Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Cyklistická dovolená na Mallorce pokračuje v plném proudu kempem Holidays!

Publikováno | Sdílet:

Najíždění jarních kilometrů v krásném teplém letním počasí je příjemnou zálěžitostí pro každého cyklistu. Alltraining.cz k tomu navíc nabízí suprové zázemí srovnatelné se zázemím světových cyklistických stájí! Tréninkový koncept garanta kempu Vojtěcha Berana je propracovaný na velice vysoké úrovni a my ho předáváme dál ať už nadšeným sportovcům, amatérským cyklistům či profesionálům. A právě profesionálové se toto jaro umísťují na medailových pozicích viz. náš svěřenec Filip Rydval, který se dostal na třetí místo v závodě KPŽ Trans Brdy hned za Jaroslavem Kulhavým a Matoušem Ulmanem. Stejně tak obhájil třetí pozici o týden později na závodě KPŽ Hustopeče.

Ale zpátky na Mallorcu. První den jsme se hned po snídani sešli na zátěžových testech, které byly pro někoho rutinou, pro někoho naprostou novinkou. Právě výstupem z testů jsou funkční hodnoty tepové frekvence a výkonu pro chytré  a efektivní trénování. Sportovec tak zjistí kterým fázím tréninku se věnovat více a především v jaké intenzitě. Po testech jsme se vydali na kratší švih do městečka Llucmajor a zde jsme doplnili energii od Nutrendu a vrátili se zpátky do El Arenal do hotelu Java.

Druhý den následovala vyjížďka do prosluněného městečka Petra. První, druhá i třetí skupina se potkala ve stejnou chvíli v kavárně na překrásném náměsti. Všechny tři skupiny měly naplánovanou adekvátní zátěž a načasování bylo ideální. Ve čtvrtek se stal trénink už intenzivnějším pro všechny tři skupiny. První tréninkový blok jsme zakončili vyjížďkou na kopec Randa a tréninkem sprintů. Při sprintech jsme díky našim kolům prémiové švýcarské značky BMC dosahovaly rychlostí až 60 km/h. Samozřejmě tyto výkony pozitivně ovlivňoval i silný vítr, který nám foukal do zad.

Porouchané auto je nutné zavést do autoservisu. Unavená těla je nutné položit na naše masérské stoly, kde se o ně postarají šikovné ruce našich masérů a fyzioterapeutů. O volném dnu tak zregenerují a jsou připravné na novou zátěž.

V druhém tréninkovém bloku se cyklisté poprali s dvěma ‘’alpskými’’ etapami s průjezdem západního pobřeží, kopce Sollér, Valdemossa a Orient. Místy až horký vzduch nás nutil více doplňovat tekutiny, strmé kopce zase nic neodpouštěly. Na hotel jsme se vždy vraceli v prosolených dresech. Rámové trubky byly zalité potem. Cyklistika není hra, je to tvrdý, těžký a nemilosrdný sport, který si vyžaduje oběti.

Rozhovor – Martin 44 let, triatlonista

Jak dlouho se věnuješ sportu?

Od útlého věku. Ke sportu mě vedly rodiče – lyžování, tenis, atletika. Sport mě bavil od mládí, rodiče mě do něj nikdy nemusely silou nutit. Závodně jsem se věnoval lyžování a tenisu – vše ale na nižší úrovni. Zjistil jsem, že mě baví všechny sporty, ale žádný z nich do větší hloubky.

Když jsem se v mládí rozhodoval, co dál, zvolil jsem sportovní fakultu Karlovy univerzity. Zde jsem provedl povrchní exkurz do téměř každého sportu. To mě velice bavilo, protože jsem v žádném sportu nijak extrémně nevynikal. Naučilo mě to být sportovně všestranný, což mi nejvíce vyhovovalo.

V současnosti se věnuji triatlonu a na Mallorce rozvíjím svoji kondici na silničním kole, kterou chci zužitkovat na závodě Czechman na začátku června.

Co ti sport přináší?

Teď určitě regeneraci a relaxaci k životu – k práci, k rodině. Je to pro mě největší vyčištění hlavy. Mám sedavé zaměstnání, jsem svým způsobem na sportu závislý a nedokážu si bez něj život představit.

Jaká pozitiva vidíš v kempech s Alltraining.cz a co by jsi případně zlepšil?

Kempy jsou krásně profesionální a strukturované. Umožní všem z nás nahlédnout do hloubky cyklistiky včetně všeho – stravy, regenerace, techniky. Například technika najíždění zatáček do kopce. Myslím si, že nejsem cyklista začátečník a toto pro mě bylo velkou novinkou. Kempy mají úroveň a hlavu a patu. Oceňuji doprovodné vozidlo, rozcvičky a protažení po každém tríninku a také individuální přístup, kdy se dozvím taje úspěchu a představu průběhu kempu profesionálního cyklistického týmu.

Negativum, které pár lidem nevyhovuje je sportovní drill, který každý nezná a některým to dělá problém. Není to ale problém můj. Já jsem na tento způsob vedení zvyklý. Dokonce si myslím, že kdyby nebylo tohoto drillu, tak kempy nebudou mít tak dobrou úroveň.

 

Doporučil by jsi kemp na Mallorce ostatním?

Určitě ano. Kempy bych doporučil takovým lidem, kteří to myslí s cyklistikou vážně a jsou ambiciózní. Amatérská úroveň cyklistiky se zlepšuje a přesně proto je nutné vést trénink sofistikovaněji a více strukturovaně. Naučil jsem se tu jízdu v balíku a to vidím taky jako velké pozitivum, které se se na kempech předává dále.

Láďa, 45 amatérský cyklista

Jak dlouho se věnuješ sportu?

Systematicky se sportu věnuju delší dobu, zhruba od 35 let. Začal jsem běháním, navázal jsem cyklistikou a poslední dobou se věnuji taktéž bojovému umění Pekiti-tirsia-kali, které vedu systematickým tréninkem. Na druhém místě je cyklistika spolu s golfem. Cyklistice se věnuji nárazově. Trénuji především na trenažéru. Ven se dostanu málokdy – vyjížďky s kamarády, na dovolenou anebo s Rapha.cc – zájezdy.

Co ti sport přináší?

Pro každého by měl sport být součást aktivního života. Fyzická kondice se prolíná do psychiky. Kdo nesportuje a nedělá nic pro tělo, tak nežije vyváženým životním stylem. Sportem se mi vyplavují endorfiny a baví mě to.

Jaká pozitiva vidíš v kempech s Alltraining.cz a co by jsi zlepšil?

Líbí se mi, že se kempy vedou systematicky a mají teoretický základ, který je zde vyučován. Drobnosti a niance se podílí na vysoké úrovni kempů. Systematičnost – od výživy,  přes dobré zázemí, skvělých trenérů se pozitivně promítá do celkového dojmu z kempů.

Za mě by nebylo špatné naplánovat trasu se zastávkou na kulturních místech. Víc propojit cyklistiku s turistikou.

Doporučil by jsi kemp na Mallorce ostatním?

Určitě bych doporučil kemp kamarádům, kteří chtějí systematicky rozvíjet svůj trénink na kole. Chtějí poznat více sama sebe (ze sportovního hlediska) a povýšit svoje ježdění na vyšší, profesionální uroveň.

 

Kompletní reportáž najdete v naší fotogalerii

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT