Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

MTB kemp techniky Kokořín 14. - 16. 10. pohledem účastníků

Publikováno | Sdílet:

MTB kemp techniky Kokořín 14. - 16. 10. pohledem účastníků

Slunečný třídenní kemp techniky na Kokoříně máme zdárně za sebou. Sešla skvělá parta cyklistů pestrého výkonnosti i věku, kteří si užili pod vedením Alltraining.cz nejen plné tři dny informací a techniky, ale také spoustu legrace a hlavně osobního zlepšení v jízdě terénem. Jak si užili kemp Richard, Franta, Tomáš a Michal, si přečtěte v dnešním článku.

Richard je pravidelným účastníkem

Je konec září, mám před sebou konečně poslední závod sezóny, Oderskou Mlýnici a v komunikaci s trenérem se objevuje pozvánka na kemp MTB techniky na Kokoříně. Hlavou se mi honí, jestli se mi ještě chce po hlavní sezóně věnovat kolu intenzivní víkend nebo ne. V letošním roce jsem toho najel tolik, co za posledních pár let dohromady…  

Uteče několik dnů, zvoní telefon a Vojta se ptá: „Tak co, Richarde, jedeš?“  Vzhledem k tomu, že Odry nedopadly tak, jak jsem si přál a jako bonus jsem si ustlal v zatáčce na písku, přemáhám lenost a bolest naraženého kolene a potvrzuji svoji účast. Je mi jasné, že v technice mám stále co dohánět. S blížícím se termínem kempu ve mně však bojuje obava z počasí, protože se dost ochladilo a už týden lije… Dva dny před kempem se obloha vyjasní, mraky se rozeženou a tento poslední záchvat babího léta vydrží po celou dobu kempu.

 

V pátek po zahájení, rozdělil Vojta všechny účastníky do dvou skupin podle zkušeností a čekal nás první trénink. Vyrážíme s Vencou Ježkem a Michalem Bubílkem na trénink do lesa, kde je vyjetý slalom mezi stromy. Čekají na nás ostré zatáčky, klouzavé kořeny, krátké ostré výjezdy a spousta dalších technických lahůdek. Se svou devětadvácou jsem měl velký problém se do některých zatáček vůbec vlézt. Kluci se s námi podělili o své zkušenosti a vysvětlili, na co si dát pozor, jak kterou překážku zvládnout, kdy šlapat a nešlapat, jak přehazovat… Po hodině a půl jsme se s druhou skupinou prostřídali a čekal na nás výcvikový polygon s umělými překážkami pod vedením Ládi Šulce a Martina Bíny. Procvičili jsme si přeskok překážek, seskakování a naskakování z kola, přejezd lávky, průjezd zatáčkou smykem a další technické cviky. Po návratu z tréninku nechyběla ukázka správné údržby kola, večeře a přednáška s Vojtou Beranem.

V sobotu jsme dále pilovali techniku, kterou jsme si pak mohli vyzkoušet na nádherném single tracku v okolí hradu Kokořín. Nejvíc jsem si užil jízdu na louce, kde jsme jezdili korytem ve tvaru písmene U dolu a nahoru a také skoky do dálky, kde jsem úspěšně následoval „Bíniče“ – rychlý rozjezd, výskok, dlóóóuhý let a sjezd…po zádech po trávě z kopce dolu. S dětskou radostí jsem si to užil a zapomněl na všechna trápení běžných pracovních dní. Tento den také nechyběl strečink a posilování se skvělou fyzioterapeutkou Terezkou Trefnou.

 Po celou dobu kempu nám byl k dispozici úžasně pečlivý mechanik Tomáš Jičínský, se kterým bylo možné konzultovat servis, údržbu kola a všechny nástrahy péče o vašeho dvoukolého miláčka. S jistotou byl k nalezení vždy u garáže, kde se mazlil se všemi, po tréninku nemocnými, koly. V neděli jsme kemp zakončili závodem, kde jsem zase všechno pokazil a přesvědčil se o tom, že musím ještě hodně makat a že už se těším na další kemp, na který určitě zase pojedu. Vzhledem k tomu, že jsem se zúčastnil již několika kempů s Alltraingem, bych je doporučil každému, kdo to s kolem myslí vážně, chce si zlepšit techniku a jízdu v terénu si fakt užít. Toto není reklamní článek, ale objektivní pocity z kempu, který jsem absolvoval 14. – 16. září 2011.

 

Tomášův první kemp s Alltraining.cz

Dost jsem se rozmýšlel, zda na takový kemp vůbec jezdit a co mně to opravdu přinese. Když posoudíte, že jsem mněl letos najeto cca 500km tak poznáte proč takové úvahy. Program jsem si přečetl na internetových stránkách dost podrobně  a rozhodl jsem se přihlásit. Prostředí z fotografií bylo zřejmé tak proč to nezkusit.

Už při prvním úvodním slovu Vojty bylo zřejmé, co bude následovat a co nás jako účastníky čeká. Hlavně technika jízdy na MTB, kde nám byli k ruce perfektní instruktoři Láďa, Martin, Václav, Michal a samozřejmě i Vojta. Po rozdělení do dvou skupin na ty lepší a ty ještě lepší jsme hned první den začali kemp na cvičné louce, kde nám bylo u překážek vše vysvětleno, jak správně v běhu skákat překážky jako cyklokrosaři, kdy nadhazovat přední kolo a kdy zadní, a kdy je potřeba u skoků nadhodit celé kolo.

 No ona jízda mezi kužely, které jsou blízko u sebe není tak jednoduchá jak se zdálo a skoky z palet také moc fajn. Ale kluci instruktorský byli opravdu fajn a vše názorně ukázali několikrát předvedli takže ostych z nás všech opadal až jsme vše zvládli opravdu dobře. Byla i pochvala takže opravdu moc fajn jsme si to užívali. Když jsme si vyměnili pozici s druhou skupinou, tak jsme se dostali na lesní okruh nedaleko hotelu, který byl cca 500m dlouhý s výjezdem a s vyznačenými vlásečnicemi mezi stromy.

 Opět instruktoři, kteří nám ukazovali který kořen najíždět, který kořen tě podrží, jak přenášet váhu v sedle kola, kde správně zabírat a naopak kde se nechat vyvést v zatáčce. Opět nejdříve ukázka a pak postupné  pilování naší techniky. Na závěr se o naše kola postaral technik, kdy ukazoval jak se kolo správně myje. No a první den byl u konce s večeří, masáží a na závěr přednáška Vojty co a jak trénovat v přípravném období.

V sobotu ráno rozcvička jako na vojně se správným protahování a strečinkem. Pak snídaně a opět nadupaný program s dopolední technickým zaměřením na klopené zatáčky a skoky, pilování jízdy v písku  a dopilování  techniky na  našem známém okruhu v lese. Lehký oběd a odpoledne vyjížďka do okolních krásných pískovcových terénů. Večeře masáž a další s přednášek Vojty o správném jídle a s besedou s Michalem Bubílkem a Martinem Bínou.  

Neděle ráno opět rozcvička se snídaní a závěrečný den na okruhu v lese i se závěrečným závodem družstev. Kemp zhodnotil Vojta závěrečným předávání účastnických potvrzení o absolvování a rozloučení se s účastníky. Jestli jsem se rozmýšlel na začátku zda jet nebo né tak jsem se rozhodl moc dobře. Poznal jsem partu správně praštěnejch lidí do cyklistiky, poznal jsem zajímavý lidičky, naučil jsem se různé fígle z MTB a i potrénoval a dozvěděl jsem se informace o trénování, protahování po tréningu, jídle a servisu svého kola. Všem cyklistům ale i začátečníkům na kole vřele doporučuji.

Frantův drůhý kemp techniky

S Alltrainingem trénuji od začátku roku, a proto jsem dlouho neváhal když jsem obdržel pozvánku na podzimní mtb kemp techniky na Kokoříně. Tento kemp byl už můj druhý v pořadí, účastnil jsem se totiž již letní verze kempu pořádaného také v této lokalitě. Díky tomu jsem dobře věděl do čeho jdu, ale přesto o překvapení nebyla nouze. Prvním z nich byla minimálně dvojnásobná účast než minule a já poprvé a musím hned poznamenat že naposledy zapochyboval o hladkém průběhu a organizaci.

Tým Alltrainingu totiž organizačně funguje dokonale a o tom jsem se opět přesvědčil.

Milým překvapením č. 2 byla pro mě přítomnost cyklokrosaře Martina Bíny, kterému dlouhodobě fandím a s kterým jsem se tedy díky Alltrainingu mohl osobně setkat. Martina doplnili v roli lektorů dále maratonci Václav Ježek a Michal Bubílek. Členy realizačního týmu byla také fyzioterapeutka a masér, kteří jak se později ukázalo měli dost práce :) A překvapení č. 3 – po celou dobu kempu se nám o naše kola staral profesionální mechanik, který měl práce ještě víc :)

 

Náplň tréninkového dne se dá shrnout jednoduše: rozcvička-jídlo-trénink-jídlo-trénink-jídlo.

Trénuje se dvoufázově a skutečně se nemusíte starat o nic jiného než o ježdění, po tréninku dáte kolo mechanikovi, před tréninkem ho jen vyzvednete. Pokud máte potřebu načerpat ještě nějakou teorii, po večeři vždy probíhají přednášky, rozbory a besedy.

Trénink samotný byla pro mě super zábava, byli jsme rozděleni do dvou družstev pod vedením vždy dvou lektorů a trávili čas nácvikem techniky buď v lese nebo na opičí dráze, na jejíž přípravě se trenéři evidentně dost vyřádili. První seznámení s překážkami a s terénem proběhlo vždy opatrně a na jistotu a po chvíli už každý zdokonalil techniku natolik, že hledal limity své i svého kola....a skákalo se a létalo opravdu daleko...naštěstí byl podzimní terén přívětivý a přistávalo se tedy do měkkého :)

 Pro mě osobně byla potom vždy velkou odměnou společná vyjížďka do okolní nádherné přírody, kde se zažité zkušenosti ze „cvičáku“ dobře osvědčili v praxi. A když mě potkal technický problém a mé kolo bylo dále nepojízdné? Pro tým Alltrainingu žádný problém, odpoledně jsem již trénoval na zapůjčeném testovacím kole. A nebyla to žádná nouzovka ale top model devětadvacítky od Specialized! Takový byl tedy Kokořínský kemp.

Palčivá bolest nohou už pomalu ustupuje a dnes jsem dokonce bez pomoci vyšel i sám schody, mohu tedy začít hodnotit :)

Celkově mi kemp přinesl spoustu krásných zážitků se skvělými bajkery, velké zlepšení mé techniky na mtb a hlavně poskytl návod jak dál trénovat a to nejen techniku....Celému teamu Alltrainig tedy tímto děkuji a těším se na další společnou akci!

Michal se rozhodl trénovat a prvně s námi dopilovat i techniku

První letošní MTB kemp na pilování techniky, který se konal v červenci jsem nestihl (právě se mi narodil potomek), ale druhý kemp už jsem si nemohl nechat ujít. Vím, jaké mám slabiny v terénu, tak jsem doufal, že mě zkušení borci něco naučí a já budu v závodech zase o něco rychlejší. Předpověď počasí slibovala slunečno, tak hurá na Kokořín!

Na Kokoříně nás přivítalo sluneční počasí s teplotou kolem 10 st. Ideální podmínky pro trénink. Po ubytování a převlečení nás čekal první společný trénink. Než začal samotný trénink bylo nutné udělat rozřazení do skupin podle technické zdatnosti. Měli jsme za úkol seskočit a zase naskočit na kolo na cyklokrosařský způsob. Když to člověk vidí v televizi nepřijde mu to těžké, ale opak je pravdou. Praktickou ukázku nám ukázal Láďa Šulc a šlo se na věc. Pár pokusů vypadlo dosti komicky, ale důležité bylo, že se nikomu nic nestalo.

Moje skupina jela jako první na překážkovou dráhu – houpačka, skoky přes překážky, palety a můstek. Myslím, že může říct za všechny, že to bylo zajímavé a hlavně velice praktické a účelné. Základem je naučit se pořádně ovládat své kolo, i když se to občas neobešlo bez pádů:-)

Z překážkové dráhy jsme jeli do lesa, kde na nás čekala trat lépe řečeno slalom mezi stromy.  Na první pohled vše vypadalo jednoduše, ale praxe ukázala, že to zas taková sranda není. Trenéři mimo jiné i přední bikeři M. Bubílek a V. Ježek nás navigovali do každé zatáčky jak si najet, kde přibrzdit na co si dát pozor, jak pracovat s těžištěm a jak přejíždět kořeny. Nikdo z nás si nemyslel, že to může být až tak náročné. Po skončení jsme se všichni těšili na večeři, která byla bohužel až o něco později. Po večeři nás ještě čekala přednáška o trénování a potom se diskutovalo do nočních hodin.

Ráno na nás čekalo slunečné počasí s teplotami pod bodem mrazu. V 8 hodin jsme měli sraz na rozcvičku (povinně dobrovolná). Následoval krátký výběh, protažení a lehké posilování.

Na kempu bylo možné půjčit si na testování 29“ od Specialzed. Neodolal jsem a půjčil jsem jedno takové kolo na celé dopoledne. Mě osobně úplně nezaujalo, ale jsme rád, že jsme si to mohl vyzkoušet. Tentokrát nás čekal průjezd klopenkou a technika projetí výmolu. Opět pod dohledem zkušených jezdců. I zde platilo, že je lehčí se dívat na zkušené jezdce než to zkoušet sám.

Není ovšem nad praktický trénink, tak s chutí do toho! Další část tréninku se odehrávala v lese, kde jsme se učili techniku jízdy v písku, překonávání kořenů a sjíždění krátkých, ale o to prudších kopečků.  Vše uteklo rychle jako voda a byl čas na oběd (na který se stála dlouhá fronta a bohužel se na každého nedostalo, tak jak by si představoval) a následoval krátký odpočinek. Po odpočinku jsme vyrazili na projíždku po okolí – je tam opravdu hezky. Zkoušeli jsme technické výjezdy i sjezdy a každého to bavilo. Příjemně unaveni jsme se vrátili na hotel a hurá na večeři. Opět nás čekala přednáška tentokrát o výživě a regeneraci a jako závěrečné zpestření debata se všemi členy organizačního týmu a hosty.

Závěrečný den se nesel ve znamení závodů. Byla pro nás připravena krátká, ale o to technicky náročnější trat v lese kde jsme v předešlých dnech trénovali. Nejdříve jsme jeli časovku na jedno kolo a potom závod na dvě kola. Byli jsme rozřazeni do 3 skupin a jelo. Myslím, že si to každý užil bez ohledu na to, na jakém místě se umístil. Čas se pomalu naplnil a bylo na čase rozloučit a jet zpět k našim domovům.

 

Závěr bych shrnul, že se mi kemp líbil určitě splnil mé očekávání a rád pojedu na příště znovu. Ted už jen trénovat a pilovat techniku.

PODROBNOU REPORTÁŽ Z KEMPU NAJDETE V NAŠÍ FOTOGALERII

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT