Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Letní cyklistická škola techniky v nové lokalitě jizerských hor je úspěšně za námi!

Publikováno | Sdílet:

Letní cyklistická škola techniky v nové lokalitě jizerských hor je úspěšně za námi!

Třetí díl, nová lokalita, nová parta, dvě disciplíny a spousta nevšedních zážitků, tak přesně takové bylo další pokračování naší MTB Školy techniky s tréninkovým a rehabilitačním centrem  Alltraining.cz. Tentokrát osvědčenou Šumavu vystřídaly Jizerské hory. Konkrétně malebná horská osada Jizerka. Naší základnou se stalo pravé horské stavení a nyní stylový hotel Panský dům, jež poskytl veškeré pohodlí, všem našim svěřencům. A jak, že to celé probíhalo?

Protentokrát šlo oproti minulým dílům o výrazně delší kemp, a proto byl rozdělen do dvou částí. Ta první patřila čistě silniční cyklistice. Než jsme se prvně rozjeli na trénink hned jsme si všechny na úvod otestovali. Změřili jsme procento tuku, sílu vdechových svalů, seřídili posed a hlavně otestovaly aktuální fyzickou kondici, kde jsme stanovili prahové hodnoty pro správný trénink. Již od následujícího dne se naše družina pohybovala ve třech výkonnostně podobných skupinách.

 V dopolední části jsme se věnovali objemovému tréninku po zdejších vršcích a projeli krásná stoupání Krkonoš. Odpoledne probíhal vždy kratší, ale o to intenzivnější nácvik správné techniky jízdy na silničním kole. Někteří seděli na silničním kole úplně poprvé a tak se jim výuka pod dohledem zkušených trenérů hned vryla pod kůži.  Nováčci silničáři, měli to štěstí, že hned napoprvé sedlali špičkové závodní celokarbonové stroje Specialized, jež od nás měli zapůjčené.


 Celá tato polovina kempu směřovala kromě ke zlepšování techniky také ke zlepšení kondice vzhledem k pokročilosti závodní sezony. Pro mnohé účastníky byl velký zážitek zahajovat trénink v Jizerských horách a v půlce projíždět Krkonošemi.

 Ti nejzdatnější zmákli  ve třech dnech okolo 350 objemových kopcovitých kilometrů s výšlapem i na jeden z nejproslulejších cyklistických kopců s Vrbatovou boudou na vršku – Zlaté návrší.

Díky až neuvěřitelné kvalitě komunikace vedoucí kolem hotelu mohl odpolední nácvik probíhat odpočinkově přímo v přilehlém prostředí náhorní plošiny a tak si všichni vyzkoušeli jak kolo ovládat v rychlosti při spurtu, jak volit převody a techniku šlapání do stoupání, či jak projet správně bez výrazného zpomalení zatáčky. Nechyběla ani obratnost, kde v podobě her všichni vytvořili soutěžního ducha a celá parta se semkla v kamarády.

Silniční první blok byl zakončen ve středu dopoledním tréninkem, kdy v kondiční lekci pod vedením zkušené fyzioterapeutky olympioniků, Terezy Beranové všichni protáhli své tělo bez kola a hrafou formou se naučili správně posilovat a strečovat.

 Po obědě, kdy dorazili další členové, patřilo vše již hrubým plášťům a odpruženým vidlicím. Trenérské trio Vojtěch Beran, Tereza Beranová a Martin Řehák připravilo pro všechny účastníky velmi hravou a zábavnou vyjížďku formou kruhového tréninku, kdy se na cca 15 kilometrů dlouhém zastavovalo ne jednotlivých stanovištích a prováděl se nácvik od nejjednodušších cvičení až po komplikovanější prvky.

Všichni účastníci si tak vyzkoušeli základní ovládání svého stroje v jednoduchém terénu s cílem naučit se volit správnou stopu, překonávat správně překážky a správně vycítit jak v terénu přenést těžiště svého kola, aby jim bylo kolo přítelem a ne bojovníkem, který půjde proti společnému cíli. 

Všem, kteří byli na kempu déle, vždy rádi využili služby naší dvorní fyzioterapeutky Terezy, která všem pomáhala s aktuálními problémy pohybového aparátu a masérky Anety, která se snažila svaly všech dobře připravit na další trénink.

A na koho nezbyly šikovné ručičky, ten se svěřil do péče moderní technologie v podobě miostimulátoru Compex, který vydatně proklepáním uvolnil namožené svaly. K ještě většímu prohloubení a zkvalitnění regenerace nám také slouží skvělé produkty od firmy Nutrend v čele s báječným Regenerem, který zahnal příznaky únavy jako léčivá voda.

Všechny tyto procedury a prostředky měly za úkol jediné a to umožnit další den všem účastníkům dosáhnout cíle, kterým byl mezi bikery legendární Singletrack Pod Smrkem kam jsme jeli všechny naučené prvky převést do praxe. A to se povedlo i našim dvěma nejmladším teprve 11 letým chlapcům Kubovi a Matějovi, kterým patří velký respekt, protože celý týden všechny dospěláky pěkně proháněli.

Další velkou pochvalu si zaslouží například pravidelný účastník všech kempů Mallorkou počínaje Michal Jánský, který ukazuje sílu systematického přístupu. Michal se od prvního kempu ze skupiny úplných začátečníků propracoval až do skupiny číslo ,,Jedna,,.  Jeho posun je znatelný i na jeho závodním výkonu a my mu tak přejeme hodně štěstí v dalším tréninku.

Velkou pochvalu zaslouží i naše ženy. Alžběta, která byla naše kaskadérka kempu se vždy po každém nepovedeném pokusu sebrala a usilovně cvičila dále, její zlepšení ji na konečném závodu katapultovalo mezi všemi účastníky na páté místo a stala se i nejrychlejší ženou. Pochvalu zaslouží i Jana s Květou, které rostli v jistotě na kole každým dnem.

Na závěr si všichni vyzkoušeli ještě techniku v praxi pod tlakem, kdy jako třešničku na dortu absolvovali vložený závod. Jizerské hory nám poskytly špičkové zázemí pro nácvik jízdy jak na silničním, tak i na horském kole a všichni naši účastníci tak udělali velký pokrok.

Pokud i Vy chcete zkvalitnit Váš výkon, nebo se jen po lese pohybovat jistěji a bezpečněji neváhejte a přidejte se k nám na dalším kempu koncem října a užijte si s námi pěkný závěr sezóny.

Radim Kalaš:

„Díky celému teamu Alltraining.cz za úžasný týden. Byl to můj úplně první cyklistický kemp a tak jsem vlastně moc nevěděl, do čeho jdu. Pro mě to bylo jak fyzicky náročné, tak jsem občas bojoval i se strachem. Ale skvělá atmosféra celého kempu hodně pomohla a odměnou mi pak byl úžasný zážitek ze singltreku pod Smrkem, kde jsem převedl nácvik techniky do praxe.“

Vladislav Průcha:

„Na podobném kempu jsem byl poprvé a tak jsem odjížděl s očekáváním, jak vše bude probíhat a co mi účast může dát. Průběh akce předčil všechny mé představy. Nácvik technických prvků probíhal zábavnou formou, takže jsem se mnohému naučil a ještě zažil spoustu legrace s prima lidmi. Delší vyjížďky byly kombinací nácviku techniky, ale i zvyšování kondice a poznávání krásné krajiny v Jizerkách.

Teď jen doufám, že získané dovednosti uplatním v závodech a podaří se mi vylepšit dosavadní výsledky. A úplně nakonec musím ještě jednou velmi poděkovat všem, kteří  o nás pozorně celý kemp pečovali, byli nám nápomocni radou a ochotně plnili naše přání. Určitě se nějakého budoucího kempu rád zúčastním!“


Ladislav Zíma:

Kemp – super… Zdravím  Vojto, chci Ti napsat pár slov ke kempu. Z počátku jsem si říkal, co tam vlastně budu dělat….jsem už „starej vyježděnej  vlk“  tak co se mnou…Byl jsem příjemně překvapen a to jak ubytováním , prostředím přírody, náplní a v neposlední řadě Vaším přístupem. Všichni – Terka, Anet, Martin a Ty jste byli bezva.

I když jsem měl jeden den zdravotní potíže, nic nemění na tom, že mi účast přinesla více než dost poznatků pro další moje „horákování“….  Všechny poznatky stále ještě vstřebávám a to jak praktické, tak i teoretické (mluvené slovo jasně srozumitelné). V neposlední řadě i velmi dobrá strava. Nenašel jsem jeden jediný  problém.

Ještě jednou moc díky  Tobě, Terce, Anet a Martinovi

Vláďa – Zimník

Lenka Belingerová a její parta:

 Jiří Kunc: Děkuji za super dovču a už se těším, až si dám nějaký maraton a zužitkuji natrénovanou techniku! 
 

Jiří Belinger....Přesto, že jel Jirka z donucení nakonec prokázal velkou bojovnost a propracoval se až do první skupinym, se kterou prokázal naučené prvky přímo v praxi například na zmíněném Singletracku Pod Smrkem. Dle svých slov si celý pobyt se skvělou partou velmi užil. O to všem nasvědčuje i fakt, že nechyběl na žádné rozcvičce.

Belingerová Lenka:

já jsem si uvědomila, že jsem bike poslední dobou hodně zanedbávala, přesto, že mě baví víc než silnička, takže bude změna...budu asi víc řádit na něm. Další přínos pro mě je, že jsem zjistila, že jezdim daleko líp "pod tlakem" (myslim tím, že do té situace vlítnu nepřipravená), protože se pak chovám asi přirozeněji, nedělá mi dobře, když o tom začnu moc přemýšlet, pak začnu dělat blbosti.

Fura z těch věcí, které jste řiíali, funguje a mně to určitě posunulo. Teď to ještě vypilovat a zažít si to :-) Bez těch kamer to bude hračka :-)...nevim proč, ale kamery mě vždycky hrozně rozhodi...věděla jsem to už předtim, ale nevěděla jsem, že tak moc. Vždycky při tom "ztuhnu", ale to je můj problém, který s campem nemá nic společného.


 

KOMPLETNÍ REPORTÁŽ NAJDETE V NAŠÍ FOTOGALERII


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT