Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Vrchlabské KPŽ: Superbiker se naučil správně rozehřát i doplňovat energii

Publikováno | Sdílet:

Vrchlabské KPŽ: Superbiker se naučil správně rozehřát i doplňovat energii

Vrchlabské KPŽ po nádherných trasách Krkonošského národního parku kromě všech účastníků absolvovali i Chytří traséři, kteří pomáhali na trati s rozložením sil do táhlých stoupání a doplňováním energie. VIP den s veškerým servisem od tréninkového a rehabilitačního centra Alltraining.cz si užil Superbiker, který byl vylosován z pole účastníků KPŽ. Jak to všechno probíhalo? 

Chytří traséři pomáhali s úspěšným zdoláváním stoupání

Ani ve Vrchlabí nechyběli naši chytří traséři, kteří napomáhali závodníkům odhadnout správné tempo během celého závodu, správně jíst, pít a předejít nepřiměřenému vyčerpání. Závodníci si mohli vybrat, kterého z vodičů budou následovat: 1. trasér měl naplánovanou jízdu tak, aby dojel přibližně 1 hodinu za vítězem, 2. trasér 1 hodinu a 30 minut. 

Nasadit výrazný dres, udávat tempo a dovést účastníky závodu k vysněnému cíli. To byla mise traséra č. 1., který už to ve Vrchlabí dobře zná: 
 
"Jako trasér jsem jel ve Vrchlabí již podruhé a jsem rád, že jsem mohl pomoci spoustu účastníkům volit správnou stoupu ve sjezdech, pomáhat s optimálním volbou převodu v kopci a také radit, kdy při výkonu správně přijímat energii. Zejména v druhé polovině trati bylo doplňování tekutin pro mnohé hodně prospěšnou informací. V cíli jsem byl rád, když za mnou pár účastníků přišlo a poděkovalo, že jsem jim např. pomohl od křečí, které by jinak dostali z nedostatku cukru ve svalech."

A jak nahlíží na průběh závodu Dáša, pro kterou byla účast v roli chytré trasérky premiérou

"Jako trasérka jsem jela poprvé a bylo to super! Jsem vášnivá cyklistka a jízda na kole mě naplňuje. V plynulém tempu jsem si objela závod a pomáhala lidem na trase, především se správným rozvržením jízdy do kopce a táhlých stoupáních, kde řadě lidem docházela síla. Všimla jsem si, že mnoho lidí v teplém počasí podcenilo doplnění energie, a tak jsem rozdala nejeden gel či mojí oblíbenou tabletku Carbonex, která pomůže vždy, když je nejhůř. V závěrečné rovince jsem se snažila, aby ze sebe dostali závodníci poslední zbytky sil, a povzbuzovala jsem je až do cíle. Už se těším na další závod!"

  
 

Superbiker: VIP den jako profesionální sportovec

Jak už je zvykem, i ve Vrchlabí nechyběl jeden VIP jezdec, který byl vylosován z pole závodníků KPŽ. Celý realizační tým tréninkového a rehabilitačního centra Alltraining.cz se v krásném prostředí krkonošských hor po celý den Superbikerovi věnoval na maximum. Tentokrát to byl bývalý hokejista Adam, který si den "v kůži profesionála" užil na 100 %.

Celý superbikerský program začal už v 9 hodin ráno u stánku Alltraining, kde se Adam sešel s trenérem. Před startem samotného závodu tak měl možnost s profesionálem prodiskutovat, jak správně volit tempo nebo doplňovat energii od Nutrendu v průběhu svého výkonu. Vzhledem k vysoké náročnosti vrchlabského závodu velkou pozornost věnovali i probrání obtížných částí tratě a jejich úspěšné zvládnutí. V době velkých veder jsme část programu zaměřili i na doplňování pitného režimu před, při i po výkonu.  

Jelikož všechny závodníky čekalo těžké stoupání hned v úvodu, proto Superbiker absolvoval ještě před startem 30minutové zatížení, kde pozvolna zatěžoval svůj organismus. Do rozjetí byl začleněn i jeden rychlejší úsek po rovině. Adam tak pochopil, jak efektivně rozehřát tělo a správně se rozcvičit. Neopomenul, kde se dostal na funkční hodnoty anaerobního prahu (90 % VO2 max.). 

Tréninková rada od trenéra 1. třídy Vojtěcha Berana: 

"Správně se rozjet před závodem je základ úspěchu, protože tělo tak předejde veškerým krizím, které můžou při plném výkonu nastat. Ve chvíli, kdy je organismus správně rozcvičený a rozehřátý, může závodník podat optimální výkon."

A na závěr ještě krátký rozhovor s naším VIP bikerem: 

Jak dlouho už se cyklistice věnuješ? 

Cyklistiku jsem si moc oblíbil, oceňuji, že je to oproti hokeji individuální sport. Moc mě to baví a na závody už jezdím třetím rokem. 

Co tě na závodění nejvíc přitahuje a baví? 

Super je, že můžu brát na závody celou rodinu a užijeme si tak fajn den na čerstvém vzduchu úplně všichni. Všechno jde skloubit dohromady a já tak spojím aktivní odpočinek s rodinnými záležitostmi. 

Představuje pro tebe kolo pouze odpočinek od každodenního života, nebo by ses chtěl v trénování posouvat? 

Dnešek mě opravdu namotivoval a naučil jsem se spoustu nových informací. Určitě bych chtěl absolvovat zátěžový test, ať vím, jak na tom jsem, budu se moci odpíchnout dál a trénovat efektivněji. Těším se na měsíc tréninku zdarma s Alltrainigem a ještě jednou díky za vše! 

VYZKOUŠEJTE I VY DEN OPEČOVÁVANÉHO PROFESIONÁLA A STAŇTE SE SUPERBIKEREM! PŘIHLÁŠKY NAJDETE ZDE.  

NEVÁHEJTE VYUŽÍT TRENÉRSKÉ SLUŽBY ALLTRAINING.CZ PRO ZÁVOD 29. 6. 2019 V RÁMCI SERIÁLU KOLA PRO ŽIVOT V HOLEŠOVĚ.

Zastavte se za námi u stánku Alltraining.cz při kterémkoliv závodě Kolo pro život. Poradíme vám, jak trénovat, jak správně zatížit organismus, nastavit správný posed i s mnoha dalšími věcmi týkající se cyklistiky. Můžete si zdarma vyzkoušet všechny tréninkové pomocníky od všech zúčastněných sponzorů. Připojte se také k naší rozcvičce a rozjetí před závodem.

ZAČÍNÁME V 10:00 U STÁNKU ALLTRAINING V PROSTRANSTVÍ CÍLE.

Těší se na vás Team tréninkového centra Alltraining.cz!

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT