu jsem si navíc odjel i pár závodů. Ale upřímně řečeno, v cíli na mě čekalo spíš zklamání než pocit z dobře odjetého závodu.

Přesto jsem se toho časného ranního startu v Bad Goisernu nechtěl vzdát. I když jsem měl vždy k systematickému trénování odtažitý postoj a jezdil jsem podle pocitu, oslovil jsem Vojtu Berana, autora tréninkového programu Alltraining.cz, který radil při přípravě na Salzkammergut Markovi.

Přednesl jsem mu svou vizi a přiznal, že sladit tréninky s mou časově náročnou prací nebude nijak lehké. Prolil jsem kaluže potu na zátěžovém testu a začal dvakrát denně trénovat. Když jedu do firemní centrály v Ostravě, bero kolo s sebou a od šesti do tmy jezdím.

Odjel jsem závody Silesii, Meride Bike Vysočina či Šelu, v neděli po závodu jezdím spíš na pohodu. Jednou až dvakrát týdně se snažím zvládnout fitko nebo bazén. Bude to ale na 207 kilometrů v pořádných horách stačit? Věřím, že nic není nemožné.

A pokud se ptáte, zda jsem absolvoval i kardiovyšetření, pak vězte, že ano. A pověrčivý nejsem.

Partnerem tréninkového projektu je firma Bretton, dovozce kol Trek a Gary Fisher

Autoři:

  •  Xman.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT