Poradit
Potřebujete poradit?
Potřebujete poradit?

E-mail *

Váš dotaz *

Odeslat dotaz

Chytří traséři a Superbiker se pod vedením Alltraining.cz vypořádali s teplotami na Drasálu

Publikováno | Sdílet:

Chytří traséři a Superbiker se pod vedením Alltraining.cz vypořádali s teplotami na Drasálu

Již od začátku týdne slibovaly snad všechny předpovědi tropické počasí. A nám Pražanům slíbily na Moravě o nějaký ten stupínek víc. A proč nás zajímala zrovna Morava? Sobotní den totiž patřil naprosté legendě mezi maratony Bikemaratonu Drásal. Tréninkové a rehabilitační centrum Alltraining.cz se svými profesionálními službami u toho rozhodně nemohlo chybtě. 

Scénář jako by byl vystřižený z loňského ročníku. Vysoké teploty od samého rána. Ani start pro Obr Drásala před šestou ranní nepomohl od sužujícího tepla. Kombinace takovýchto klimatických podmínek a fyzicky i technicky náročné tratě může kdejakého méně zkušeného závodníka potrápit. To vše a mnohem víc si uvědomují Chytří traséři od tréninkového a rehabilitačního centra Alltraining.cz, kteří jsou na každém závodu Kola pro život ochotni podat pomocnou ruku a pomoci všem přítomným se specifickými podmínkami každé trati. A jak vše vypadá přímo z pohledu našich Chytrých trasérů?

Chytrý trasér 1 Martin (Trasa B 1 hodina za vítězem)

Bikemaraton Drásal patří mezi nejnáročnější podniky u nás, vše navíc umocňuje fakt, že i pro letošek se rtuť teploměru vaří od samotného rána. Po delší trasérské odmlce se na řídítkách místo startovního čísla objevuje označení Chytrý trasér. Můj úkol je jasný. Nejde ani tak o to zajet přesný čas, ale spíše pomoci všem méně zkušenějším bikerům překonat extrémní podmínky sobotního dne. Moje práce započala dříve, než jsem čekal. Již cestou na start jsem potkal dva mladíky s čísli kolem 300, jak plánují dostat se v prvním kopci co nejvíce dopředu. Hned se jim snažím vysvětlit, že mnohem lepší bude v prvním kopci zvolit plynulé tempo, které budou schopni udržovat až do cíle. Na startu stojím hned v první řadě a po výstřelu se prvních 300 závodníků převalí jak velká voda, plynule se připojuji do pelotonu. Úvodní kilometry vedou po silnici do mírného stoupání. Již tady je vidět, že spousta závodníků jede nad své možnosti a pod první velmi dlouhé stoupání přijíždí velmi unavení. Hlasitě všechny upozorňuji, aby využili poslední rovné metry k sáhnutí po bidonu a doplnění tekutin.  Velká většina poslechne. Kopec se prudce zvedl a má práce tak začíná naplno. Většina jezdců volí příliš těžké převody. Čím je kopec prudší, tím více se dívají pod sebe a ztrácí a rovnováhu. To vše se mi daří úspěšně eliminovat. Na vrcholu prvního kopce upozorňuji na nutnost doplnění energie. Jeden ze závodníků se s údivem ptá, zda má opravdu jíst už po první půlhodině, a že vůbec nic nemá a spoléhá vždy až na první občerstvovačku. Podávám mu svůj Endurosnack od Nutrendu a on slibuje, že příště si kapsy určitě naplní. Již po deseti kilometrech, což odpovídá polovině druhého kopce, začíná přehlídka odpadlíků, kteří bezmocně sedí po krajích cest. Jedná se o závodníky, kteří přehnali tempo v prvním kopci, nebo zapomněli včas doplnit tekutiny a energii. Až do cíle se u každého takového závodníka zastavuji a minimálně mu ponechávám svou láhev. V posledním kopci už téměř všichni vysílení své stroje pouze tlačí. Udržet se v sedle z důvodu vyčerpání nadmíru těžké. Každého povzbuzuji, že už je to opravdu kousek. Pokud bych měl svou trasérskou pouť shrnout. Největším nepřítelem závodníků nebyla ani náročná trať ani vysoké teploty, ale hlavně nepřipravenost. Proto neváhejte využívat veškeré odborné služby, které seriál Kola pro život nabízí. Zastavte se u oranžového stánku tréninkového a rehabilitačního centra Alltraining.cz a využijte rady zkušeného trenéra Vojty Berana a jeho Chytrých trasérů, abyste si i Vy mohli splnit svůj vytoužený cíl.

Chytrý trasér 3 Jakub (Trasa C 45 min. za vítězem)

Zúčastnil jsem se závodu jako trasér číslo 3, tudíž na trase C. Trať s délkou 31 km a převýšením 900 metrů ukázala, jak i takto krátký závod umí potrápit i mnohdy velmi zkušené jezdce. Důvodem těchto problémů bylo, jako už tradičně na Drásalovi, počasí. V teplotě 37 stupňů ve stínu se zkrátka jezdí velmi komplikovaně. Ihned po staru jsem si všiml několika borců, kteří si na závod vůbec nevzali bidon s vodou, který je při těchto závodech nezbytný. Na prvních 10 ti kilometrech nás čekal nejtěžší kopec  celé trasy. Spousta jezdců volila až někdy zbytečně těžký převod. Snažil jsem se jim pomáhat tím, že budu držet konstantní tempo. Ihned na kopci jsem zjistil, že se za mnou utvořila skupinka několika jezdců, kterým jsem dával instrukce ohledně následujícího sjezdu a ukazoval nejideálnější stopu. Počasí bylo opravdu extrémní, a proto jsem všem doporučil si na 1. občerstvovací stanici nabrat co nejvíce vody. Zbytek trasy se táhl nádhernou zvlněnou krajinou Hostýnských vrchů až zpět do cíle. Trať byla velice rychlá, o tom svědčil i čas vítěze 1:16:48, což je velmi nadprůměrný výkon v  porovnání s lety minulými. 

Superbiker vyměnil běžky a sníh za kolo a tropy

Mladý student David Pacholík, který se pravidelně účastní seriálu Kola pro život především na trase C, se rozhodl zkusit své štěstí a přihlásil se do soutěže SuperBiker. Na stránkách tréninkového a rehabilitačního centra Alltraining.cz se zaregistroval a již za několik dní se z telefonu dozvěděl šťastnou novinku. Právě on se stal naším vylosovaným šťastlivcem a v rámci Bikemaratonu Drásal získal péči a zázemí, jež mají snad jen profesionální závodnici.  Celý program započal přátelskou rozmluvou o Davidových závodních zkušenostech a následně se s trenérem Alltraining.cz pustili do plánování vhodné taktiky pro daný závod.

Poté si David převzal svůj nový Superbikerský dres od Lawi a do kapes si velmi pečlivě srovnal darovanou výživu od firmy Nutrend ohledně které dostal velmi podrobné instrukce, tak aby mu co nejvíce pomohla k vytouženému cíli. Další součástí profesionální přípravy bylo metodicky správné rozcvičení a hlavně následné rozjetí, v průběhu kterého David ideálně zapracoval organismus na nadcházející zátěž.

Do cíle přijel David velmi spokojený, protože vylepšil své dosavadní maximum a velmi těsně mu utekla Top20, když obsadil krásné 21. místo v celkovém hodnocení. Kde jinde než na velkém podiu při závěrečném vyhlašování výsledků jsme mohli popřát Davidovi mnoho zdaru do dalších závodů, ve kterých mu pomůže i naše tréninkové vedení, protože hlavní cena, kterou si David z Drásala odváží je měsíc online tréninkového vedení od samotného trenéra mnoha profesionálních sportovců Vojty Berana, který s ním i detailně probral celý uplynulý závod a společně si řekli plusy a mínusy v celém výkonu.

REGISTRACE DO SOUTĚŽE SUPER BIKER ZDE!

Pro závod 9.7. 2016  KPŽ Vrchlabí Špindl Tour budou Super Bikeři losováni 8.9. 2016.

Vylosovaní budou telefonicky kontaktováni.

Vy, co jste neměli štěstí, nebo máte ostych, neváhejte se stavit v našem stánku při každém závodě Kolo pro život. Poradíme vám, jak správně zatížit organismus. Můžete si zdarma vyzkoušet všechny pomocníky tréninku od všech zúčastněných sponzorů. Můžete se také přijít rozcvičit a rozjet na závod.

Začínáme vždy v 10:00 u našeho stánku v prostranství cíle.

Těší se na Vás Team tréninkového centra Alltraining.cz

KOMPLETNÍ REPORTÁŽ NAJDETE V NAŠÍ FOTOGALERII

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT