Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Únorové kempy ve znamení slunce, zážitků a moře kilometru!

Publikováno | Sdílet:

Poslední únorový týden začal první ze série jarních cyklistických kempů, pořádaných tréninkovým centrem Alltraining.cz. Pod koncepcí trenéra Vojtěcha Berana s celým týmem odborníků, tak začal od dvacátého února osmý ročník tréninkových kempů s největší tradicí v ČR . Účastníci si mohli zvolit jak standardní variantu, tak i prodlouženou verzi kempu, která obsahovala navíc jeden čtyřdenní rovinatý blok a užit si první jarní kilometry na prosluněných silnicích v dobré partě cyklistů.

Správně zvolený systém zatížení a odpočinku je předpokladem pro úspěšný průběh tréninku. Z tohoto důvodu jsme účastníky po absolvování zátěžových testů rozdělili do skupin. V případě tohoto únorového kempu se jedná o tři skupiny, kterým Vojta Beran určí na každý den délku trasy a doporučí vhodnou intenzitu tréninku. Systém zatížení je rozdělen do několika bloků. Po každém z nich následuje den volna. Nejprve se zařazuje rovinatý terén, dále zvlněný profil a celý turnus zakončuje program v kopcích. Ti nejzdatnější v průběhu královské horské etapy sjedou i do přístavu Sa Calobra, ze kterého se mohou dostat pouze po překonání 9 km dlouhého stoupání s průměrným sklonem 7,9%. 

 

Objemově nejnáročnější trénink, v němž se většina účastníků podívá na vzdálený maják Formentor, je zase 220 km dlouhou královskou etapou rovinatého bloku. Všichni účastníci mají zapůjčená karbonová kola Specialized Tarmac. Své sportovní nasazení mohou monitorovat pomocí computerů Garmin Edge 520, které mohou zdarma testovat. Pro náročnější a výkonnostně orientované jezdce jsou navíc k dispozici watmetry Power Tap. Záznam z tréninkové jednotky a analýzu dat z watmetru je možné zkonzultovat v odpoledních hodinách s trenérem Vojtou Beranem. Nedílnou součástí sportovní přípravy je i správná regenerace. Team masérů pod vedením fyzioterapeutky Terezky Beranové se stará o znavená těla cyklistů, tak aby byla připravena na další den v co nejlepší možné kondici. Strečink, masáže a fyzioterapie krásně doplňují celý tréninkový systém, který by samozřejmě nebyl kompletní bez kvalitní stravy. Čtyřhvězdičkový hotel Java nabízí skvělou kuchyni, která uspokojí i náročné Gurmány.

 
O své zážitky a dojmy se s vámi podělí přímo účastníci kempu. Vladimír Doležal si poprvé vyzkoušel trénink pomocí watmetru Power Tap, podle kterého kontroloval svůj výkon v kopcích. Nyní už ví, že je schopen vyjet celé stoupání na Sa Calobru výkonem okolo 400 wattů. Filip Rydval rovněž testoval Power Tap poprvé. Vyzkoušel si jaký je rozdíl ve výkonu při jízdě na špici a v háku. Dále si ověřil a porovnal výsledky ze zátěžového testu s výkonem v reálném terénu.

Jak sám říka, kemp si opravdu užil: „Sešel se tu kompletní závodní team Alltraining.cz a další lidi, tak nás nakonec byla pěkná tlupa cyklistů. Díky parádní organizaci tréninku, zajištění kol a péči o tělo, jsem se mohl soustředit jen na najíždění kilometrů a o nic jiného se nestarat. Další z účastníků, Vladimír Melo, patřil ve svých šedesáti letech k nejzkušenějším borcům. Cyklistice se věnuje od svých 13-ti let a stále má nadšení pro nové metody ve sportovní přípravě. Je mistrem Slovenska ve své věkové kategorii a celý kemp hodnotí následovně: „Realita zabezpečenia campu předčila naše očekavania! Camp bol vedený na vysokej profesionálnej úrovni po všetkých stránkách. Trenérsky, metodicky i športovo perfektně zvládnuté. Privítal som regeneračné procedury a odborné přednášky, výborné ubytovanie, pestrů stravu, zajištěný pitný režim při tréninku a možnost zakůpit výživové doplnky. Staral sa o nás team ochotný poradit s úsmevom v každej situácii.

Maximálna spokojnost. Mezi další účastníky kempu patřili například mladíci ze sportovního gymnázia ve Vimperku, připravující se na vstup do juniorského teamu České spořitelny, nebo Michal Prokop, několikanásobný mistr světa ve fourcrossu, který dodává. "Bylo to super jako vždy a za deset dní se těšim zpět na Mallorcu."

Na kemp s námi vyrazila i jedna cyklistická začátečnice Blanka Slavíková. S kolem se teprve zživá, ale kemp si užila ja sama píše naplno.

"Nejsem zrovna nejlepší reportér, ale dostala jsem možnost vám ostatním, kteří jste na Mallorce ještě nebyli, popsat pocity a dojmy. Nejsem profi ani amatérský cyklista závodník, jsem úplný začátečník a kdyby mi někdo řekl, že zvládnu na kole ujet 220 km, rozhodně bych mu nevěřila! Celý team All trainingu se o nás od příletu staral s profesionální péčí a přístupem. Každý den jsem měla možnost získat nové informace, zajít si na masáž nebo fyzioterapii. Donutila jsem se vstávat na rozcvičky, které bych doporučila kaýdému, protože dobrý start dne je důležitý stejně jako kvalitní trénink a regenerace. Navíc jsem se seznámila se skvělými kamarády a pochopila, že cyklisti jsou teamoví hráči a umí pomoct i v těch nejtěžších chvílích! Limity jsou jen v naší hlavě a za pomoci Vojty a jeho teamu jsem zjistila, že ty moje limity můžu neustále posouvat dál! Na Mallorce určitě nejsem naposledy a cyklistika se mi vryla pod kůži, děkuji All trainingu a všem účastníkům, lepší už to být ani nemohlo! Ti z vás, kteří máte obavy nebo váháte... Neváhejte a leťte! Dostanete víc než si myslíte a rozhodně nebudete litovat! Tak sportu zdar a cyklistice obzvlášť :-)"

Reportaž z mallorských kempů najdete v naší fotogalerii

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT