Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

JÍZDA NA NESTABILNÍM POVRCHU

Publikováno | Sdílet:

V dnešním díle naší Alltraining Cycling Academy Vám vysvětlíme, jak získat jistotu při jízdě na nestabilním povrchu – jako jsou například kostky, štěrk či mokrá zem. Ale to není všechno, naučíme Vás také překonávat nenadálé překážky na vozovce a vysvětlíme si správnou jízdu na trenažéru a válcích.

Kostky – na kostkách přesouváme těžiště nad sedlo, či více vzad. Při přejezdu je ideální těžší převod a vyšší rychlost průjezdu. Z kopce dolů nešlapeme a plynule místem projedeme, tělo je vždy uvolněné a snažíme se uvolněnýma rukama a tělem tlumit nárazy, aby mohl jezdec plynule šlapat a projet inkriminovaným úsekem.

Štěrk, mokrá zem, jízda v dešti

Při průjezdu zatáčky na štěrku či mokré vozovce zvolíme průjezd s co největším poloměrem a co nejmenším náklonem kola, který minimalizuje riziko jeho podklouznutí a případný pád.

Na tomto povrchu brzdíme obezřetně, plynule a s předstihem. Zatáčku se snažíme co nejvíce vykroužit. Při jízdě ve skupině brzdíme s citem a jedeme přiměřenou rychlostí.

Překonání překážky

Při přejezdu obrubníku je vždy třeba sladit přenesení váhy jezdce s plynulým nadhozením předního a zadního kola bez použití přední brzdy tak, abychom nenarazily koly na hranu překážky. Při zvolení přeskoku je potřeba vyšší nájezdová rychlost, váha jezdce je uprostřed a obě kola je třeba zvednout naráz.

Jízda na trenažeru

Jízdou na trenažeru rozvíjíme zejména fyzickou kondici a silové šlapání. Při jízdě je trup uvolněný a nohy překonávají neustálý odpor.

Válce

Trup je uvolněný a nohy se snaží jezdec co nejvíce točit se záběrem do kruhu.

Jízdou na válcích rozvíjíme zejména techniku šlapání a zvyšujeme efektivitu kruhového pohybu při záběru dolní končetiny. Při jízdě je trup uvolněný a nohy se snaží jezdec co nejvíce točit nohama co nejvyšší frekvencí šlapání.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT