Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Seřízení správného posedu na kole: Jak na kole sedíte, tak na kole jedete

Publikováno | Sdílet:

Seřízení správného posedu na kole: Jak na kole sedíte, tak na kole jedete

Sezóna pozvolna rozjíždí na plné obrátky, všichni se vrháte do tréninku na kole s touhou zvýšit svoji výkonnost a uspět na závodech, jak jen to jde. Pracujete na své kondici, najíždíte první závodní kilometry, získáváte potřebnou sílu, kopce se vám zdají stále menší, chuť do závodění je naopak větší a větší. Naše otázka do začátku nové sezóny zní: Jak se vám sedí?

Je jasné, že k trénování potřebujete především odpovídající kolo. Kolo, které si budete opečovávat, hýčkat a vybírat na něj ty nejskvostnější doplňky, aby bylo úplně nej. Nezapomeňte na něm ale ze všeho nejdříve nastavit to nejdůležitější – správný posed! Často je totiž opomíjen na úkor techniky.  Kolo je třeba nastavit tak, aby vám jízda na něm přinášela pouze příjemné zážitky a ne bolest. Optimální nastavení kola totiž pomůže předcházet bolestem zad, rukou, pozadí a třeba i ramen a krku. Lidské tělo je sice přizpůsobivé a nemá problém přivyknout téměř žádnému extrému, proč bychom jej ale měli zbytečně zatěžovat více, než je nutné.

Existuje několik základních kroků, jejichž pomocí docílíte nastavení pozice velmi blízké té optimální. Jsou jednoduché a zbaví vaši jízdu od negativních prožitků. Pro správnost nastavení je dobré, aby následovaly za sebou v pořadí, v jakém se o nich dále dočtete:

Poloha nohy na pedálu

Správným nastavením kufrů na tretře musíme dosáhnout optimální polohy chodidla vzhledem k podélné i příčné ose pedálu. Za univerzální předozadní nastavení se považuje stav, kdy osa pedálu prochází pod tzv. valem palce, to jest přibližně v nejširší části chodidla. Podélná osa chodidla by měla být rovnoběžná s osou rámu. Často vídáme i mírné vbočení pat směrem k rámu, které může lépe vyhovovat stavbě kolenního kloubu. Pokud jde o několik málo milimetrů, lze tuto pozici tolerovat. Drobné nuance při šlapání eliminují systémy, které dovolují patě v určitém rozsahu volný pohyb do stran.

Poloha sedla

VODOROVNÁ POLOHA 
Sedlo by mělo být vždy ve vodorovné poloze, maximálně pro lepší oporu při silových záběrech se špičkou lehoulince zvednutou.  Jiné nastavení neprospěje zdraví ani výkonu.

VÝŠKA
Výšku sedla nastavujeme vzhledem ke klice v její dolní úvrati. Sedlo by mělo být zhruba tak vysoko, aby při položení paty na pedál byla vaše noha lehce natažená. Ideálně byste měli mít při nacvaknutí do treter v koleni úhel 30 – 35 stupňů.

PŘEDOZADNÍ POLOHA 
Předozadní polohu sedla nastavíme pomocí olovnice.  Ta by, spuštěna z kolenní čéšky, měla při vodorovném postavení klik protínat osu pedálu. S tímto krokem vám nejspíš bude muset pomoci partner nebo kamarád, nejlépe však odborník, který nastaví celý posed

Poloha trupu a rukou

Předklon cyklisty je ovlivněn polohou sedla, délkou rámu a představce. První dvě proměnné jsou většinou dané, takže nezbývá, než experimentovat s představcem - jeho délkou či sklonem jeho úhlu. Stačí opravdu málo - povolit tři šrouby, představec otočit a zase tři šrouby utáhnout. Často je uváděn jako univerzální předklon trupu 30 – 40 stupňů vzhledem k vodorovné rovině.

Rizikem příliš vzpřímeného posedu je nadměrné zatěžování páteře, jejíž vertikálně naskládané obratle nedokážou plnit funkci pružiny a pohlcovat rázy od terénu. Z toho plyne zjištění, že vzpřímený posed, tolik oblíbený pro komfort, je vhodný pouze pro kratší a nenáročné vyjížďky. Naopak příliš natažená pozice může přetěžovat některé svalové partie a omezit dýchání. Mnoho dotazů cyklistů směřuje také k doporučenému rozdílu mezi sedlem a řídítky (tedy k optimální výšce řídítek). Tato hodnota však o ničem nevypovídá, liší se podle velikosti rámu (u větších bývá vyšší), proporcí těla a vašeho jízdního stylu. Pokud byste chtěli dovést váš posed na kole k dokonalosti, museli byste se dále zajímat i o šíři řídítek, výběr správného sedla atd.

Seřízení správného posedu (Body Geometry Fit Program od firmy Specialized) můžete absolvovat v tréninkovém centru v Alltraining.cz, které patří pod autorizovaná BG Fit centra v ČR. Vyšetření je velmi důkladné, rezervujte si nejméně čtyři hodiny času. Čeká na vás komplexně vybavené BG Fit Studio a odborně vyškolení trenéři, kteří vám s nastavením správného cyklistického posedu rádi pomohou.

psáno pro časopis: KPŽ - I./ 2011, autor: Mgr. Vojtěch Beran

Chci objednat seřízení posedu Retül Fit

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT