Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Český ráj – nebo peklo?

Publikováno | Sdílet:

Český ráj – nebo peklo?

Čtvrtý kemp Alltraining.cz se uskutečnil od čtvrtka do neděle v Českém ráji. Počasí si s účastníky doslova zahrávalo, ale ti se jim nedali při nácviku techniky vůbec odradit...

Říjnový Alltraining kemp proběhl v kouzelném prostředí Českého ráje. Ani podzimní plískanice, sníh s deštěm a teploty kolem nuly neodradily 25 účastníků z celé republiky, aby dorazili do Ptýrova, ležícího na samé hranici Českého ráje. V luxusním prostředí koňské farmy účastníci načerpali nové znalosti o teorii tréninku, regeneraci i výživě od trenéra Alltrainingu Vojty Berana. 

Praktické dovednosti pak jezdci mohli pochytit přímo od profesionálních závodníků, lektory techniky jízdy na horském kole totiž byli maratonec Martin Horák, cyklokrosař Jiří Pospíšil a bývalý silničář a dnes manažer týmu Merida Biking Ján Svorada. Cenné rady jak si poradit s nástrahami těžkého terénu pak jezdcům předával redaktor časopisu Cykloservis Dušan Mihalečko, který zároveň jezdce při tréninku natáčel. Večerní rozbor videozáznamu názorně ukázal jezdecké chyby. Největší „šichtu“ však měla masérka Tereza Trefná, která se až do pozdních hodin starala o blaho kemperů, tedy samozřejmě jen o unavené a bolavé svaly. 

V den příjezdu se cyklisté vydali na odpolední průzkum okolního terénu, a to i přes nepříznivé počasí. Díky teplotě jen nepatrně nad nulou a ledovému dešti se z výletu pro některé účastníky stal malý survival. Po „rozmrznutí“ v horké sprše a večeři následovala Vojtova přednáška o specifikách zimního tréninku, beseda s Jánem Svoradou a pro zájemce také masáž. 

Altraining kemp Český ráj 2009 Alltraining kemp Český ráj 2009 Alltraining kemp Český ráj 2009

V pátek ráno byla na programu jako každý den Alltraining kempu rozcvička a po snídani celá skupina vyrazila na trénink techniky k rybníku Branžež. Po rozjetí si jednotliví lektoři rozdělili jezdce do tří skupin a podle zdatnosti jim připravili terénní úseky odpovídající náročnosti. Někteří začátečníci si vůbec poprvé v životě vyzkoušeli jízdu na mokrém měkkém povrchu, další se poprali s výjezdem na asi půlmetru vysokou hranu skalky či sjížděním kamenného schodu a jízdou v prudkém odkloněném sjezdu po kluzkých kořenech. 

Jezdci měli dostatek prostoru pro osahání technické pasáže, následně názorně viděli správné provedení prvku a pak s dohledem instruktorů mohli donekonečna pilovat vlastní styl projetí terénní nástrahy. Nutno podotknout, že většina cyklistů byla překvapena, co všechno se dá sjet.

Ani krajně nepříjemné deštivé počasí účastníky neodradilo od vytrvalého zkoušení, za což jim byla večer odměnou vyhřátá sauna.
Po večeři a přednášce o regeneraci se Martin Horák s cyklisty podělil o své z kanadského etapového závodu Trans Rockies. Promítalo se také video z dopoledního tréninku a Martin společně s Dušanem vysvětlovali, jakých chyb se bikeři dopouštěli a co je potřeba udělat k jejich odstranění.

Sobota byla ve znamení praktické aplikace nabytých poznatků o technice jízdy na horském kole. Méně zkušení jezdci využili pod dohledem Martina a Vojty sucho a závětří kryté jízdárny, kde se naučili v relativně bezpečném prostředí překonávat dřevěné překážky. Ti nejzdatnější dokonce zvládli i techniku přeskoku klády. 

Ostřílenější účastníci se však místo do tepla jízdárny opět vydali s Jirkou a Dušanem do lesa, tentokrát na překrásný, ale zároveň technicky velmi obtížný okruh po stezkách vedoucích pískovcovým skalním městem okolo hradu Valečov. Za hezkého počasí je ze skal nádherný výhled na Ještěd i Trosky, ale v říjnovém deštivém dopoledni se žádná kochačka nekonala. Zato však bikeři z rovinatějších částí republiky měli jedinečnou šanci se poprat s těžkým terénem, kdy mokré stezky byly okořeněny bezpočtem kluzkých kamenných ploten a schodů i slizkých kořenů. Jaké bylo překvapení mnohých jezdců, když zjistili, že smekavý příčný kořen v prudkém blátivém sjezdu vůbec nemusí způsobit pád. Stačí vypilovat práci těžiště těla nad kolem, povolit lokty a kolena a jízda získá zcela jiný rozměr. Jistě, k několika pádům také došlo, ale i ty byly kontrolované a tudíž bez zranění. Největší radost pak projevila jedna mladá účastnice, když se po několikaminutovém hecování odhodlala zdolat krkolomně vypadající kamenný sjezd s velkým schodem na konci.

Rozbor videozáznamu tohoto tréninku s komentářem lektorů pak ukázal i ostatním jezdcům, že není třeba se tolik bát, neboť i hrozivě vyhlížející pasáže se dají se správnou technikou sjet.

Alltraining kemp Český ráj 2009 Alltraining kemp Český ráj 2009 Alltraining kemp Český ráj 2009

O sobotní večerní párty se nebudeme rozepisovat, měli jste tam být a zažít ji na vlastní kůži. Nedělní závěrečný trénink pak neprověřil pouze nabyté dovednosti, ale i koordinaci pohybů se „zbytkáčem“ v žíle. Ale co, po sezóně nějaké to promile tělu neuškodí, spíše právě naopak pročistí po celý rok abstinující organizmus sportovce. 

Další kemp Alltrainingu se prostě povedl, nejen programem, ale hlavně lokalitou, jejíž rajská krása přebila i tak pekelné počasí, jaké v půlce října nepamatujeme. Další kemp se bude konat v lednu na krkonošském Benecku (20.1. - 23.1. 20010).

Kompletní fotoreportáž najdete v naší FOTOGALERII

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT