Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Tréninková reality show s Alltraining.cz: Fyzioterapie a BG Fit

Publikováno | Sdílet:

Tréninková reality show s Alltraining.cz: Fyzioterapie a BG Fit

Máme tu druhý díl našeho seriálu o praktickém tréninkovém vedení pod křídly Alltraining.cz. Znovu se vrátíme do stejného dne jako v díle minulém. V tom jsme vám popsali, jak se svěřenec Michal Skopeček seznámil s tréninkovým centrem Alltraining.cz a absolvoval zátěžový test. To ale nebylo jediné vyšetření, které toho dne absolvoval, s dalšími se můžete seznámit dnes.

Další součástí vyšetření je fyzioterapie. Musím říct, že tento druh vyšetření jsem nikdy neabsolvoval a bylo to pro mě nesmírně zajímavé a přínosné. Nejprve fyzioterapeutka Tereza vyšetřila moje záda, držení těla, nohy a okamžitě poznala, že pracuji fyzicky a ve stoje. Také potvrdila mojí domněnku z dětství, že mám kratší jednu nohu – v holeni (tento nedostatek jsme později vykompenzovali při měření posedu Body Geometry Fit). Pak následovala série testů a cviků na mou ohebnost. Téměř s ničím jsem neměl větší problém, protože přes zimu se pravidelně protahuju, v sezoně tak 3x týdně. Ovšem výsledek také nebyl ideální, jsem ohebný „až moc“. Kde by se měly šlachy v normálním případě zastavit, neudělají to, „pustí“ mě dál a může dojít k bloku. Navrhl jsem, že bych mohl přestat strečovat a tím tak „zatuhnout“, ale tento můj nápad neměl kladnou odezvu. Dále Terezu zajímalo, jakým způsobem posiluju. Předvedl jsem několik cviků, které dělám doma – ve stejném provedení a frekvenci. Zjistilo se, že mám sice břicho pěkně vypracované na vzhled, nicméně pro zapojení do cyklistiky, správného držení těla a pro ostatní funkce je mi to na nic. Docela mě to překvapilo, cvičím podle svého nejlepšího vědomí. Tereza mi ukázala rozdíl v každém cviku, který jsem dělal špatně. Největší chyba byla asi v obyčejném leh-sedu. Podle správného provedení jsem nebyl schopen se zvednout pomalu ani 3x. Podobné problémy byly i v protahovacích cvicích, všechny jsme je projeli a opravili, i obyčejný klik je v podstatě věda. Musím říct, že mi toto vyšetření odhalilo hodně věcí o mém těle, které jsem ani netušil a každopádně jsou dost důležité.

Předposlední částí mé návštěvy bylo nastavení správného posedu metodou Body Geometry Fit. Loni jsem již jedno měření absolvoval, takže jsme s Vojtou provedli přeměření. Musím mu moc poděkovat za zapůjčení zadního kola. Nejprve udělal zkoušku fyzických proporcí a úhlů, kde se potvrdila trošku zkrácená levá noha a hodně plochá chodidla. Tento nedostatek jsme vyřešili tvarovanými vložkami do treter a podložkami. Následovalo samotné měření na kole – správné úhly šlapání, vzdálenosti a posed, aby moje jízda byla co nejefektivnější.

 

Na konci našeho setkání mě vzal Vojta k počítači a společně jsme vyhodnotili můj test. Je potřeba zapracovat na vytrvalosti, síle a na střídání tempa, které je typické pro kratší závody, na které se v sezoně chystám. Vojta mi dal dobré rady, bylo znát, že je to opravdu sportovec a cyklistiku nezná jen teoreticky. Rozebrali jsme také moje pracovní nasazení, kvůli sestavení tréninkového plánu a zřídili tréninkový deník na serveru Alltraining.cz. Nyní mě ještě bude čekat porada s dietologem o správném stravování a doplňování důležitých živin při a po zátěži.

Tento den musím zhodnotit velmi kladně. Dozvěděl jsem se hodně nových informací, setkal se se zajímavými lidmi a také jsem spokojen se svými výsledky měření. Takových hodnot jsem naposledy dosáhl v dubnu 2003. Jsem zvědavý na spolupráci, na tréninkový plán a těším se, co nového mi podpora Alltrainingu přinese! Michal



Komentář trenéra (Vojtěch Beran):

Protože začne Michal závodit až na konci dubna. Je na přípravu a odstranění nedostatků ve výkonu poměrně dost času. Cílem nejbližších měsíců bude rozvoj fyzické kondice a příprava na budoucí vytrvalostní výkon. Trénink bude stále aerobního charakteru mírné až střední intenzity s větším poměrem intenzivní silové přípravy. Poměr mezi speciálním zatížením na kole a nespecifickým je půl na půl.
V nepříznivém počasí by se Michal neměl bát využívat všech vytrvalostních sportů raději než neoblíbeného drilu na trenažéru. Zaměřovat se bude i na systematický rozvoj síly. V posilovně bude zlepšovat silovou vytrvalost a taktéž sílu maximální - výbušnou, tak to bude i ve speciální přípravě na kole. Při důsledném rozvoji síly nebude docházet jen k nárůstu síly a růstu svalů, které zatěžujeme, ale anabolický efekt bude podstupovat celý organismus. Tento proces je pro tělo energeticky náročný, a proto je tomu třeba podřídit i tréninkový harmonogram v týdenním mikrocyklu. Zatížení je stále rovnoměrně rozděleno půl na půl (specifické/nespecifické). Trénink tedy bude spočívat ve třech týdnech objemově se stupňujícího zatížení. Špičku bude tvořit čtvrtý tréninkový týden, v němž je vhodné absolvovat první tréninkový kemp na horách.

autor: Michal Chadim, Vojtěch Beran

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT