Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Trénujete chytře? Cyklistický tréninkový plán na srpen XI.: Předělte sezónu a využijte teplých srpno

Publikováno | Sdílet:

Trénujete chytře? Cyklistický tréninkový plán na srpen XI.: Předělte sezónu a využijte teplých srpno

Léto, dovolené, cyklistika. Jak to všechno skloubit dohromady, abyste se udrželi v dobré kondici, vaše výkonnost nepoklesla a v případě, že již máte cyklistiky dost, jak si správně odpočinout a takzvaně přepůlit sezónu? Nejen o tom bude s trenérem Vojtěchem Beranem dnešní článek.

Proč sezónu předělit a jet na dovolenou?


Každý si představí dovolenou trochu jinak, pro některé je týden u moře skvělým odreagování, pro jiné zas představa lenošení u moře neúnosným utrpením. Protože pro většinu z vás znamená cyklistika skoro celoroční sportovní náplň a většina z vás se pravidelně systematicky připravujete již od studených podzimních měsíců, je vhodné předělit sezónu krátkým týdenním odpočinkem, kterým předejdete nechtěnému úpadku výkonnosti.



Prožijte svoji dovolenou se svým protějškem.

V rozběhlé sezóně je pro frekvenci závodů velmi obtížné najít správný okamžik, kdy můžete odpočinkový týden zařadit. Proto je nejvhodnější naplánovat odpočinek v blízkosti vašeho vrcholného výkonu, kdy po dosažení vašeho maxima z vás vše spadne, chcete si užít chvilku pohody a blízké závody pro vás nejsou důležité. Kdo jste tak již neučinil, máte v těchto dnech poslední šanci tělo nechat odpočinout tak, abyste ještě stihli systematický návrat k opětovným vysokým výkonům, které vás pak budou provázet do zbytku podzimní sezóny a při dodržení správného systému závodů a tréninku dosáhnout ještě lepší výkonnosti.

 

Pro koho je odpočinek od sportu na dovolené vhodný?


Mnoho profesionálů půlí sezónu úplně v jiných časových horizontech než běžný amatér. Dle aktuálního závodního programu je jejich závodní období rozděleno buď výrazně dříve, či naopak později v souvislosti na jejich závodním nasazení. Pro mnoho z vás, kteří máte vrchol v červenci, či srpnu je předělení sezóny nejlepší právě v těchto dvou letních měsících. Ti co pravidelně na kole trénují již od podzimu či prvních teplejších dní tohoto roku, toho mají zajisté dost a k týdennímu odpočinku, klidně i bez kola, je nikdo nutit nemusí a týden s rodinou u moře přežijí bez velkého přemlouvání. Odpočinkem získáte novou motivaci, chuť a elán, který naberete i aktuálním odpočinkem od běžné práce z všedního dne. V týdnu, kdy si budete užívat zaslouženého odpočinku dle chuti, na kolo úplně zapomeňte a jděte se klidně volně proklusat, zaplavat, či se třeba jen tak projít po horách.

Nebo vyražte na tréninkový kemp a ve dnech volna dopilujte techniku.

Rozhodně to s tréninkem nepřehánějte a nechte tělo odpočinout a načerpat nové síly, které vás budou doprovázet po zbytek letošní sezóny. Ti z vás, co budou po návratu v blízké době opět startovat v důležitých závodech, doporučuji se 3 -4 x projet volně kompenzačně na kole hodinu až dvě, aby se nohy neodnaučily na kole točit a snáze jste se dostali opět do závodního nasazení.

Kdo by měl využít dlouhých srpnových dnů k potřebnému objemu?


Důležitý moment nastává v rozhodování u těch, kteří měli v tréninku nějaké manko či v  průběhu sezóny neměli pro své pracovní vytížení možnost trénovat. Pro vás by měl být volný týden motivací, vrhnout se opět do systematického tréninkového procesu a tento týden si bez pracovního vytížení vyčleňte na kvalitní trénink, kde vaším nejlepším regeneračním nástrojem bude spánek, klid a pohoda. Tréninkem by vás měla provázet dobrá nálada s cílem odvést co nejlepší výkon doprovázený fyzickou únavou a dostatečnou regenerací, na kterou v běžném pracovním týdnu není čas. Správné využití  systematického tréninku bude pro vás prospěšné a kondice s psychickým odpočinkem od běžné práce naopak vygraduje. Dobrou výkonnost v zápětí oceníte při nadcházejících závodních dnech.

Jak trénovat po dovolené aneb využijte dlouhých a teplých srpnových dnů k tréninku?


Po opětovném naskočení do tréninkového procesu nechte alespoň první víkend bez závodů. Tělo se musí opět do tréninkového procesu postupně zapracovat. Když to tak uděláte, vytvoříte opět pevný pilíř pozdějšímu intenzivnímu zatížení a vaše výkonnost bude mnohem stabilnější. Trénink volte v prvé fázi objemově, využijte teplých letních dnů a dlouhého dnu k vyšším objemovým dávkám. Stačí již poměrně krátká doba a vaše tělo se dostane zpět a váš pokles výkonnosti po odpočinku bude během deseti dnů až čtrnácti dnů zcela vymazán. V další fázi zařaďte čtyřdenní tréninkový blok zaměřený na rozvoj silové vytrvalosti a do posledních třech až pěti dnů etapy přípravy vložte trénink rychlosti. Můžete vložit i tréninkový start v závodě a můžete si být jistí, že jste opět plní energie a připraveni na další sérií závodů, kde by vás dobrá kondice do konce sezóny neměla již opustit.


Jiří Bouška v srpnových dnech rozvíjí sílovou vytrvalost v těžškých stoupáních v Dolomitech s cílem uspět na zářijové MS v Italském Miláně.

Odpočinkový blok naopak zařadí cyklisté, co na dovolené jezdili, jako by byli na soukromém tréninkovém kempu. Doporučil bych jim kompenzační trénink s důrazem na celkovou regeneraci a zotavení organismu. Na konci tohoto volného odpočinkového týdne již můžete opět naplno závodit. Většina z vás se bude cítit v závodním nasazení podstatně lépe doprovázeni pocitem vyšší výkonnosti, kterou jste poctivě přes své pracovní volno vylepšili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT