Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Trénink na Mallorce je nejvíc!

Publikováno | Sdílet:

Trénink na Mallorce je nejvíc!

Jak funguje český tréninkový kemp na ostrově Mallorca, kde náš team trenérů  Alltraining.cz po celé tři jarní měsíce zajišťuje kompletní tréninkové vedení a rehabilitační služby? Ve zdejším cyklistickém ráji se v teple snadno, smysluplně a efektivně najíždějí kilometry. Čas zde ukrajuje poslední etapu důležité přípravy před prvními závody v nadcházející sezóně. Jak to všechno probíhá se dozvíte v tomto článku.

 

Rozhodli jsme se toto známé rčení Romana Kreuzigera staršího vyzkoušet. Předpověď sněhové kalimity totiž nezněla zrovna moc lákavě, naopak středomořský ostrov, některými cyklisty nazývaný najížděcím rájem, lákal sluncem a teplotami okolo 14 stupňů.


Využili jsme tedy služeb největšího zprostředkovatele cyklistických zájezdů na Mallorcu, cestovní agentury NaCesty.cz, a za sedm hodin byli i s vlastní dopravou z Prahy na mnichovské letiště na místě. Právě z Mnichova se sem dostanete nejlevněji. Létá odsud pět letů denně a zpáteční letenka se dá koupit od 90 euro. Cena závisí na době, kdy si ji pořídíte. Čím později, tím je dražší, protože aerolinky po každé desítce prodaných lístků jejich cenu zvyšují. Další možnost dopravy na španělský ostrov je z Norimberku, Drážďan, Berlína nebo Vídně.

Takovou oázou českých cyklistů je hotel Ayron Park v El Arenalu asi sedm kilometrů jižně od letiště v Palmě. Pátým rokem tu letos NaCesty.cz a pořádají tréninkový kemp.


Tříhvězdičkový Ayron je díky sídlu společnosti NaCesty na cyklisty připravený a dobře vybavený. Díky zkušenostem a přijmutí španělským okolím se poskytované služby zkvalitňují a rozšiřují.
"Je tu k dispozici delegátka, mechanik se servisem a řidíč." říká Václav Uher, majitel společnosti, která ročně tréninkový kemp zajistí osmi stovkám cyklistům. Ti pak dohromady najedou okolo půl milionu kilometrů.


O tréninkové zázemí se tu stará Alltraining.cz. Trenér Vojtěch Beran zájemcům zdarma sestaví pro jejich pobyt tréninkový plán. Každý může také využít osobních rad přímo při tréninku a využít osobního trenérského přístupu přímo při tréninku, kde trenér individuelně poradí a pomuže s důležitou technikou jízdy. Dále je tu možnost laktátových testů, masáží, detoxikace organismu, různých fyzioterapeutických služeb, nastavení správného posedu na speciální stolici FOG od Duratecu, nebo elektromasáže Compexem.

Mallorca NaCesty.cz tréninkový kemp Mallorca NaCesty.cz tréninkový kemp



Zajímavá je spolupráce s GPS navigacemi Garmin, které je možné si v Ayronu půjčit. Na podzim totiž nechal Václav Uher kartografy zpracovat celý ostrov. Projely se všechny silnice, všechny kruhové objezdy, přidala se zajímavá místa a například cykloshopy. Vznikla tak jedna z nejdokonalejších map ostrova, na které jsou zaznamenány i nové cesty. Do Garminu je možné nahrát plánovaný trénink a dotyčný pak přesně vidí, kudy má jet, kolik najede kilometrů a kolik nastoupá. A jelikož Garmin zaznamenává i watty a tepy, dá se pak trénink skvěle vyhodnotit a případně porovnat. Pro sledování výkonu a efektivnější trénink, je možné si v hotelu půjčit zadní kolo s měřičem PoweTap.


Co se týče cen za ubytování, v únoru stojí jednolúžkový pokoj na noc 33 Euro, v březnu pak 39. Dvojlůžák je k mání za 25, respektive 29 Euro na osobu za noc. Nabízí se i možnost bydlení ve čtyřlůžkových apartmánech. Cena zahrnuje snídani, večeři a odpolední těstoviny, které jsou připravovány na dobu okolo čtvrté hodiny, kdy se většina lidí vrací z tréninku.

V celém hotelu je možnost bezdrátového připojení na internet, za cca jedno Euro na den. Vždy poslední páteční večer před odjezdem pak NaCesty pořádají večerní grilování na farmě.

Kolik je na Mallorce cyklistů pozná člověk vždy dopoledne. Čeští cyklisté mají sraz každý den v deset hodin právě před Ayronem, kam přijíždějí i jinde ubytovaní krajánci. My jsme zde potkali třeba tým PSK Whirlpool Author, Martina Horáka, Tomáše Vokrouhlíka, Václava Ježka, Báru Radovou nebo Kamila Tatarkoviče.

Ostatní vyrážejí taktéž o desáté, ale od baleária číslo 6 na promenádě. Hlavní město Palmu pak téměř nepřetržitě od desíti do jedenácti hodin opouštějí po silnici směrem na jih tisíce cyklistů. Od profesionálů ve věhlasných trikotech po nadšené hobíky.


Mallorca NaCesty.cz tréninkový kemp
Mallorca NaCesty.cz tréninkový kemp
Mallorca NaCesty.cz tréninkový kemp


Při najíždění kilometrů byste určitě neměli vynechat několik "poutních" míst, například nejsevernější výběžek ostrova Formentor, kopec San Salvador na jehož vrcholu je kostel s historickými dresy mallorkýnských mistrů světa nebo náměstí v městečku Petra, kde se cyklisté stavují na odpolední kávičku. V březnu, kdy je tu největší cyklistická sezóna, si tu téměř není kde sednout. Jako pozornost dostanete talíř čerstvých šťavnatých pomerančů.

Proč je Mallorca tak ideálním místem pro trénink? Ostrov s rozlohou 3640 km2 je největším z baleárského souostroví. Středomořské pobřeží nabízí na jaře pro trénink příznivé klima. Deštivých dnů je tu jen pár do měsíce, teploty se v únoru a březnu pohybují okolo patnáctky. Zatímco jih ostrova je hodně rovinatý a ideální na první tréninky, severní část je hodně kopcovitá. Nejvyšší horou je Puig Major (1436 m.n.m). Na silničce se dostanete nejvýše do devíti stovek metrů. Silniční síť je poměrně hustá a asfalt je velmi kvalitní. Řidiči jsou na cyklisty zvyklý a jsou k nim tolerantní. Zákaz mají cyklisté na dálnice.

Pro bikery už Mallorca tolik ideální není. Velká část pozemků je soukromá. I tak se ale dají najít hlavně v horách hezké terény a singletracky. S jejich výběrem a umístěním vám pomohou v bikeshopech.


Nejvhodnější dobou pro zařizování letenek a ubytování na Mallorce je listopad. Pakliže se rozhodnete odjet trénovat do tepla až teď, není ještě vše ztraceno. "V podstatě není problém sem člověka dostat kdykoliv. Ubytovací kapacity máme a letenky jsou, jen se mění jejich cena. Čím později, tím stojí více. Největší problém je dostat sem kolo. Do letadla jich vezmou jen 20 a tyhle místa jsou většinou obsazená. Pro tenhle případ tu máme na půjčení deset karbonových Merid na Ultegře nebo tady můžeme vyjednat půjčení dalších kol." dodává Václav Uher.

Pokud už tedy máte zimy a sněhu dost, neváhejte příliš dlouho!
Více informací o tréninkových pobytech na Mallorce najdete na www.nacesty.cz


Foto: Michal Červený
(převzato z www.mtbs.cz)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT