https://www.alltraining.cz/projekty/varme-a-cvicme-chytre/

Naučíme vás si poskládat jídelníček tak, aby byl pro vás výživný, ale přesto abyste se cítili po jídle dobře a plní energie, ne naopak, jak to často bývá.

" />
Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

ZDRAVÁ STRAVA VE SPORTU ANEB PROČ JSOU NYNÍ ČASTÁ SVALOVÁ ZRANĚNÍ?

Publikováno | Sdílet:

ZDRAVÁ STRAVA VE SPORTU ANEB PROČ JSOU NYNÍ ČASTÁ SVALOVÁ ZRANĚNÍ?

Jak si udržet po celou sezónu v kondici – bez nemoci a bez zranění?Západní medicína by na to šla přes léky a suplementy, zatímco východní medicína má tisíciletí ověřené postupy, které fungují. Nahlížejí na sportovce komplexně, tak jako by měl fyzioterapeut hledat příčinu bolestí a ne jen léčit místo bolesti.Chcete posílit vaše svaly a vyživit buňky až do hloubky tak, aby vaše výkonnost byla co největší?Abyste si zbytečně neubírali výkon nevhodnou stravou z vaší odtrénované dřiny?

Kdybyste se chtěli o stravě sportovců v rámci ročního období a vaší konstituce dozvědět více, neváhejte mě kontaktovat, nebo si zarezervujte POSLEDNÍ MÍSTO na kurzu již příští týden 17-19/2/2023 https://www.alltraining.cz/projekty/varme-a-cvicme-chytre/

Naučíme vás si poskládat jídelníček tak, aby byl pro vás výživný, ale přesto abyste se cítili po jídle dobře a plní energie, ne naopak, jak to často bývá.

Jak spolu souvisí šlachy, svaly a strava podle principů východní medicíny?

Úplně krásně je to viditelné v přírodě – všechny principy těchto medicín vychází z pozorování přírody. A mně se to potvrdilo minulý týden v ordinaci, kdy mi přišli 3 mladí sportovci z různých disciplín s přetíženými svaly, distorzí kotníku a bolestivými úpony kolem kolen.

Jak je to možné? Dnes už vím, proč mi přichází více svalových obtíží v tomto období. Je to z toho důvodu, že začíná JARO. Už vidím, jak si ťukáte na čelo, ne, nepopletla jsem si to, vím, kdy kalendářně začíná jaro, ale příroda nehraje na data. Všude se to hemží články o změně toku energie a je to tak, energie se překlápí a začíná stoupat nahoru. Pokud jezdíte venku na kole a jste vnímaví, tak můžete pocítit změnu, i když je ještě stále zima (i pod nulou). Pole se začínají zelenat, na stromech jsou kočičky a ptáci zpívají. Třeba jako páteční den, byl přesně takový, nutilo vás to vyndat kolo a vyrazit ven. Po „zimním odpočinku“ i vaše tělo se začíná probouzet, vaše svaly jsou po zimě zatuhlé a je postupně potřeba je pomalinku rozhýbat.

Kdo si nedal potřebný odpočinek přes zimu, tak jak je to nastavené v přírodě, tak může pocítit jarní únavu, nebo se dostaví problémy s pohybovým aparátem. Nemůžete si myslet, že i když jde pokrok ve všem kupředu (v technologiích, tréninku, vědě, atd.), tak přírodu můžete oklamat. Nemůžete, nebo můžete, ale pocítíte to hned na sobě. Kdo žije alespoň trochu v souladu s přírodou, tak ví. A nemyslím tím nutně se odstěhovat na venkov, mít vlastní farmu a vše si pěstovat. Ale jen vnímat, nic víc. Z pohledu TČM (tradiční čínské medicíny) každému elementu, který se střídá v průběhu roku, odpovídá chuť, emoce, energetické orgány a tkáně. Jaro odpovídá elementu dřeva, to znamená, že vše v přírodě raší ven, dostává se na povrch, vše nepotřebné, co nám již neslouží, můžeme vyhodit. Ze semínka (které bylo celou zimu schované a koncentrovalo svoji energii dovnitř), může konečně vyrašit nová rostlinka, která se chce rozpínat všemi směry. TČM přiřazuje jaru symbol bambusu, který je sice pevný, ale přesto tak flexibilní, že při velkém větru je schopný se ohnout až k zemi.

A přesně takhle by měli fungovat vaše svaly, šlachy a klouby. A zároveň v tomto období jsou právě tyto tkáně náchylné k poranění, přetížení, distorzím, atd. K elementu dřeva jsou přiřazeny i dva orgány, které energeticky obhospodařují a velí danému období. Proto je potřeba ošetřit (akupunkturou, semenoterapií, masážemi bodů podobnosti), nebo stravou, nejlépe kombinacím všeho, hlavně tyto dva orgány, kterými jsou játra a žlučník. Nepředstavujte si to jako orgány, které znáte z anatomie, ale jsou to energetické okruhy, které přísluší danému období a Číňané je pro lepší popis takto nazvali. Zároveň elementu jara přísluší kyselá chuť, která v přiměřeném množství harmonizuje játra a žlučník. Není to ale zas tak jednoduché, že si řeknete, že budete jíst více citrónu, protože ten je přece kyselý a bude to to nejlepší pro vaše tělo. Tak jednoduché to zase není, ale když pochopíte jednotlivé zákonitosti, tak to vlastně jednoduché je. Z toho vyplývá, že není možné jen řešit svalová zranění na úrovni tělesné – ano, ve své ordinaci udělám podrobný kineziologický rozbor, podívám se na pozici celé končetiny bez zátěže, v zátěži a specifickém sportovním pohybu, uvolním svalové spasmy a řetězce po celém těle, ukážu vhodný cviky na míru pro daného sportovce, který budeme provádět i doma sám, ale sportovec dostane za úkol si masírovat na ruce body podobnosti a dostane doporučení na úpravu stravy, která je nezbytná a tvoří komplex celkového obrazu sportovce.

Kdybyste se chtěli o stravě sportovců v rámci ročního období dozvědět více, neváhejte mě kontaktovat, nebo si zarezervujte POSLEDNÍ MÍSTO na kurzu již příští týden 17-19/2/2023.

https://www.alltraining.cz/projekty/varme-a-cvicme-chytre/

Pěkné jarní dny

Mgr. et Mgr. Tereza Beranová (vedoucí fyzioterapeut Alltraining.cz)

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT