Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Rekordní jízda na Říp. Ve 13. ročníku vyjel s námi největší peloton v historii

Publikováno | Sdílet:

Alltraining.cz má za sebou poslední akci roku 2023. Jízda na Říp se letos změnila v masovou projíždku, protože se počet čísel v našem pelotonu zastavil nad stovkou! V takovém počtu jsme se ještě nesešli a užili jsme si opravdu pořádný kopec zábavy.

Už od osmi ráno se k sídlu Alltrainingu v Hlivické ulici začali sjíždět cyklističtí nadšenci ze všech koutů země. Dvojce z Uherského Hradiště, Litomyšle, Brna, či Liberce…na srazu měly své zástupce snad všechny kouty republiky! Díky reklamám na facebooku jsme mohli potkat na vyjížďce spoustu nováčků, ale nechyběly ani stálice pelotonu.

Přestože začínal listopad, tak slunce trávník u atletického oválu hezky prohřívalo a mezi účastníky od rána panovala pozitivní nálada. Pohodu podporoval i mladší bratr Vojty Berana – Tomáš, který se ujal role spíkra, a tak to na srazu vypadalo jako na závodě.

Po krátké rozcvičce pod vedením nikoho jiného než Terezy Beranové se obrovský balík vydal na slavnostní kolečko po oválu a mírným tempem se vyrazilo k Vltavě. Přestože je červeně značená turistická stezka podél řeky místy dost úzká, vešli se tam všichni bez problému bez karambolů. Cyklisté, kteří jsou bydlí daleko od Prahy, si chválili scenérie, které úsek podél dolního toku Vltavy nabízí. Spousta z nich se do těchto končin vydala poprvé.

Letos nebylo nejnáročnějším úsekem stoupání na Říp, ale překvapivě polní úsek mezi Mlčenchvosty a Jeviněvsí. V sobotu 4. listopadu sice panovalo krásné jasné počasí, ale v pátek dost pršelo, a tak na peloton čekal bahnitý sektor, který připomínal cesty na závodě Paříž–Roubaix těsně po první světové válce. S problémy, ale pořád s úsměvem to všichni zvládli. Jen po dojetí na asfalt padaly hlášky jako „kdyby to kolo mohlo, tak mi za tu cestu teď nafackuje.“

Zbýval poslední panoramatický úsek cesty na Říp. Závěrečný výjezd, který dosahuje sklonu až 28 % dá v sedle zabrat i trénovaným cyklistům. Respekt si zaslouží každý, kdo k rotundě vyjede bez tlačení.

Pak už nadešel zlatý hřeb soboty – hostina na Řípu. Skoro nikdo nepohrdnul španělským pivem, klobásami, nebo olivami. Program vrcholil slavnostní přípitek rumem, kdy si peloton připil na úspěšnou sezonu 2023.

Po sjezdu dolů se ještě doplnila voda na cestu zpět a pokračovalo se už po asfaltkách zpět k Vltavě. Jestli někomu zbývalo po bezmála 6 hodinách jízdy ještě příliš sil, vyřádil se v závěrečném výjezdu k místu, odkud se startovalo.

A co v cíli na to říkali příjemně unavení účastníci? „Byl to skvělý závěr sezony. Nejvíc se mi líbilo stoupání na Říp a bláto mi nevadilo, protože jsem na něj z bajka zvyklý,“ pověděl Martin, který dorazil z Brna.

„Ten kopec na Říp byl pěkný, horší to bylo v bahně, kde jsme museli sesednout. Bylo to trochu jako domino. Alltraining znám, za chvilku mě čeká tady zátěžový test, tak jsem zvědavý, jakou mi ukáže formu,“ prozradil další Martin, který přijel z Poděbrad.

Děkujeme všem, kteří se s námi letos vydali a těšíme se, že v další sezoně si užijeme s kolem ještě více zábavy!

Kompletní reportáž z akce najdete v naší fotogalerii

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT