Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

1. MTB Kemp i za účasti nejlepších českých profesionálů

Publikováno | Sdílet:

1. MTB Kemp i za účasti nejlepších českých profesionálů

Alltraining.cz uspořádal svůj historicky první MTB kemp v Krkonoších s mezinárodní účastí, na kterém se nesešli pouze naši trenéři a jejich svěřenci. Čestnými hosty byli také závodníci domácí špičky a světové elity. Byli jimi Ján Svorada, Jiří Pospíšil, Jiří Bouška, Ondřej Sosenka, kteří všem předali pár užitečných rad. Jak to tedy v Harrachově minulý víkend (30.10.- 2.11.) vypadalo?

Vše začalo již ve čtvrtek odpoledne, když se na nás po třech dnech vydatného deště usmálo sluníčko a přestalo pršet. První sportovci začali přijíždět do našeho penziónu, natěšení na nastávající tréninkový program.Úderem čtrnácté hodiny pak všech čtyřicet účastníků vyjelo na první seznamovací trénink a pod vedením Vojty Berana a Lukáše Thuna dobývalo první vrcholky Krkonoš. Přes známou Krakonošovu snídani, Ručičky a Čertovu horu ukrajovali cyklisté první porci tréninkové náplně kempu a za šera se všichni nadšeně vraceli na večeři.

Večer taktéž nezůstal bez náplně. Po úvodní přednášce o tréninku Lukáše Thuna se rozpoutala vyčerpávající několikahodinová debata s prvními pozvanými čestnými hosty. Jirka Pospíšil nastínil problematiku profesionálního tréninku v cyklokrosu. Ondra Sosenka pro změnu osvětlil  nelehkou úlohu profesionálního silničáře a neopomněl ani své dojmy z přípravy na úspěšný světový rekord v hodinovce.

Druhý den ráno nás přivítalo sluníčko již na rozcvičce. Na druhý trénink jsme proto vyrazili do nedalekého Polska. Terén byl již obtížnější a tak občas všechny prověřil technický sjezd či obtížnější výjezd. Neopomněli jsme známé Orle a dále pokračovali poznat Jizerské hory. Trénink byl volen pohodovým tempem. Ve zmiňovaných  těžších pasážích byl odbornou oporou Jirka Pospíšil, který na všechny dohlédl, aby úsek projeli správnou technikou. Po čtyřech hodinách prosluněné jízdy následoval krátký odpočinek.

Odpoledne bylo taktéž sportovně nabité. Program nás zavedl do nedalekého fitcentra, kde všichni okusili trénink v posilovně a lekci správného strečinku. Jedna skupina se seznámila se správnou technikou posilování  a pod dohledem Lukáše Thuna a Vojty Berana si vyzkoušela všemi cyklisty využívaný kruhový trénink, vhodný pro rozvoj silové vytrvalosti. Druhá skupina měla lekci kondičního posilování a správného strečinku s kvalifikovanou fyzioterapeutkou Terezou Trefnou, která všem ukázala, co by bylo potřeba zlepšit pro harmonické zatížení těla tak, aby se všichni zdárně zbavili dysbalancí zužujících tělo cyklisty. Většina zúčastněných žasla nad ohebností našich pozvaných čestných hostů (Ján Svorada, Ondřej Sosenka, Jiří Pospíšil, Jiří Bouška) a vzala si to řádně za své.

Večer byl opět nabitý vědomostmi. Nejprve dostali všichni teoretické vysvětlení o všech regeneračních procedurách s fyzioterapeutkou Terezkou Trefnou, která objasnila veškeré funkce těla a svými znalostmi velmi přispěla k osvětě v mnohými opomíjené regeneraci. Přednáška plynule přešla v debatu s Jánem Svoradou, který si zavzpomínal na velké etapové závody, a, z pohledu úspěšného profesionála vyhrávajícího mnoho etap, zasvětil všechny do tajů velké cyklistiky. Společně s ním se všem představil i Jiří Bouška, který s sebou nepřivezl nejen poznatky o závodech hendikepovaných sportovců, ale přivezl také ukázat olympijské medaile, o kterých většina z nás zatím jen tiše sní.

Sobotní dopoledne bylo opět krásně prosluněné a sportovně opět velmi nabité. Skupina byla opět rozdělena na dvě party. Obě se postupně vystřídali v osobní péči Jirky Pospíšila a pilně s ním drilovali techniku. Druhá skupina vždy vyjela na pohodový kompenzační trénink pod vedením Jána Svorady a  Ondry Sosenky.

Odpoledne zbyl konečně čas na nezbytnou regeneraci, masáž a detoxikaci organismu, o kterou se starala skvěle naše šikovná fyzioterapeutka Terezka Trefná. Plně načerpáni sil se všichni sešli na večerní závěrečné besedě shrnující tréninkovou přípravu v průběhu celého tréninkového roku s Vojtou Beranem, doplněnou okamžitými postřehy našich čestných hostů tak, aby si každý mohl vybrat cenou radu, která pro něj bude přínosem v jeho systému  tréninku.

Nedělním tréninkem po hřebenech Krkonoš s výstupem na Zlaté návrší jsme pak pěkným technickým tréninkem se skvělou partou sportovců završili první ročník tréninkového kempu plného pohody, nových informací a mnoha (nejen) tréninkově přínosných hodin (16 hod/ 4 dny).

Závěrem tak patří poděkování všem účastníkům za skvělý přístup k tréninku, čestným hostům za vynikající přátelský otevřený přístup ke všem účastníkům kempu, trenérům (Lukáš Thun, Vojtěch Beran) za vyčerpávající  podání odborných rad a fyzioterapeutce (Tereze Trefné) za skvělé rehabilitační služby.

Veškerou fotodokumentaci najdete v naší FOTOGALERII

Názory účastníků:

 „Právě proběhlý cyklistický kemp, který organizovalo sportovní centrum alltraining.cz Vojty Berana, ještě doteď, leč mírně cítím po těle. „Cítím" pro jeho sportovní úroveň, „mírně" díky odborně vedené masáži Terezky Trefné. Sešla se nás pestrá parta lidí, kteří měli jedno společné: potrefeni cyklistikou. Dostali se k ní různými cestami, ale důsledek byl jen jeden. Jedu, točím klikami silničními či bajkovými a starosti běžného života zůstávají za námi. A taky závodím. Ta krása a občas bolestná euforie nás dovedla až k spolupráci s Vojtou Beranem. Jejím prvním vyústěním bylo shrnutí a vyhodnocení letošní sezóny a její symbolické zakončení na kempu v Harrachově. Ten nás, kteří jsme přijeli z různých koutů republiky, stmelil a dal nám díky hostům Jančímu Svoradovi, Jirkům Pospíšilovi a Bouškovi a Ondrovi Sosenkovi možnost nahlédnout do profesionální i paralympijské cyklistiky. Ačkoliv tito pánové mají za sebou mnoho skvělých sportovních úspěchů, o kterých se nám hobíkům může jen zdát, zůstali normálními chlapíky, se kterými bylo příjemné posedět jak na besedě, tak i v neoficiálním večerním programu. Nemohu pominout to nejhezčí, a to je samotné sportování. Ranních rozcviček, jejichž nepopularitu leckdo proklamoval, se zúčastnili všichni, kupodivu s humorem. To, co nás nejvíce bavilo, bylo samozřejmě bajkování v okolí Harrachova, v Jizerských horách a Krkonoších, jemuž přálo výjimečně krásné počasí. Pospec nás učil techniku a Bouška se snažil nevyčnívat a pomáhal slabším v pelotonu. Jančí Svorada dodával svou přítomností naší skupině patřičného lesku a viditelně vyšvihaný Sosna dojel včele nejrychlejších až na Vrbatovu boudu. V neděli odpoledne se nám ani nechtělo domů. Slíbili jsme si, že se na nejbližším, tedy lyžařském, kempu opět sejdeme." (Milan Hosák)

„ Ahoj trenére, zasílám několik vět pochvaly na kemp v Harrachove. (Fakt jsem nadšený). Pro mě to byla neskutečná zkušenost poznat tolik skvělých lidí a seznámit se s klukama, kteří ve velké cyklistice něčeho dosáhli. Byly to 4 skvělé dny, ve kterých jsem měl možnost porovnat svoje schopnosti a síly s ostatními amatérskými závodníky a zároveň s nimi prožít pěkné chvíle a vyměnit si spoustu zkušeností. Děkuji ti za možnost se kempu v Harrachove zúčastnit. Doufám, že se mi podaří jet na další kempy, zvlášť rád bych jel na Malorku.„ (Pavel v emailu Vojtovi Beranovi) 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT