Cukry, tuky a bílkoviny ve stravě cyklisty
Při cyklistice dochází k vysokému výdeji energie, kterou je třeba neustále doplňovat. Jak před jízdou, tak během ní i po skončení aktivity. Hlavním energetickým zdrojem je glykogen, který se ukládá se ve svalech a játrech.
Zdroje energie
Rozlišujeme tři hlavní makro látky, které se vzájemně doplňují. Jsou jimi sacharidy (cukry), tuky a bílkoviny. Poměr energie dodávané v živinách by měl být u sportovce přibližně následující:
- 50% sacharidy
- 20% tuky
- 30% bílkoviny
Všechny tyto složky si nyní představíme detailněji.
Sacharidy
Sacharidy jsou hlavním a nejdůležitějším zdrojem energie. Zdrojem sacharidů jsou cukry, platí rovnice 1 gram cukru = 4 kalorie. Jejich nevýhodou je, že mají o polovinu nižší energetickou hodnotu než tuky, v těle se špatně uchovávají a při jejich nadbytku ve stravě se v těle uloží ve formě podkožního tuku. Cukry dále dělíme na jednoduché a složité.
Jednoduché cukry (monosacharidy)
- sladká chuť
- vhodné při intenzivním výkonu
- rychlé doplnění energie
- např. raw tyčinky, gely, zákusky
Složité cukry (polysacharidy)
- základní stavební jednotka vytrvalostního výkonu
- pomalý přísun energie
- stabilní hladina cukru v krvi
- např. rýže, těstoviny, ovesné vločky
Mezi sacharidy se také řadí vláknina, kterou však lidský organismus neumí dostatečně zpracovat. Pokud chcete zhubnout, je vhodné jíst pokrmy s vysokým obsahem vlákniny.
Bílkoviny
Bílkoviny, neboli proteiny, jsou základní stavební složkou lidského těla. Jsou stavebním materiálem našich svalů, ale také mohou sloužit jako zdroj energie. V cyklistice to nastává zejména při dlouhodobém výkonu. Bílkoviny lze získat ze živočišných i z rostlinných zdrojů. Nejlepšími zdroji jsou maso, vejce a mléčné výrobky. Bílkoviny obsahuje i mnoho rostlinných produktů, ale nebývají tak komplexní a jsou hůře stravitelné. Výhodné je všechny tyto zdroje kombinovat.
Tuky
Jeden gram tuku obsahuje dvakrát více energie, než stejné množství cukrů a bílkovin. Tuk má ve stravě nezastupitelnou úlohu, protože obsahuje mastné kyseliny, které organismus nedokáže vyrobit a které jsou nezbytné pro zdraví člověka. Tyto zdraví prospěšné tuky můžete získat například z mořských ryb a řas, lněného semínka nebo lískových oříšků. Některé vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích, proto absence tuků v jídelníčku může vést ke zdravotním potížím. Ovšem pozor, nic se nesmí přehánět. Vysoký příjem tuků vede k nadváze a obezitě.
Nejhorší pro lidské tělo a vaší postavu je často se vyskytující kombinace tuků a jednoduchých cukrů, což je příklad sušenek nebo čokolád. Zdravé tuky však jsou pro lidský organismus prospěšné a pro cyklistu nezbytné. Trénovaný cyklista je schopen krýt až 90 procent energie z tukových zásob v organismu.