Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Bikeři v bikeparku zažili pod vedením trenérů Alltraining.cz nevšední cyklistický zážitek

Publikováno | Sdílet:

Závodní MTB sezóna neodvratně skončila, závodníci ukládají své stroje k dlouhému zimnímu spánku a na horách hlásí nečekané nadílky sněhu. Období evokující spíše zimní radovánky, nákupy stoupacích vosků a broušení hran, ale to by nebyl Vojta Beran a jeho realizační tým z Alltraining.cz, aby na chvíli nepozastavili zimu a alespoň o trošku neprodloužili cyklistickou sezónu. Všem znalým už je jasné, že o víkendu proběhl poslední díl z MTB školy techniky v Koutech nad Desnou.

 

Naprosté vyvrcholení všech tuzemských kempů, jak počasím, tak i dokonalými technickými podmínkami poskytovanými Bike parkem Kouty. Nejvíce oceňovanou výhodou profesionálně vystaveného bikeparku je vzhledem k pokročilosti sezóny a značné únavě mnohých po závodech, lanovka vyvážející účastníky až na vrchol svahu, kde se poté rozhoduje, kterou cestou se onen biker vydá. Volby se nabízejí hned tři. Velice jezdivá MODRÁ, hravá ČERVENÁ a vyzívající ČERNÁ, ale to bychom hodně předbíhali, vrátíme se na začátek.

Formát kempu koncipovaný jako prodloužený víkend započal příjezdem všech účastníků v pátek dopoledne. Po krátkém přivítání, které z ohledem na nedočkavost zúčastněných proběhlo již tzv. v ,,kůži‘‘ (v cyklistickém oblečení), se mohlo ihned vyrazit vstříc výuce nových technických dovedností. Celá první tréninková jednotka tak patřila nácviku základních prvků celé metodické řady, seznamující začínající i pokročilé bikery s problematikou jízdy v příkrých sjezdech i hravých trailech. Pokud se vyskytl na strojích problém technického ražení, mohli naši svěřenci ponechat kolo profesionálnímu mechanikovi Ferdinandovi, který se vždy postaral o bezproblémový chod každé součástky, aby byla jízda ve vysokých rychlostech co nejbezpečnější.

Přesně díky takovému fullservisu, můžete po tréninku pokojně odložit kolo a jít si užívat dlouhého seznamu služeb, které tým kolem zkušeného trenéra a zakladatele tréninkových kempů Vojty Berana poskytuje. V průběhu celého večera tak mohl každý příjemně unavený sportovec využít profesionálních regeneračních služeb doslova z rukou maséra Martina, nebo fyzioterapeutky Veroniky. Nedílnou součástí je také beseda o správném zatěžování těla právě z úst trenéra mnohých profesionálních sportovců Vojty.

Jízdy následujících dní směřovaly přímo na úpatí kopce a odtud lanovkou na vrchol. A aby cesta nahoru rychleji utíkala, mohl každý takticky sledovat traily šněrující snad celou sjezdovku lyžařského areálu v Koutech. Téměř čtyřicet bikerů se rozdělilo do tří skupin podle technické úrovně a zkušení trenéři se s nimi pustili do metodické výuky a postupně přidávali nové a nové technické pasáže, aby postupně odbourávali zábrany a ostych z dosud nepoznaného.

Již tradiční prověrkou všech naučených dovedností je malý a přátelský závod, kde může každý poučený biker vyzkoušet nové dovednosti pod mírným tlakem kamarádů za zády. Ve stejně přátelském duchu se neslo i samotné zakončení kempu, kde byli zvoleni a oceněni nějvětší pokrokáři a kaskadéři kempu, kteří si vysloužili zvláštní cenu. Za svou statečnost a snahu však byli oceněni i všichni ostatní dárkovou slevou do našeho tréninkového a rehabilitačního centra Alltraining.cz. I když se jednalo o poslední MTB kemp v letošním roce není kempům stále ještě konec. Už v listopadu totiž vypukne první mallorský kemp, který můžete využít jakožto start do nové sezony. A jak vůbec prožili kemp přímo naši účastníci? To se můžete dozvědět o několik řádků níže.

Odvážná bikerka Alča:

O cyklokempech jsem slyšela již dávno před tím, nežli jsem na jeden z nich jela sama. Popravdě řečeno jsem k nim byla dost skeptická a když mi kamarádka řekla, že se jednoho zúčastní, jsem se jí vysmála, že přece jí někdo nebude učit, jak jezdit na kole a že to určitě zvládne sama. A tak jsem se dále účastnila různých cyklozávodů od takových těch "sranda" až po několik ze seriálu Kolo pro život, jezdila si všemožným terénem, navštívila jsem x singletracků a zjistila jsem, že na kole jezdím sice celkem slušně, ale brzdí mě v lepším výkonu a v tom, jak si jízdu víc užít, špatná technika a především strach v obtížnějších pasážích, který ale bez pomoci nezvládnu odbourat. Sama jsem se přihlásit na nějaký kurz nerozhoupala, ale když pak z mého okolí přišla znovu nabídka, zda nechci jet na kurz techniky, řekla jsem si, že vlastně nemám co ztratit. Zabalila jsem si svoji cyklovýbavu a bez ponětí o tom, co mě čeká, jsem jela. Když jsme na místo konání kempu přijížděli, byla ve mě malá dušička, jestli to vůbec zvládnu a nebude se mi třeba někdo smát ... Nikdy by mě nenapadlo, jaký to bude super zážitek a že se toho za tři dny dokážu tolik naučit. Ve zkratce: bezva banda lidí se stejným zájmem o kolo, nabitý program bez hluchého místa, ideálně vybrané místo konání v Koutech nad Desnou s ubytováním přímo pod lanovkou v příjemném penzionu s výborným jídlem, stále usměvaví trenéři, kteří ze mě dokázali vytlačit to nejlepší, co jsem ani nedoufala, že vlastně zvládnu, vždycky byli milí, ochotní ve všem poradit, super přístup, kdy jsem se ani jednou necítila hloupě, když mi něco nešlo, skvělý bikepark, kde jsme se dosyta vyblbli, praktická teorie po které se musím omluvit svému kolu za tak špatnou péči a mnoho dalšího ... Jdu se omluvit své kamarádce, za to, že jsem se jí smála a příště ji vezmu s sebou na další z kempů s Alltraining. Děkuji celému týmu.

Adrenalinový nadšenec Richard:

Adrenalin už vyprchal, ale nadšení ještě ne. Poslední víkend byl ve znamení luxusní cyklistiky. Bike Park v Koutech znám z videí na YouTube,a tak jsem odjížděl na kemp s velkým respektem. Ten však, po skvělém coachingu teamu Alltrainingu a po pár projetých výmolech, přeskočených kořenech a zvádnutých dropech, postupně mizel a vystřídala ho naprostá radost ze svižné jízdy v klopenkách na single treku určeného spíš pro endura a sjezdové speciály, než pro hardtail. Poslení den jsem již ani nezaregistroval, že při závěrečné jízdě si to dávám po černý, kdy mi stopa občas doslova mizela před řídítkama a před sebou tlačil borce na “žehličkách”. Kromě jízdy z kopce jsem si užil (v uvozovkách, protože za poslední dva měsíce měsíce jsem toho do kopce moc nenajezdil) výjezd na Dlouhé Stráně s vloženou hrou na schovku v mlze. Suma sumárum, byl to skvělý víkend s výbornou partou nadšenců do cyklistiky.Těším se, až nabyté zkušnosti proměním za rychlejší časy na závodech. Určitě se rád do Koutů vrátím, abych si osvěžil techniku, třeba jako účastník dalšího kurzu Školy MTB techniky.
 
PS: Příště sjedu i ty klády…

 

Kompletní fotogolaerii nalezente ZDE

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT