Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Testování aneb jak zefektivnit trénink?

Publikováno | Sdílet:

Podmínkou je bezvadný zdravotní stav, bez známek horečnatého onemocnění. V den testování nepoužívejte stimulanty s obsahem kofeinu a alkohol, vhodná je lehká strava s dostatkem sacharidů, den před testováním je doporučen jenom lehký trénink.

Proč se nechat testovat?

Každý člověk představuje unikát se všemi jeho vlastnostmi a právě proto, že každý "funguje" jinak, bylo by špatné nechat všechny trénovat stejně. Zkušenosti z praxe ukazují, že většina sportovců své tréninky připravuje příliš intenzivně a nebo podle pocitů. Následkem je přetrénování, únava, úrazy nebo na druhé straně nízké a neefektivní zatížení. Smyslem testování je ověřit funkčnost kardiovaskulárního systému a otestovat výkonnost aerobního a anaerobního metabolismu.


V poslední době, se zdůrazňuje, že pro efektivní zvyšování fyzické kondice a spalování tuků je při fyzické aktivitě velmi důležité dodržet správnou tepovou frekvenci. Při nižší tepové frekvenci je cvičení z hlediska spalování tuků neefektivní. Podobně při vysoké zátěži, kdy organismus šahá po exklusivním rychlém palivu - cukru - k spalování tuků nedochází.

 

Efektivně, šetrně, zdravě...


Pokud chceme, aby sportovní výkon byl pro nás přínosem, měli bychom se řídit našimi potřebami a naší tepovou frekvencí a aktuálními tréninkovými zónami. Měli by jste znát svůj aerobní a anaerobní práh a řídit se aktuálními tréninkovými zónami. Při nízké tepové frekvenci se vašeho cíle doberete neefektivně za velmi dlouhou dobu, nebo vůbec - můžete dříve ztratit motivaci. Naopak je zbytečně přetěžovat organismus fyzickou aktivitou na vysoké tepové frekvenci.

 

Proč znát svůj aerobní a anaerobní práh?


V oblasti aerobního prahu (AEP) organismus využívá jako potřebné palivo pro tréninkové zatížení hlavně tukový metabolismus, pracuje ekonomicky a při znalosti aktuálních hodnot dokážete efektivně spalovat či vydržíte sportovat relativně dlouho bez známek velkého vyčerpání i několik hodin.


V oblasti anaerobního prahu (ANP) a jste schopni velmi efektivně rozvíjet vaší fyzickou kondici, organismus využívá jako zdroj energie hlavně metabolismus cukrů a proto při zatížení v této intenzitě spíše vede k vyčerpání energetických zásob v organismu. Se zvyšující se kondicí vydržíte stále více námahy v této oblasti, kde se většinou rozhoduje o vašem sportovním úspěchu či neúspěchu ve sportovním výkonu.


Při aktuální znalosti a efektivním rozplánováním jednotlivých parametrů s trenérem docílíte harmonického zvyšování vaší fyzické kondice, efektivní redukce nadváhy a hlavně správného zatížení organismu, kterým pak předejdete možnému velmi rozšířenému přepětí až přetrénování organismu.

 

Kdy se nechat testovat

K optimálnímu obrazu výkonnosti by měl sportovec absolvovat minimálně čtyři vyšetření do roka. První na počátku přípravného období ( říjen - listopad), druhé v průběhu přípravného období ( únor - březen), třetí v průběhu sezóny (květen - červen), čtvrté na konci sezóny (září - říjen). Druh zátěžového testu volíme podle toho, jaké fyziologické změny chceme sledovat.

Vhodnou skladbou zátěžových testů dostane každý sportovec aktuální obraz o své momentální výkonnosti, který ho bude při aplikaci v dalším tréninku posouvat stále dál. Pro určení základních parametrů pro řízení tréninku musí každý klient Alltraining.cz projít vstupním vyšetřením, které je nezbytné k sestavení prvního tréninkového plánu. Další testování pak řídí osobní trenér.

Cena 990,- Kč ( Pro členy Alltraining.cz 10% sleva)


Cena zahrnuje: TEST + BEZPROSTŘEDNÍ KONZULTALCE (cca60 min) s doporučením vhodného tréninkového zatížení.

PŘIPRAVTE SE EFEKTIVNĚ NA NOVOU SEZÓNU A TRÉNUJTE CHYTŘE!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT