Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Nejen Super Bikery trápí rychlý start – jak na něj?

Publikováno | Sdílet:

Nejen Super Bikery trápí rychlý start – jak na něj?

Další dva uplynulé závody byly pro většinu závodníků hodně rychlé, jak prožili rychlý start vylosovaní Super Bikeři, a čeho by se měli nejen oni vyvarovat?

Čtvrtý závod Jestřebí hory Škoda Auto byl svým profilem hodně náročný a pro velké horko a suchou trať se stal i dost obtížným a rýchlým. Pátý závod na Orlíku byl již profilově méně náročný, ale rychlý ostrý start takéž na suché trati nechyběl. Ten spojoval oba závody. Jak se na něj tedy správně připravit?

Na start v Úpici se postavili opět i tři vylosovaní Super Bikeři, kteří si kromě pěkného sportovního zážitku odvezli i vzpomínku na den, který jim ukázal, jak se správně připravit na výkon v závodní den.

Ne tři, ale tentokrát čtyři Super Bikeři svěřili svůj závodní den do rukou profesionálů a vydali se poměřit síly s ostatními cyklisty. Čtvrtý závod seriálu Kolo pro život se konal v Jestřebích horách v malebné krajině plné kopců a krásné přírody. Byli vybráni dva Alešové - Zbořil a Keprt, Pepa Šilhavý a Martin Veselý. Všichni Super Bikeři se těšili, že prožijí na vlastní kůži den, ve kterém budou hýčkáni od celého týmu Alltraining.cz.

Pod vedením fyzioterapeutky a trenérů  je jako první čekalo rozcvičení. Rozehřát svaly si přišlo i pár odvážlivců z řad ostatních závodníků Kola pro život. „Jakou částí těla by se rozcvičení nemělo začínat?", ptala se fyzioterapeutka Super Bikerů. Po vzájemném napovídání správnou odpověď dali závodníci dohromady. Po protažení následovalo kratší, ale intenzivní rozjetí, které bylo zejména v chladném počasí velmi důležité a připravilo tělo na intenzivní porci závodních kilometrů.

„Nikdy bych se před závodem nejel rozjet na tak dlouho a jsem rád, že mě k tomu trenér navedl. Bál jsem se zejména intenzivního intervalu, ale jelo se mi pak opravdu výrazně lépe,“ říká spokojeně v cíli padesátikilometrové trati Martin společně s Alešem, který v horkém počasí regeneroval spokojeně, na elektrostimulátoru Compex.

Závod pátý – Orlík Tour Kooperativy

Chladnější ráno a nakonec opět rychlá trať za krásného horkého počasí. Na závodníky čekala opět sucá trať, kterou si užili jako Super Bikeři Vladimír Zelenka, Tereza Tlamsová a Jan Myslivec.

Po naordinovaném společném protažení čekalo na Super Bikery společné rozjetí. Délkou se pohybovalo přes půl hodiny, kde si celá skupina v úvodu volně projela prostranství cíle, startovní kopec. Až poté následovalo rozjetí volené po rovině, aby se svaly mohly pěkně v klidu rozehřát.

„Každý závodník by měl do svého rozjetí zařadit alespoň jeden rychlý, 3 - 4 minutový stupňovaný intervaly. Ten připraví tělo na následné závodní maximální zatížení. Při správném absolvování intenzit závodníci ideálně připraví organismus na postartovní zakyselení a pojede se každému o mnohem lépe. Dvojnásob to platí v chladnějším počasí či intenzivním startu do prudkého stoupání, kdy je rozjetí nezbytnou součástí předstartovní přípravy. Vynechání intenzivního úseku je častou chybou a rozjetí pak nemá patřičný efekt,“ upozorňuje trenér Vojta Beran.

Každý Super Biker dostal také rady, na co by si měl dát při závodě pozor a jaké nedostatky při jízdě by měl odstranit. Po společném projetí následovala předstartovní masáž. Během ní si vyslechli poslední rady s upozorněním na průběžné doplňování tekutin a jídla v podobě energetických potravin a suplementů. Poté se závodníci, s nainstalovanou  Garmin navigací, vybaveni suplementy (gely, tyčinkami a iontovým nápojem), protaženi a rozjeti, přemístili na start. A vydali se do boje se soupeři.

„Jelo se mi dobře…Kopec jsem vylétl jako nic. Nikdy bych neřekl, že mi intenzivní úsek před závodem může pomoci,“ říká v cíli Láďa po naordinovaném nezbytném vyjetí, které okamžitě pomohlo odplavení laktátu z nohou.

Na závěr všichni Super Bikeři probrali svůj výkon s trenérem a společně se protáhli pod odborným vedením trenérů. Protože byli znaveni, byli rádi, že protažení po závodě se provádí převážně v poloze vsedě či vleže. Vyhlášení výsledků se blížilo a s ním i vyhlášení Super Bikerů na pódiu, kde každý závodník obdržel dárky od sponzorských firem: dárky od Garmin, Compex, Survival, dres Lawi a tréninkový plán na měsíc ZDARMA od Alltraining.cz. „ Dnešní den jsem si opravdu užil a budu na něj rád vzpomínat,“ dodal na konci dne Honza.

Jestli i Vy chcete zkusit štěstí, užít si skvělý den, který vás bude motivovat do dalších skvělých výsledků a chcete závodit na dalším závodě seriálu „Kolo pro život" na Ještědu jako hvězda v dresu SUPER BIKER, zaregistrujte se již nyní na Alltraining.cz.

Registrace do soutěže SUPER BIKER ZDE!

Pro závod 25. 6. Na Lipně budou vylosováni Super Bikeři 23. 6. 2011

Všichni vylosovaní budou telefonicky kontaktováni.

POJEĎTE POTRÉNOVAT FYZIČKU A TECHNIKU JÍZDY NA LETNÍ MTB KEMP KOKOŘÍN 14. – 17. 7. 2011

více ZDE!

Vy, co jste neměli štěstí, nebo máte ostych, neváhejte se stavit v našem stánku při každém závodě Kola pro život, kde Vám poradíme, jak správně zatížit svůj organismus a můžete si zdarma vyzkoušet všechny pomocníky tréninku od všech zúčastněných sponzorů.

KOMPLETNÍ REPORTÁŽ Z CELÉ AKCE NAJDETE V NAŠÍ FOTOGALERII

Těší se na Vás Team Super Biker.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT