Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Kemp běžkařské techniky na Benecku v krásném zimním počasí 13. - 21.1.2018

Publikováno | Sdílet:

V termínu 13.-21. ledna jsme se již tradičně vydali na běžkařský kemp na Benecko. Zima nás přivítala v plné parádě, díky čemuž jsme si užili jak první blok najíždění kilometrů, tak druhou část zaměřenou převážně na pilování techniky. Mezi účastníky nechyběly známé tváře, ale ani noví odvážlivci vydávající se vstříc do té doby neobjevené krásy běžkařského lyžování.

Celý kemp byl veden dle tréninkové koncepce Vojty Berana, a tak jsme se každé ráno probouzeli výběhem na rozhlednu Žalý, protáhli se, zaposilovali a příjemně připravili svá těla na celodenní zátěž.

Pak už jen nasadit lyže a vyrazit do stopy. Samotný trénink začal vždy testovací rovinkou, jež nás rozdělila na dvě skupinky, které byly v režii Terezy a Vojty. Všechny dny byly koncipované do dvou bloků.  V dopolední fázi jsme procvičovali převážně správnou práci nohou, ke které se odpoledne přidaly ruce a spojily tak celou jízdu dohromady. Z každého tréninku jsme měli video záznamy, které jsme pak do detailu rozebrali, uvědomili si nedostatky a byli je schopni další den odstranit. A mohlo se začít pilovat, ladit, cvičit a mít radost ze samotné jízdy.

I když byly tréninky náročné, všichni měli neustále dostatek síly díky pravidelnému dodávání energie sportovními tyčinkami či ionťáky od Nutrendu. Abychom měli ten pravý požitek z jízdy, je potřeba mít nejel dobrý styl, ale i správně dlouhé hůlky, dobře namazané lyže a oblečení odpovídající aktuálnímu počasí, délce jízdy či její náročnosti. Na tyto otázky jsme dostaly odpovědi během večerních besed se zkušenými odborníky jako např. Tomášem Jakoubkem.

A co nesmí v tréninku chybět? Správná regenerace. Každý večer proto byla k dispozici sauna, masáže či fyzioterapie, které nám pomáhaly odstranit bolesti získané novým typem pohybu. Poslední den jsme si trochu zasoutěžili, využili maximum z dosaženého pokroku a projevili i zdravou dravost, která žádnému správnému sportovci nikdy nechybí.

V přátelské atmosféře a obohaceni o nové zážitkyjsme ukončili letošní ročník kempu. Teď už můžeme bez zaváhání vyrazit do běžkařské sezony a užít si tu správnou a pohodovou jízdu na sněhu. Za rok se sejdeme zase na stejném místě a oslavíme tak jubilejní desátý ročník.

Naši účastnici se s námi podělili o své dojmy z kempu a jak si to zde celé užili.

Táňa a Jirka: Protože jsme na běžkách nikdy nestáli, rozhodli jsme se zúčastnit obou turnusů a strávit tak v horách celý týden. A udělali jsme dobře! Kemp byl skvěle zorganizovaný a my odjíždíme s pocitem, že jsme plnohodnotně využili každé chvíle a naučili se nový sport. Rozhodně se letos ještě na běžky vydáme. A příští rok s Vámi opět na pilování techniky.

Šimon a Matěj: Na kempu jsme už podruhé, ale tentokrát cítíme o dost větší pokrok. Jakmile člověk zjistí, jak se správně sklouznout, má z jízdy mnohem větší radost. Den ode dne jsme cítili větší posun. Příště vyrazíme znova.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT